Cara Beli Online di Lazada Malaysia (Panduan Lengkap)

cara beli online lazada malaysia 2020

Pertama kali saya beli online di Lazada Malaysia adalah pada awal tahun 2014. Mula-mula beli barang kecil-kecil sahaja, dan lama kelamaan saya dah jadi ‘lazada addict’ dan mula beli barang yang berjumlah agak besar (dan kadang2 saiz juga besar) seperti iPhone, smartphone Androidlaptop, mesin basuh, Air Fryer, Smart TV dan banyak lagi. Bermula dari saya, kini isteri dan keluarga saya juga banyak membeli online di Lazada terutamanya ketika musim sales seperti Raya dan hujung tahun.

Ramai juga yang bertanyakan kepada saya mengenai cara nak beli online di Lazada. Macam mana nak tahu seller tu trusted atau tak? Bagaimana dengan warranty bagi barang elektronik?

Panduan ini saya buat untuk memudahkan anda semua online shopping di Lazada. Tips-tips dalam panduan ini juga boleh diguna pakai untuk anda shopping di laman e-commerce lain kerana konsepnya hampir sama. 🙂

Cara Beli Online di Lazada Malaysia

Pertama sekali, daftar dulu akaun Lazada menggunakan email anda. Kemudian login / sign in menggunakan username dan password akaun yang anda baru daftar itu. Saya galakkan guna nama dan nombor phone sebenar di dalam maklumat akaun bagi memudahkan rekod, penghantaran dan juga urusan warranty atau refund.

Contoh nama sebenar dan alamat yang jelas untuk mudahkan urusan pembelian dan penghantaran : Ahmad Ali bin Abu, Lot 8888, Taman Perumahan 777, Lorong 11/12, 50050, Kuala Lumpur (phone 0111-987889X)

Contoh nama dan alamat yang mengelirukan (tidak jelas, bukan nama sebenar): Miss Little Puteri, Depan Sikit Balai Bomba, Sebelah Kedai Makan, 50050, Kuala Lumpur (phone 0111-987889X).

iphone 11 original lazada malaysia

Search item yang hendak dibeli. Contohnya nak beli iPhone 11. Dekat page result tu keluar banyak pilihan, biasanya saya buka pilihan bergantung kepada harga, rating atau review. Saya galakkan beli produk Apple daripada Apple Store.

iphone 11 lazada malaysia

Untuk mencuba, anda boleh tekan butang di bawah untuk ke laman belian Lazada Malaysia.

Lazada Malaysia merupakan platform e-commerce yang mengumpulkan ratusan seller/vendor. Ada barang yang dijual sendiri oleh Lazada Malaysia dan biasanya item tersebut disimpan di dalam warehouse Lazada, manakala sesetengah barang lain pula dijual oleh pihak ketiga (third party / external seller). Jadi sebelum membeli, pastikan anda tahu beberapa perkara.

Tak semua penjual/vendor adalah jujur, lebih-lebih lagi seller online. Jadi pastikan sebelum order tahu siapa penjual item tersebut dan bagi item yang memerlukan warranty, printscreen page tersebut just in case seller remove landing page item itu di masa akan datang.

a. Warranty – Local Supplier Warranty bermaksud warranty dari kedai. Kalau barang rosak, anda kena hubungi seller untuk urusan warranty. Local Manufacturer Warranty bermaksud warranty dari pengeluar atau pengedar rasmi. Sekiranya barang rosak, anda boleh pergi ke service center atau pulangkan / pos balik kepada syarikat yang menguruskan warranty.

Sebagai contoh, iPhone yang dijual di Lazada dengan deskripsi 1 Year Local Manufacturer Warranty bermaksud iPhone ini mempunyai jaminan 1 tahun daripada Apple Malaysia. Bagi Local Supplier Warranty, itu bermaksud iPhone itu mungkin bukan set Malaysia dan boleh jadi imported set dan warranty hanya boleh dituntut secara terus daripada penjual. Penjual pula mungkin meletakkan syarat2 mereka tersendiri bagi sesuatu warranty barangan yang dijual oleh mereka.

b. Shipping fees – sesetengah barang layak untuk dapat shipping fees percuma. Biasanya barang bersaiz besar anda perlu tambah sedikit shipping fee.

