Cara Beli Online di Lazada Malaysia (Panduan Lengkap)

cara beli online lazada malaysia 2018

Pertama kali saya beli online di Lazada Malaysia adalah pada awal tahun 2014. Mula-mula beli barang kecil-kecil sahaja, dan lama kelamaan saya dah jadi ‘lazada addict’ dan mula beli barang yang berjumlah agak besar (dan kadang2 saiz juga besar) seperti iPhone, smartphone Androidlaptop, mesin basuh, Air Fryer, Smart TV dan banyak lagi. Bermula dari saya, kini isteri dan keluarga saya juga banyak membeli online di Lazada terutamanya ketika musim sales seperti Raya dan hujung tahun.

Ramai juga yang bertanyakan kepada saya mengenai cara nak beli online di Lazada. Macam mana nak tahu seller tu trusted atau tak? Bagaimana dengan warranty bagi barang elektronik?

Panduan ini saya buat untuk memudahkan anda semua online shopping di Lazada. Tips-tips dalam panduan ini juga boleh diguna pakai untuk anda shopping di laman e-commerce lain kerana konsepnya hampir sama. 🙂

Cara Beli Online di Lazada Malaysia

Pertama sekali, daftar dulu akaun Lazada menggunakan email anda. Kemudian login / sign in menggunakan username dan password akaun yang anda baru daftar itu. Saya galakkan guna nama dan nombor phone sebenar di dalam maklumat akaun bagi memudahkan rekod, penghantaran dan juga urusan warranty atau refund.

iphone xr lazada malaysia

Search item yang hendak dibeli. Contohnya nak beli iPhone XR. Dekat page result tu keluar banyak pilihan, biasanya saya buka pilihan bergantung kepada harga, rating atau review. Saya galakkan beli produk Apple daripada Apple Store.

 

iphone xs lazada malaysia

Untuk mencuba, anda boleh tekan butang di bawah untuk ke laman belian Lazada Malaysia.

iPhone XR – Official Apple Store MY

Lazada Malaysia merupakan platform e-commerce yang mengumpulkan ratusan seller/vendor. Ada barang yang dijual sendiri oleh Lazada Malaysia dan biasanya item tersebut disimpan di dalam warehouse Lazada, manakala sesetengah barang lain pula dijual oleh pihak ketiga (third party / external seller). Jadi sebelum membeli, pastikan anda tahu beberapa perkara.

Tak semua penjual/vendor adalah jujur, lebih-lebih lagi seller online. Jadi pastikan sebelum order tahu siapa penjual item tersebut dan bagi item yang memerlukan warranty, printscreen page tersebut just in case seller remove landing page item itu di masa akan datang.

a. Warranty – Local Supplier Warranty bermaksud warranty dari kedai. Kalau barang rosak, anda kena hubungi seller untuk urusan warranty. Local Manufacturer Warranty bermaksud warranty dari pengeluar atau pengedar rasmi. Sekiranya barang rosak, anda boleh pergi ke service center atau pulangkan / pos balik kepada syarikat yang menguruskan warranty.

Sebagai contoh, iPhone yang dijual di Lazada dengan deskripsi 1 Year Local Manufacturer Warranty bermaksud iPhone ini mempunyai jaminan 1 tahun daripada Apple Malaysia. Bagi Local Supplier Warranty, itu bermaksud iPhone itu mungkin bukan set Malaysia dan boleh jadi imported set dan warranty hanya boleh dituntut secara terus daripada penjual. Penjual pula mungkin meletakkan syarat2 mereka tersendiri bagi sesuatu warranty barangan yang dijual oleh mereka.

b. Shipping fees – sesetengah barang layak untuk dapat shipping fees percuma. Biasanya barang bersaiz besar anda perlu tambah sedikit shipping fee.

c. Maklumat Seller – Anda kena tahu barang yang anda hendak beli itu Dijual dan diuruskan (Sold & Fulfilled) oleh pihak mana. Kalau Lazada sendiri jual, biasanya servis penghantaran dan return memang laju dan cekap, tetapi kalau third party mengikut pengalaman saya ada seller yang cekap dan ada juga seller yang buat lengah. Cuba google dulu nama seller untuk lebih maklumat mengenai reputasi mereka.

d. Rating / Review – barang yang popular dan trusted biasanya dapat rating tinggi dan banyak ulasan positif. Manakala seller atau barang yang bermasalah pula biasanya rating dan review yang sebaliknya.

cara beli online lazada malaysia 4
e. This Item Ships From Overseas – ada sesetengah item dijual secara dropship dari luar negara. Biasanya barang dari overseas lebih murah, tetapi tiada warranty dan masa penghantaran yang lebih lama. Saya pernah beli jam tangan, ships dari HK dan sampai ke tangan dalam masa 1 minggu. Harga murah RM200 dari retail price cuma tanpa warranty. so you get what you pay for.

