cara beli barang online di shopee malaysiaShopee¬†merupakan laman dan aplikasi beli belah online yang semakin meningkat naik di Malaysia. Saya sendiri telah menghabiskan ribuan duit juga untuk beli online di Shopee kerana banyak barang dijual dengan harga murah serta dapat penghantaran percuma. Setiap minggu, banyak ‘kedai-kedai’ baru yang dibuka di Shopee termasuklah jenama besar seperti Asus Official Store, Watsons dan banyak lagi.

Sekiranya anda berminat, ini adalah panduan ringkas cara beli barang online di Shopee Malaysia.

Cara Beli Barang Online di Shopee Malaysia (Panduan Lengkap)

shopee malaysia promo code

Pertama sekali, daftar dulu akaun baru di Shopee. Anda boleh menggunakan email atau no phone semasa pendaftaran. Selepas pendaftaran berjaya, login ke Shopee dan tekan butang Promotions > Welcome Treat > dan dapatkan promo code pengguna baru bernilai RM7.

shopee malaysia tutorial

Untuk membeli di Shopee, masukkan apa-apa kata kunci di kotak carian seperti “Powerbank” dan sebagainya.¬†Biasanya saya gemar beli di “Official Shop” dan “Shopee Preferred” store kerana menawarkan harga yang lebih murah dan reputasi penjual yang bagus.

Anda boleh sembang dulu dengan penjual dan tanya apa-apa soalan berkaitan barangan. Contohnya, item ready stock atau tidak, warranty Malaysia atau imported set, harga belian secara wholeshale dan sebagainya.

shopee malaysia warranty

Sebelum beli barang elektronik terutamanya, lihat dulu terma Warranty Period dan Warranty Type. Supplier Warranty bermaksud warranty daripada penjual dan Manufacturer Warranty bermaksud warranty yang anda boleh claim di pusat service center rasmi seperti Samsung, Xiaomi, Huawei dan sebagainya.

Shipping from merujuk kepada lokasi barang yang anda hendak beli itu disimpan – samada di dalam negara atau daripada Oversea (biasanya China).

shopee malaysia online banking

Penghantaran percuma hanya boleh digunakan 1 kali sehari. Jika anda hendak jimat kos penghantaran, kena lah tunggu hari seterusnya pula untuk membuat pembelian lain.

Bagi kaedah pembayaran, anda boleh gunakan online banking seperti Maybank2u, Cimbclicks dan guna Credit Card / Debit Card VISA atau Mastercard (American Express AMEX tidak disokong). Anda boleh masukkan promo code untuk dapatkan diskaun seperti gambar di atas di mana saya dapat diskaun sebanyak RM7.

Shopee coins pula merupakan credit yang anda akan dapat selepas setiap kali pembelian selesai. Contohnya, pembelian bernilai RM100 anda akan dapat 100 coins. Nilai bagi 1000 coins pula ialah RM1 dan anda boleh tebus coins-coins ini sebagai diskaun tambahan untuk pembelian seterusnya.

shopee malaysia app download

Download juga aplikasi Shopee di Android Play Store dan App Store untuk beli barang online di Shopee Malaysia dengan mudah.

Selamat mencuba dan jika ada pertanyaan boleh komen di bawah!

 

 RELATED POSTS