c. Maklumat Seller – Anda kena tahu barang yang anda hendak beli itu Dijual dan diuruskan (Sold & Fulfilled) oleh pihak mana. Kalau Lazada sendiri jual, biasanya servis penghantaran dan return memang laju dan cekap, tetapi kalau third party mengikut pengalaman saya ada seller yang cekap dan ada juga seller yang buat lengah. Cuba google dulu nama seller untuk lebih maklumat mengenai reputasi mereka.

d. Rating / Review – barang yang popular dan trusted biasanya dapat rating tinggi dan banyak ulasan positif. Manakala seller atau barang yang bermasalah pula biasanya rating dan review yang sebaliknya.

cara beli barang online lazada malaysia 2020

e. This Item Ships From Overseas – ada sebilangan besar item dijual di Lazada oleh penjual yang berada di luar negara, biasanya China. Biasanya barang dari overseas lebih murah, tetapi polisi warranty berbeza dan masa penghantaran yang lebih lama.

Charger ugreen pd di atas merupakan fast charger yang murah tetapi sangat bagus dengan harga kira-kira 70% lebih murah berbanding produk sepertinya. Item yang saya beli ini dihantar dari China dan sampai ke tangan saya dalam masa 10 hari.

Dari segi warranty, ada penjual Lazada yang menawarkan International Manufacturer Warranty, ada yang limited supplier warranty dan ada yang tiada warranty langsung. Jadi, anda perlu bijak membuat penilaian sebelum membeli.

Cara Order dan Membuat Pembayaran di Lazada

cara order barang di lazada malaysia

Add to cart item yang hendak dibeli dan proceed to checkout.

Masukkan Alamat Penghantaran dan Billing, boleh guna alamat sama untuk kedua-dua ini. Jika kawasan anda tinggal agak sukar diakses oleh syarikat courier, pilih alamat pejabat, kampus dan sebagainya.

cara buat pembayaran di lazada malaysia

Ada 5 kaedah pembayaran di Lazada.

a. Lazada Wallet – anda perlu aktifkan dulu fungsi Lazada Wallet dan topup baki di dalam Wallet menggunakan online banking atau credit card. Kemudian, bayar pembelian menggunakan baki yang ada dalam Wallet tersebut. 

b. Credit Card / Debit Card – bayar menggunakan credit card atau debit card Mastercard / VISA. Saya prefer menggunakan credit card kerana dapat lebih diskaun, rebates/points dan memudahkan urusan refund sekiranya barang habis stok atau rosak.

c. Touch n Go eWallet – bayar merupakan dompet digital Tng eWallet.

d. Online banking – bayar menggunakan Maybank2u, CIMB Clicks, Hong Leong Bank, Public Bank, Ambank, Bank Islam dan RHB.

e. Installment : Untuk membayar secara installments, anda perlu menggunakan Maybank Credit Card (rujuk tutorial beli secara installment).

f. 7-Eleven – jika anda tidak mempunyai akaun online banking, anda boleh order barang di Lazada dan bayar di kedai 7-Eleven seluruh Malaysia. Rujuk artikel ini : Beli di Lazada Malaysia Dan Bayar di 7 Eleven

BACA :  Beli Di Lazada Malaysia Dan Bayar Di Kedai 7-Eleven (Panduan Ringkas)


Cash On Delivery (COD) – bayar secara cash atau credit card hanya ketika courier sampai di rumah atau alamat penghantaran. Lazada kini tidak lagi menyokong cara pembayaran secara Cash On Delivery.

Jika semuanya ok, tekan Place Order untuk membuat pesanan.

⠀⠀⠀

Cara Guna Lazada Wallet Untuk Pembayaran

cara beli barang guna lazada wallet

Jika anda pengguna setia Lazada, pasti anda perasan bahawa Lazada kini sangat kerap mempromosi penggunaan Lazada Wallet (lazwallet) sebagai kaedah pembayaran dengan pelbagai diskaun, rebat dan sebagainya.

Lazada Wallet merupakan dompet digital ewallet Lazada sendiri dimana anda boleh gunakan Lazwallet ini untuk buat pembayaran pembelian produk di Lazada atau bayar bil dan juga beli topup untuk prepaid phone. Pastikan anda topup jumlah yang mencukupi di dalam Lazada Wallet sebelum buat apa-apa pembelian atau pembayaran dan paling penting, anda tidak boleh withdraw atau transfer duit daripada Lazada Wallet masuk ke bank. Jadi, topup Lazada Wallet anda bila perlu sahaja.