Cara Order dan Membuat Pembayaran di Lazada

cara beli online lazada malaysia

Add to cart item yang hendak dibeli dan proceed to checkout.

Masukkan Alamat Penghantaran dan Billing, boleh guna alamat sama untuk kedua-dua ini. Jika kawasan anda tinggal agak sukar diakses oleh syarikat courier, pilih alamat pejabat, kampus dan sebagainya.

cara buat pembayaran lazada malaysia

Ada 6 kaedah pembayaran di Lazada.

a. Cash On Delivery (COD) – bayar secara cash atau credit card hanya ketika courier sampai di rumah atau alamat penghantaran. COD method terhad kepada KL, Lembah Klang dan bandar utama di Selangor.

b. Online banking – bayar menggunakan Maybank2u, CIMB Clicks, Hong Leong Bank, Public Bank, Ambank, Bank Islam dan RHB.

c. Credit Card / Debit Card – bayar menggunakan credit card atau debit card Mastercard / VISA. Saya prefer menggunakan credit card kerana dapat lebih diskaun, rebates/points dan memudahkan urusan refund sekiranya barang habis stok atau rosak.

Untuk membayar secara installments, anda perlu menggunakan Maybank Credit Card (rujuk tutorial beli secara installment).

d. Paypal – anda boleh bayar menggunakan paypal jika anda mahu.

e. 7-Eleven – jika anda tidak mempunyai akaun online banking, anda boleh order barang di Lazada dan bayar di kedai 7-Eleven seluruh Malaysia. Rujuk artikel ini : Beli di Lazada Malaysia Dan Bayar di 7 Eleven

Jika semuanya ok, tekan Place Order untuk membuat pesanan.

Cara Menggunakan Voucher untuk diskaun di Lazada

lazada voucher malaysia

Voucher atau coupon merupakan teknik memikat pelanggan yang cukup cukup berkesan di laman ecommerce. Sekali dah shopping guna voucher, esok lusa mesti nak try lagi. 😀

Nak guna voucher di Lazada, kena rajin-rajin buka main page Lazada terutamanya ketika hari sales kerana jika luck anda baik, anda dapat voucher yang rare atau limited. Untuk menggunakan voucher, pastikan login dulu akaun dan pada bahagian voucher, masukkan voucher yang valid dan tekan Apply. Boleh rujuk GIF di atas di mana saya dapat diskaun sebanyak 15% menggunakan voucher.

Saya sering juga berkongsi voucher di Facebook. Jangan lupa untuk like ya.

Ada voucher yang boleh digunakan di Mobile App sahaja, dan ada juga voucher yang boleh digunakan sekali sahaja. Ada sesetengah item di Lazada dikecualikan daripada mendapat diskaun menggunakan voucher. jadi sila try and error dulu sebelum membuat pembayaran muktamad.

Selain voucher, Lazada juga memberikan diskaun kepada pengguna Credit Card dan Debit Card. Contohnya. jika anda membeli barang pada hari Sabtu menggunakan Credit Card CIMB, anda dapat diskaun sehingga 10%. Manakala Maybank Card pula memberikan diskaun sehingga 10% pada setiap hari Rabu.

cara beli online lazada malaysia 7

Contoh diskaun 10% menggunakan Credit Card. Diskaun diberi adalah secara automatik tanpa perlu masukkan sebarang code. Diskaun credit card/debit card tidak boleh digunakan bersama-sama voucher dan tak semua item boleh dapat diskaun credit card. Jadi, kena pilih hari, waktu dan peluang untuk dapatkan diskaun dengan bijak.

Mengesan Pesanan (Order Tracking) di Lazada

cara beli online lazada malaysia 8
Selepas membuat pesanan, anda akan menerima email daripada Lazada Malaysia dan anda kemudian boleh lihat order status dan tracking. Seller Lazada biasanya menggunakan pelbagai jenis courier antaranya Gdex, Pos Laju, Skynet dan sebagainya jadi anda boleh trace di laman web courier tersebut.

