Cara Beli Barang Online di Shopee Malaysia (Shopee, Penghantaran Percuma)

cara beli barang online di shopee malaysia

Shopee merupakan laman dan aplikasi beli belah online yang semakin meningkat naik di Malaysia. Saya sendiri telah menghabiskan ribuan duit juga untuk beli online di Shopee kerana banyak barang dijual dengan harga murah serta dapat penghantaran percuma. Setiap minggu, banyak ‘kedai-kedai’ baru yang dibuka di Shopee termasuklah jenama besar seperti Asus Official Store, Watsons dan banyak lagi.

Sekiranya anda berminat, ini adalah panduan ringkas cara beli barang online di Shopee Malaysia.

Cara Beli Barang Online di Shopee Malaysia (Panduan Lengkap)

shopee coupon malaysia

 

Pertama sekali, daftar dulu akaun baru di Shopee. Anda boleh menggunakan email atau akaun Facebook semasa pendaftaran. Selepas pendaftaran berjaya, login ke Shopee dan mulakan pencarian barangan yang anda hendak beli.

SHOPEE | PENGHANTARAN PERCUMA!

Untuk pengguna Shopee pertama kali, boleh masukkan kod DELNE222 untuk diskaun sebanyak RM7 ketika pembelian. Kod diskaun ini hanya boleh digunakan di app Shopee.

[box type=”info”] DELNE222 – RM7 voucher HIISO223 – RM7 voucher[/box]

Sekiranya DELNE222 tidak boleh digunakan, cuba masukkan HIISO223 untuk diskaun RM7.

shopee penghantaran percuma malaysia

Untuk membeli di Shopee, masukkan apa-apa kata kunci di kotak carian seperti “Berocca” dan sebagainya. Biasanya saya gemar beli di “Mall” dan “Preferred Seller” store kerana menawarkan harga yang lebih murah dan reputasi penjual yang bagus. Boleh cuba klik butang di bawah untuk membeli Mi Band 3 daripada Preferred Seller sebagai contoh.

Xiaomi Mi Band 3 | Shopee

Anda boleh pm (private message) untuk sembang dulu dengan penjual dan tanya apa-apa soalan berkaitan barangan. Contohnya, item ready stock atau tidak, warranty Malaysia atau imported set, harga belian secara wholeshale dan sebagainya.

shopee malaysia warranty

Sebelum beli barang elektronik terutamanya, lihat dulu terma Warranty Period dan Warranty Type. Supplier Warranty bermaksud warranty daripada penjual dan Manufacturer Warranty bermaksud warranty yang anda boleh claim di pusat service center rasmi seperti Samsung, Xiaomi, Huawei dan sebagainya.

Shipping from merujuk kepada lokasi barang yang anda hendak beli itu disimpan – samada di dalam negara atau daripada Oversea (biasanya China).

Penghantaran percuma hanya boleh digunakan 1 kali sehari dan biasanya pembelian minimum sebanyak RM30 diperlukan. Anda boleh tambah ke troli banyak-banyak barang biarpun penjual yang berlainan dalam satu masa dan check-out sekaligus untuk dapatkan penghantaran percuma.

Bagi kaedah pembayaran, anda boleh gunakan online banking seperti Maybank2u, Cimbclicks dan guna Credit Card / Debit Card VISA atau Mastercard (American Express AMEX tidak disokong). Anda boleh masukkan promo code untuk dapatkan diskaun seperti gambar di atas di mana saya dapat diskaun sebanyak RM7.

Kini Shopee membolehkan anda check-in setiap hari dan dapatkan coin percuma.

shopee malaysia shopee coin

Shopee coins pula merupakan credit yang anda akan dapat selepas setiap kali pembelian selesai. Contohnya, pembelian bernilai RM100 anda akan dapat 100 coins. Nilai bagi 1000 coins pula ialah RM10 dan anda boleh tebus coins-coins ini sebagai diskaun tambahan untuk pembelian seterusnya.

shopee malaysia penghantaran percuma

Ini contoh menggunakan shopee coin untuk diskaun bersama-sama dengan discount voucher dan free shipping voucher.


Download SHOPEE APP

Selamat mencuba dan jika ada pertanyaan boleh komen di bawah!



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

29 thoughts on “Cara Beli Barang Online di Shopee Malaysia (Shopee, Penghantaran Percuma)

  1. Lpas plih payment , tkan check out kan ? Tpi knap lpas tekan check out , dia sruh SAHkan no tel . Bila nak sahkan tk blh . Dia kluar bnda yg sma . Pls , tk blh nk buat payment .

    • Try buat first order kat shopee tu kat komputer bukan kat phone. Jangan lupa masukkan kod diskaun DELNE222 untuk diskaun RM7 pembelian pertama kat shopee

  2. Hi. Sy ada beli brg wallpaper di shopee, dan pembyran dh dibwt.. Skrang ni sy nk tukar pilihan colour wallpaper shj.. Boleh ke? Bgaimana?

  3. Sy nk tye pasal penghantaran percuma. Coz sy ada beli rm500 lebih tp masih dikenakan byr pos.

    Satu lg soalan sy. Sebelum ni sy blh buat byaran mgunakan on9 banking (fpx) – maybank2u. Tp skg dah xboleh terpaksa guna cara transf. Dan caea ni agak lambat kerana memerlukan 3hari utk pengesahan.

    • Yeke shopee dah takleh guna maybank2u? baru je try few days back bayar guna maybank2u dan cimbclicks boleh je?

      kalau takleh gak, bayar guna debit card method. pastu masuk la debit card visa or mastercard maybank tu

  4. saya ade beli barang dkt shopee bayar guna debit..lepastu seller cancel order sbb stock da habis…tapi skrg nih da 3 mggu saya xdpt refund, duit x masuk dalam acc lagi…kalau bole tahu kenapa ambil mase lame sgt utk process refund tu ea

  5. Kenapa bila sy nak buat paymaent melalui maybank2u dia asyik kuar mcm ni..”kami tidak dapat memproses permintaan anda.sila cuba lagi RC[20EF]”..jadi banyak kali..

Leave a Reply