Had maksimum barang yang boleh dibayar menggunakan Lazada Wallet ketika ini hanya RM2999.00.

Cara Buat Pembayaran Lazada Guna eWallet Touch n Go (Tng eWallet)

touch n go ewallet lazada payment

Lazada ketika ini hanya menyokong Lazada Wallet sendiri dan juga Touch n Go eWallet (Tng eWallet) sebagai salah cara pembayaran (payment method). Boost ewallet, Grabpay dan ewallet lain tidak disokong di platform Lazada.

Untuk membeli di Lazada menggunakan tng ewallet, pilih Touch n go ewallet semasa checkout dan masukkan nombor phone dan pin akaun tng ewallet anda. Rujuk gambar di atas untuk lebih memudahkan untuk faham.

Cara Menggunakan Voucher untuk diskaun di Lazada

lazada voucher malaysia

Voucher atau coupon merupakan teknik memikat pelanggan yang cukup cukup berkesan di laman ecommerce. Sekali dah shopping guna voucher, esok lusa mesti nak try lagi. 😀

Nak guna voucher di Lazada, kena rajin-rajin buka main page Lazada terutamanya ketika hari sales kerana jika luck anda baik, anda dapat voucher yang rare atau limited. Untuk menggunakan voucher, pastikan login dulu akaun dan pada bahagian voucher, masukkan voucher yang valid dan tekan Apply. Boleh rujuk GIF di atas di mana saya dapat diskaun sebanyak 15% menggunakan voucher.

Saya sering juga berkongsi voucher di Facebook. Jangan lupa untuk like ya.

Ada voucher yang boleh digunakan di Mobile App sahaja, dan ada juga voucher yang boleh digunakan sekali sahaja. Ada sesetengah item di Lazada dikecualikan daripada mendapat diskaun menggunakan voucher. jadi sila try and error dulu sebelum membuat pembayaran muktamad.

lazada citibank credit card

Selain voucher, Lazada juga memberikan pelbagai faedah, diskaun dan rebat kepada pengguna Lazada Citibank Credit Card. Belum ada credit card? Apa kata cuba apply Citibank Credit Card Lazada pula.

Mengesan Pesanan (Order Tracking) di Lazada

cara beli barang online lazada malaysia

Selepas membuat pesanan, anda akan menerima email daripada Lazada Malaysia dan anda kemudian boleh lihat order status dan tracking. Seller Lazada biasanya menggunakan pelbagai jenis courier antaranya Gdex, Pos Laju, Skynet dan sebagainya jadi anda boleh trace di laman web courier tersebut.

Lazada Mobile App (iOS/Android)

lazada iphone app

Lazada Malaysia juga mempunyai app di iPhone dan Android. Anda boleh muat turun secara percuma di App Store dan Play Store. Kelebihan menggunakan aplikasi Lazada di iPhone dan Android ialah kadang-kadang anda dapat extra diskaun atau voucher.

Cara Return Barang Lazada

cara return lazada

In case anda beli barang di Lazada Malaysia tetapi dapat barang rosak, defective, pecah, fake atau lain seperti yang seller claimed, anda boleh membuat return kepada Lazada asalkan dalam tempoh 14 hari selepas pembelian. Contoh, seller jual item A tapi lepas beli, sampai item B. Atau seller jual item A dan description kata barang original, tapi bila sampai barang knockoff/ciplak/fake. Sebelum buat return, anda perlu lekatkan detail2 penting di kotak seperti nama penghantar, nama penerima dan alamat penerima.

Pack barang tersebut elok-elok dan hantarkan kembali bersama-sama invois dan bukti pembelian. Simpan sekali bukti pembayaran anda kepada syarikat courier (biasanya resit) kerana Lazada akan refund balik kos penghantaran.

Satu cara lagi yang lebih mudah, anda boleh print out return form di bahagian order. Pastikan specify tujuan return dan item serta kuantiti yang anda mahu return. Print dan tampal borang return di kotak dan hantar ke pos laju tanpa sebarang caj.

lazada malaysia return form

Contoh Lazada Malaysia return form.


Happy shopping di Lazada Malaysia. 😀 Ada sebarang pertanyaan? Boleh komen di bawah ya.