Lazada Mobile App (iOS/Android)

lazada iphone app

Lazada Malaysia juga mempunyai app di iPhone dan Android. Anda boleh muat turun secara percuma di App Store dan Play Store. Kelebihan menggunakan aplikasi Lazada di iPhone dan Android ialah kadang-kadang anda dapat extra diskaun atau voucher.

Jom Shopping di Lazada MY

Cara Return Barang Kepada Lazada Malaysia

cara return lazada

In case anda beli barang di Lazada Malaysia tetapi dapat barang rosak, defective, pecah, fake atau lain seperti yang seller claimed, anda boleh membuat return kepada Lazada asalkan dalam tempoh 14 hari selepas pembelian. Contoh, seller jual item A tapi lepas beli, sampai item B. Atau seller jual item A dan description kata barang original, tapi bila sampai barang knockoff/ciplak/fake. Sebelum buat return, anda perlu lekatkan detail2 penting di kotak seperti nama penghantar, nama penerima dan alamat penerima.

Pack barang tersebut elok-elok dan hantarkan kembali bersama-sama invois dan bukti pembelian. Simpan sekali bukti pembayaran anda kepada syarikat courier (biasanya resit) kerana Lazada akan refund balik kos penghantaran.

Satu cara lagi yang lebih mudah, anda boleh print out return form di bahagian order. Pastikan specify tujuan return dan item serta kuantiti yang anda mahu return. Print dan tampal borang return di kotak dan hantar ke pos laju tanpa sebarang caj.

lazada malaysia return form

Contoh Lazada Malaysia return form.


Syok-nya Shopping di Lazada Malaysia

Happy shopping di Lazada Malaysia. 😀 Ada sebarang pertanyaan? Boleh komen di bawah ya.

Klik share di Facebook dan Twitter jika anda rasakan artikel ini berguna untuk semua.



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

299 thoughts on “Cara Beli Online di Lazada Malaysia (Panduan Lengkap)

  1. Lazada setakat ni aku berurusan dengan dia memang terbaik la servis yang diberi. Return barang sekejap je dia respond. Siap belanja return postage lagi.

    • Beli barang dari luar negara tu, nak ship ke local address (Malaysia) ke nak hantar ke mana? Paypal ada je lepas checkout dan proceed to payment method

  2. sy sudah m’buat p’bayaran m’gunakan mastercard tetapi kenapa lum ade penarikan ag?adakah dia serah brg dlu baru ade penarikan duit dlm bank?

  3. nak tanya. kalau nak bayar guna debit card, masa proses tu kan dia ada suruh masukkan nombor code pada ruangan. dan nombor tu dia akan send kat nombor fon kita. tapi kita dah tukar nombor. dan tadi saya check kat ‘my order’, barang yang saya beli tu dah proses dah. so camne ye? ada effect apa apa ke? lagi satu nak tanya, camne nak buat pembayaran, nanti kita swap card kita masa penghantaran tu sampai ke? sorry banyak tanya, sebab first time beli barang guna debit card ni 🙂

    • kalau pembayaran online – pakai debit card – just masuk nombor kad, cvv dan lepas tu TAC yg dihantar secara sms dekat phone number.

      kalau pembayaran takdapat proceed atau ada error, tapi dalam sistem kata barang tu process dah. shortly after, barang tu akan kena cancel, so kena order balik.

      kalau pembayaran ambil option COD (cash on delivery) masa barang sampai baru bayar pakai cash atau swipe debit card / credit card.

      • Ouhh. So nanti dia automatik tolak sendiri melalui akaun kita ye? dia memang tolak mengikut harga barang ke ataupun ada charge lain? Just takut tertipu je, nanti dia tarik duit kita lebih.

      • Assalam nk tnye cara oder brg dgn lazada sama dgn cara oder brg kt online ke..
        Cara byran bank in resit bank sbgai bukti byran

  4. Salam..saya ada membeli barangan menggunakan maybank installment…barang dah 2 bulan smpai tapi duitnya masih xditarik…adakah cara lain utk membayar

    • Kalau phone, ambik yang ada local manufacturer warranty. Elak beli imported set atau AP set. Elak beli phone yang dekat description dia tulis “shipped from overseas”. Biar mahal sikit asalkan dapat yang original dan ada warranty dari pengeluar di Malaysia.

  5. nak nanye sy da bnyk kali masok kan ape yg dye sroh tp last2 dye ckp sy nye visa x connect dgn ape tah tadi mcm mane nak buat erk

    • cimb

      dulu 15%, sekarang dah tukar jadi 5% desktop dan 10% app. tu pun untuk selected item sahaja, bukan semua items applicable. Bayar pakai cimb debit card atau credit card untuk dapat diskaun ye, bukan cimbclicks.

  6. Hello, nak tau la local supplier warranty tu ertinya kalau ade pape kene bg balik ngan lazada ke? Bkn manufacturer? Contoh macam powerbank rosak, dia ganti baru atau dia repairkan aje?

    • Kalau beli barang local supplier warranty, kalau item tu problem dalam tempoh 14 hari, boleh return ke lazada. Tapi kalau guna dah sebulan dua then item rosak, kena return balik ke “penjual asal” iaitu seller dalam lazada tu. Depends pada jenis item, ada yang boleh repair, ada yang takleh. Cable, atau powerbank normally kalau rosak orang buang sebab not worth the hassle. Tapi up to you, cuba contact seller tu tanya camne.

  7. nk tye sya ada beli brg dekat lazada gna sistem maybank installment ,, msuk bln kedua dy akn tarik duit sndri ke bila dh cukup date kna byr..??

  8. nk tanya.. lazada installmnt tu selain dr kredit kad, boleh guna Visa Debit kan? tp mcm mana nk buat ye?
    ** Purchase must be made with Maybank Visa & MasterCard credit card members (except Corporate card members, Debit, Visa Debit)

  9. slm..nak tnya, macam mane nak tahu brg kite tu sudah di buat pembayran, sebab dalam cimb akaun duitnye da ditolak, tp next page web “didn’t reach site” pulak,..so, adakah jika sudah ditolak duitnye dari akaun, sudah boleh dianggap pembelian berjaya?

  10. Untuk penghantaran dari luar negara, saya cadangkan untuk guna viabox. viaobx lebih murah berbanding perkhidmatan lain dan tiada yuran pendaftaran dan yuran keahlian. Bayaran juga boleh menggunakan bitcoins. pihak viabox juga melayan permintaan permintaan pengguna untuk melihat barangan yag telah dibungkus. sangat berbaloi.

    • ok. bcard tu lepas checkout baru masuk nombor dia. bcard boleh masuk kalau purchase di desktop atau app lazada. kalau bigcard desktop only

  11. Sy nk byar online guna Public bank ..order sy dh verified tp sy x dpt email dr lazada pun but ble sy check dkt order tracking dh verified .. sy x fhm

  12. Tuan,
    Saya mau membeli beberapa barang yg berlainan penjual..adakah saya perlu membuat bayaran satu persatu..atau adakah saya hanya perlu membuat bayaran sekali sahaja utk semua barang yg saya beli..

  13. as salam sy nk tnya..klu contoh nk beli iphone dan cara pembayaran boleh buat secara ansuran..adakah byaran secara ansuran tu available utk credit card shaja atau boleh utk debit card jgk??

  14. kenapa saya xbole bt pembayaran di lazada?..saya dah tekan dkt online banking then xnaik apa2 pun..sya pilih online banking sebab COD not available

  15. lebih baik jangan guna bsn sbb skrg mcm masalah sistem, sy beli guna pembayaran debit card tp dekat lazada urusniaga declined dan sy check akaun saya dah ditolak…jadi wang saya folating selama 7 hari bekerja bkn ke dah menyusahkan dan menganggu fikiran huhu…

  16. Knape sye nk byr gune online banking asik error je,xphm la. Lg 1,lazada ni die xde num acc ke,frust da try byk kali tp xbuleh jgak.

  17. Kenapa xdpt order brg yg brharga rm600 guna debit kad visa m2u..cuma blh beli brg yg brharga rm100 kebawah shj..

  18. Nak tanya, kenapa saya order 22-jun.. dia ada hantar SMS harga sekian-sekian.. saya pakai HSBC VISA.. tapi saya check dalam akaun dia tak ada tolak.. atau permohonan saya tidak di terima.. Standard sampai 14 hingga 18-july kenapa lama sangat ya

  19. Salam .. Nak tumpang tanya , saya dah bayar online , dah tolak RM dr account . Barang dlm “My Cart” tu still ada , mean kita kena padam sendiri ka . Sebab saya add barang baru , bila saya nak bayar lagi skali , dia total dgn barang yg lama .