Klik share di Facebook dan Twitter jika anda rasakan artikel ini berguna untuk semua.🎥 SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL 💕


mi-band-5-malaysia

XIAOMI MI BAND 5 TERBARU 💯 - KINI DI MALAYSIA, COMEL, POWER DAN MAMPU MILIK 👌🏼


unifi-ia

DAFTAR UNIFI SEKARANG - PERCUMA 30 HARI PERTAMA - AGEN PENJUAL SAH TM


iphone se 2020 malaysia price

🔥Tak Perlu Belanja Besar Untuk iPhone. iPhone SE Baru, RM1999 Jer! 🔥

Comments (301)

 1. abu

  November 10, 2015
 2. proleader21

  November 27, 2015
 3. Aini

  December 9, 2015
  • Einz

   December 9, 2015
 4. sian feng

  December 10, 2015
  • Einz

   December 10, 2015
 5. eika

  December 14, 2015
  • Einz

   December 14, 2015
  • Einz

   December 14, 2015
 6. Mastura

  December 24, 2015
  • Einz

   December 24, 2015
 7. Mastura

  December 25, 2015
 8. Razman

  January 12, 2016
  • Einz

   January 12, 2016
   • danial

    August 23, 2016
 9. unknown

  January 12, 2016
  • Einz

   January 12, 2016
 10. Yuni

  January 19, 2016
  • Einz

   January 19, 2016
 11. Adleena

  January 20, 2016
 12. Adleena

  January 20, 2016
  • Einz

   January 20, 2016
 13. nor shahira

  January 20, 2016
  • Einz

   January 20, 2016
   • Norshahira

    January 27, 2016
   • Anna yusofe

    July 25, 2016
 14. Hani Adah

  January 22, 2016
  • Einz

   January 26, 2016
 15. aidil

  January 23, 2016
 16. aidil

  January 23, 2016
  • Einz

   January 23, 2016
 17. Matwan

  January 28, 2016
  • Einz

   January 28, 2016
   • Teletubbies_stone

    February 17, 2016
    • Einz

     February 17, 2016
     • Teletubbies_stone

      February 17, 2016
     • Admkimie

      February 12, 2017
 18. Anonymous

  January 30, 2016
 19. Shafiq

  February 4, 2016
 20. Amar

  February 15, 2016
  • Einz

   February 15, 2016
 21. ..