    Lagi satu , PayPal tu mcmmn ? Saya sja tekan , pastu dlm “My Order” dia tulis “Paid by Paypal”

    • Kadang2 jadi error masa pembayaran, kalau nak tahu item tu dah dibayar ke belum sila check email, biasanya lazada akan email setiap kali selesai pembayaran

  20. Nak tanya nombor cvv tu apa? Dia mintak tpi sy tahu tahu nak tukis berapa , boleh bagi cara2 nya nak tau no cvv ni?

  21. Nak tanya..sy tertekan cod then bila mal back dah tak bleh..kalau sy nk tkr ke online banking mcm mana?n klau tak bleh mcm mana sy nk dpt brg tu?seller akan call ke?

  22. Salam? Nak Tanya sy try guna akaun bsn utk bt payment tp xdpt. Jd? Adakah duit akan dtolak dr akaun sy sbb sy dah bkali2 mncuba. Huhu

  23. salam tuan… macam mana pembelian di LAZADA yang ada tertera “BAYARAN ANSURAN: 12 x 133.25″….. boleh tuan bagi panduan pembelian barangan tersebut? terima kasih tuan.

    • Salam, ansuran di Lazada hanya untuk certain item (SKU) dan perlukan credit card maybank. Saya tengah bercadang untuk buat post pasal pembelian ansuran ini. Nantikan

    • Waktu penghantaran tu agak random, kalau tiada orang di rumah biasa courier akan call atau tinggal notis untuk pick up sendiri barang di pejabat mereka.

      Saya galakkan letak alamat yang senang dihubungi seperti alamat pejabat/kampus/hostel.

  24. Salam. Sy ingt nk bli tv.. blh tlg ajar zx cre nye.
    LC50UA330X lazada malaysia
    1.nk tau 1party @ 3party
    2.hrge penuh yg perlu d byr
    3.waranty dr seller
    Tq..im newbie..newbie sgt2

  25. Maaf bertanya, sya ada beli 3 iyem guna m2u..saya xperasan di email lazada ada hntar 1 barang xakan sampai so lazada nk refund duit or guna in voucher.. Setelah dua hari sya buka email baqu perasan and urusan saya dh masuk store kredit.. So sya submit bank details, smpai sekarang lebih kurang 2 minggu duit sya still xrefund lgi..

  26. Salam. Saya Ada beli brg Dari 23 sept. Dia ckp akan dpt dlm 10-12 okt. Tp still Xdpt call o msej brg tu smpi. Duit Dah tolak.
    Sy Xdpt notis dr email. Sbb slh letak email.
    Adakah cara Yg Bole buat Sy tau brg Sy tu, Sy akan dpt atau tdk.

    Trma ksh sudi bntu. Sy skg binggung sndri.

  27. Salam.. nak tanya.. saya selalu juga beli melalui lazada menggunakan credit card.. cuma barang yang biasa2 je. Tapi skrg saya nak beli laptop.. nak bayar terus seperti biasa atau cod..?

    • beli laptop pakai credit card. in fact, beli benda mahal pastikan pakai credit card. in case nak refund mudah kalau barang damaged, kena curi etc. boleh opt COD kalau supported dan pay using credit card juga

  28. Assalamualaikum . nak tanya , kalau saya buat pembayaran guna krdt card langsung d tolak ke dlm crdt card tu atau bila brg smpai baru buat pmbyran ?

  29. Salam nak tanye, prodak lazada ni, semua yg original ke..? Atau same je dengn kite beli di kedai , maksud saya barang yg pacak2 kat tepi jln tu, sebab saye ade order andoer digital wireless ,tapi saye risau kalau tak bermutu kualitinya . Lagi satu berulang kali saye chek prodak yg same harge lain2, so mcm mn kite nk buat pilihan, ade perbezaan tak pade prodak tu kalau sy ambik yg paling murah..? ,

  30. Salam. Jika return brg lazada mana yg lebih baik kembalikan dgn poslaju atau hantar direct ke lazada warehouse di subang jaya. Sbb saya tinggal di shah alam.