  March 21, 2016
  • Einz

   March 21, 2016
   • sitinursyafiqah

    November 9, 2017
   • sitinursyafiqah

    November 9, 2017
   • sitinursyafiqah

    November 9, 2017
 22. mahfuza

  April 6, 2016
  • Einz

   April 6, 2016
 23. mahfuza

  April 6, 2016
  • Einz

   April 6, 2016
 24. Khairul

  April 6, 2016
  • Einz

   April 7, 2016
 25. saf

  April 10, 2016
 26. Anonymous

  April 10, 2016
  • Einz

   April 11, 2016
 27. sasha

  April 11, 2016
  • Einz

   April 11, 2016
 28. jojo2

  April 13, 2016
  • Einz

   April 15, 2016
 29. Aliff Nazmi

  April 14, 2016
 30. Joanne

  April 21, 2016
  • Einz

   April 21, 2016
 31. june

  April 22, 2016
 32. Modred Wasabi

  April 22, 2016
 33. Syaidatul Nadia

  April 22, 2016
 34. Noor Atin

  May 3, 2016
 35. vanilla

  May 5, 2016
 36. Zan

  May 8, 2016
  • Einz

   May 8, 2016
 37. Alif Darwisy

  May 10, 2016
  • Einz

   May 11, 2016
 38. Nurul

  May 10, 2016
 39. Nurul

  May 10, 2016
 40. afiqah

  May 17, 2016
  • Einz

   May 19, 2016
   • Kikamnoor

    May 26, 2017
 41. amnf

  May 20, 2016
 42. Atabah

  May 21, 2016
  • Einz

   May 22, 2016
 43. jiha

  May 30, 2016
  • Einz

   May 30, 2016
 44. farid

  May 31, 2016
 45. pjal07

  June 2, 2016
 46. Lola

  June 4, 2016
 47. Atabah

  June 8, 2016
  • Einz

   June 8, 2016
   • Peter A

    October 7, 2016
 48. racquel

  June 11, 2016
 49. norma nor

  June 12, 2016
  • Einz

   June 14, 2016
 50. Hanif

  June 22, 2016
 51. Boy Blues

  June 23, 2016
 52. suzanaz adzman

  June 23, 2016
 53. SaaRinniey

  June 25, 2016
  • Einz

   June 26, 2016
 54. Azim

  July 6, 2016
 55. Mira

  July 6, 2016
 56. beyyad

  July 8, 2016
  • lynn

   July 16, 2016
 57. ifa

  July 9, 2016
 58. Zzz

  July 11, 2016
  • Einz

   July 11, 2016
 59. lynn

  July 16, 2016
  • Einz

   July 18, 2016
 60. Amin

  July 18, 2016
 61. Azlina

  July 19, 2016
 62. khairul

  July 28, 2016
 63. Siti

  July 29, 2016
 64. Sufi

  August 1, 2016
 65. Layek

  August 6, 2016
 66. Yahh

  August 6, 2016
 67. Ahmad

  August 17, 2016
  • Einz

   August 17, 2016
 68. Ahmad

  August 18, 2016
 69. Iza

  August 18, 2016
  • Einz

   August 18, 2016
 70. Aniq

  August 26, 2016
 71. marlina yahya

  September 9, 2016
 72. farah

  September 11, 2016
 73. shafiq

  September 18, 2016
  • Einz

   September 20, 2016
 74. julia

  September 24, 2016
 75. Safuan

  September 25, 2016
 76. adinda

  September 25, 2016
 77. mayamellina

  October 1, 2016
 78. Nur shazira

  October 4, 2016
 79. Peter A

  October 7, 2016
 80. muhammad ashfar

  October 10, 2016
 81. Heiqal

  October 11, 2016
 82. Miera

  October 13, 2016
 83. Weda

  October 14, 2016
 84. ecah

  October 16, 2016
 85. azlin elyana

  October 20, 2016
  • Einz

   October 24, 2016
 86. Mohd Amin bin Ali

  October 29, 2016
 87. yana

  October 29, 2016
 88. Haidun

  November 2, 2016
 89. rizna

  November 2, 2016
 90. Dalina

  November 6, 2016
 91. min

  November 7, 2016
  • Einz

   November 8, 2016
   • min

    November 8, 2016
 92. Wahyudi

  November 9, 2016
  • Einz

   November 10, 2016
 93. Nurul Hidayah

  November 9, 2016
  • Einz

   November 10, 2016
 94. amirah

  November 10, 2016
  • Einz

   November 10, 2016
 95. adams

  November 12, 2016
 96. Nurul

  November 14, 2016
 97. Erynn Hamza

  November 15, 2016
  • Einz

   November 16, 2016
 98. muhaimin

  November 16, 2016
  • Einz

   November 16, 2016
 99. intan

  November 21, 2016
 100. Az

  November 22, 2016
  • Einz

   November 24, 2016
 101. Az

  November 22, 2016
  • Einz

   November 24, 2016
 102. Ahmad Mohamad Zaidy

  November 25, 2016
  • Einz

   November 28, 2016
 103. Adam

  November 26, 2016
  • Einz

   November 28, 2016
 104. Thenikss

  December 8, 2016
 105. Anyss

  December 8, 2016
  • Einz

   December 11, 2016
 106. Aini

  December 11, 2016
  • Einz

   December 13, 2016
 107. Rusna

  December 13, 2016
 108. kalzimah bt radzi

  December 13, 2016
  • Einz

   December 15, 2016
 109. Nur Shahirah

  December 19, 2016
 110. Lynafthh

  December 21, 2016
 111. NHA

  December 22, 2016
 112. Raymie Mie

  December 24, 2016
 113. Raymie Mie

  December 24, 2016
 114. Ct

  December 31, 2016
  • Einz

   January 3, 2017
 115. mimi nurhani samad mimi

  January 1, 2017
  • Einz

   January 3, 2017
 116. lia

  January 3, 2017
 117. Fatimah Fauzi

  January 5, 2017
 118. azni

  January 17, 2017
 119. Zarakimi

  January 31, 2017
  • Einz

   February 1, 2017
 120. Hidayah

  January 31, 2017
 121. anonymous

  February 5, 2017
 122. Eiza

  February 6, 2017
 123. Suraya Zainal

  February 7, 2017
  • Einz

   February 8, 2017
 124. Muhammad Azizi Bin Ab Razak

  February 8, 2017
  • Einz

   February 20, 2017
 125. Farah Aanina

  February 9, 2017
 126. Mel

  February 9, 2017
 127. Vicky Vincent Pang

  February 11, 2017
  • Einz

   February 20, 2017
 128. Admkimie

  February 12, 2017
 129. ijal

  February 15, 2017
 130. Hasnani

  February 18, 2017
 131. Hasnani

  February 18, 2017
  • Einz

   February 20, 2017
 132. aisy

  February 23, 2017
  • Einz

   February 23, 2017
 133. Sheinz

  February 24, 2017
  • Einz

   February 24, 2017
 134. amir

  March 3, 2017
 135. Anonymous

  March 9, 2017
  • Einz

   March 9, 2017
   • kakcik

    March 28, 2017
    • Einz

     March 28, 2017
     • Kakcik

      March 28, 2017
 136. Nurin

  March 17, 2017
 137. Suara Zizi

  March 27, 2017
  • Einz

   March 27, 2017
   • Nat

    April 1, 2017
 138. Dyana Yana

  April 7, 2017
 139. Mohd Ali Gadie

  April 10, 2017
  • Einz

   April 13, 2017
 140. shidah

  April 14, 2017
  • Einz

   April 14, 2017
   • muhammad ikhmal

    May 6, 2017
 141. Zaed Jeffli Zainal Abidin

  April 25, 2017
  • Einz

   May 7, 2017
 142. Dom

  May 4, 2017
 143. nurayen42

  May 5, 2017
 144. nurayen42

  May 5, 2017
 145. shamim

  May 6, 2017
 146. Ain

  May 8, 2017
 147. Amir Fuad

  May 9, 2017
  • Einz

   May 11, 2017
   • forxyyenjun

    May 27, 2017
 148. zulkarnain

  May 16, 2017
 149. Pley

  May 24, 2017
 150. forxyyenjun

  May 27, 2017
  • Einz

   May 27, 2017
 151. Rizal

  June 7, 2017
 152. farah

  June 7, 2017
 153. Arm

  June 7, 2017
  • Einz

   June 7, 2017
 154. Hovate

  June 7, 2017
  • Einz

   June 7, 2017
   • Hovate

    June 7, 2017
 155. ariff

  June 11, 2017
 156. nadia

  June 13, 2017
  • Einz

   June 14, 2017
   • Ika

    June 18, 2017
 157. Anas

  June 15, 2017
 158. Rusli

  June 16, 2017
 159. nurul

  June 20, 2017
  • Einz

   June 21, 2017
 160. Akimi

  June 21, 2017
 161. nizam

  June 22, 2017
 162. Rosmaliza

  July 3, 2017
 163. nasss

  July 16, 2017
  • Einz

   July 16, 2017
 164. Ahmad Bakir

  July 26, 2017
 165. amie

  July 28, 2017
 166. nur

  August 31, 2017
  • Einz

   August 31, 2017
 167. nur

  August 31, 2017
  • Einz

   August 31, 2017
 168. Arik

  September 8, 2017
  • Einz

   September 9, 2017
 169. hambaNya

  September 25, 2017
 170. Siti Mariah Mohd kassim

  October 3, 2017
  • Einz

   October 3, 2017
 171. badrul

  October 20, 2017
 172. NORAZLINAH ABD RAHMAN

  October 31, 2017
  • Einz

   November 1, 2017
 173. Farah

  November 4, 2017
 174. Amy Shikil

  November 5, 2017
  • Einz

   November 6, 2017
 175. Syiffa14

  November 5, 2017
 176. Adiq

  November 6, 2017
 177. amirah

  November 11, 2017
 178. syns

  November 23, 2017
  • Einz

   November 23, 2017
 179. ammar

  December 14, 2017
 180. mirol ganu

  December 24, 2017
 181. jose

  January 13, 2018
 182. jose

  January 13, 2018
 183. Iylia NaSuhA

  May 27, 2018
  • Einz

   May 28, 2018
 184. napy

  September 23, 2018
  • Einz

   September 24, 2018
 185. Aires

  November 10, 2018
  • Einz

   November 10, 2018
 186. iman

  November 10, 2018
  • Einz

   November 11, 2018
 187. Retepr Egnahc

  December 13, 2018
 188. faizal

  May 4, 2019
  • Palavadram

   July 10, 2019

Leave a Reply