    • Seeloknya isi form return, print dan lekat dekat kotak barang yang hendak return tu, then baru send ke poslaju or hantar ke lazada warehouse. Kalau hantar terus ke warehouse, pastikan take note nama/siapa yang accept barang tu

  31. Sy org indonesia 17 thn kerja bangunan, sy order barang dekat lazada dan perkiraan sampai tgl 10-14 november ini dan saya khawatir barang yang sy order tidak sampai, ditangan sy,sy menggunakan cod, dan sy tidak tahu cara penerimaan nya nnti

  32. Assalammualaikum Saudara
    Nk tny, sy ada buat permohononan return guna online.Cuma x print out form return.
    Soalan sy
    1) Blh return brg tanpa form ke?
    2) Klu nk cancel return camna pula?
    Terima kasih balas saudara

  33. maaf nak tnya macam mana nk tahu brang tuh dh order?sbb saya ada order brang pihak lazada ada hntr detail pembelian.tapi order number n tracking number xada

  34. Assalamualaikum . saya ada nak order item di lazada tapi sedang keliru saiz yg diberikan. bole bantu saya macamana nak order item tu supaya saya tak tersilap beli saiz..

    • Salam, beli baju ke? boleh cuba check di Zalora kot2 ada jual dekat sana…so far Zalora bagi info ckup bagus untuk saiz (local/international) dan kalau salah saiz pun mudah nak return.
      Kalau beli kat Lazada, check betul2 description dia, kalau seller tu ada Facebook, boleh pm page diorang untuk lebih penjelasan. Tak semua barang beli dari lazada boleh return

  35. salam jumaat bang.. nak tanya sikit. ada x barang kalau kite masuk kan voucher. dan guna cimb debit. dapat ke diskaun yang 15% cimb debit card tu? maksud nya yang voucher pon tolak dan 15% cimb debit pon dapat.. terima kasih

    • shipping ke mana tu ya? rasanya lazada msia ship ke dalam malaysia saja
      conversion rate tu biasanya based on latest bank exchange rate AUD ke MYR. normally exchange rate tinggi sikit berbanding rate semasa

  36. Salam nak tny..sy ade order jam dr oversea..tp sy tsalah msukkn no fon..tkut nnt bila smpai waktu pghantaran trslh hubungi org lain..sy da edit tp bila cek tetap sama ..mcm mana yer?

  37. saya nak tanya..sy servey beberape brg bberapa kali kdg2 item yang sama, pastu sy nak add to chart kira nak beli, tp dlm summry of chart tu dikira saya order brg cth 5 item.tp brg yg sama. mcmane nak delete semua item tersebut dlm ruang summry? skrg sy x blh order sbrang brg sbb brg sy melebihi 5 item. pdahal sy x mmebuat sebarang pembayaran?

  38. Nak tanya kalau lazada post tu kita boleh tahu tak pakai poslaju ke skynet ke dan lagi satu kalau kita takde kat rumah pos sampai then mcm biasa kita tuntut kat posoffice eh?

  39. Salam, nak tanya. Pernah tak lazada refund duit but at the same time they asked me to keep that things. Mereka cakap saya akan dapat cash instead of voucher. Ada ke jadi macam ni? Risau ditipu pula. Tolong jawap, thanks!

    • Setakat ni pernah beli 3 biji laptop dari lazada, syukur semua sampai selamat dan spec sama macam advertised.

      Cara selamat nak beli laptop, pastikan seller tu reputable, ada kedai fizikal sendiri dan kalau boleh bayar jangan pakai cash tapi credit card. Print screen item page siap2 in case kalau barang sampai tak sama dengan advertised, boleh claim balik return dari lazada.

  40. Sorry nak tya..
    Saya ada cancel brg di lazada
    Barang xsampai lagi saya da cancel
    So duit dia refund balik x ?
    Da seminggu xada duit refund from lazada
    Apa patut sy buat?

    • Cuba awak call lazada customer service, email diorang sekali dan pm sekali facebook diorang bagi order number dan detail pembelian dan jumlah yang cancel.
      Normally diorang akan refund balik ke bank account or debit/credit card dalam tempoh few days hingga 2 minggu.

  41. assalam saya nak tnya , saya dah order dan buat payment via mastercard debit since yesterday but x da penolakkan pn dlm account…saya ad receive mesej bahawa dah ditolak. tapi bila check account masih belum ditolak.

  42. Mak tmye cmne nak tukar no telefon yg yg di daftar kt lazada..dia ckp akn antr kt no telefon didaftar sy tgk balik tu bukan no telefon sy…b4 this penah beli n xde mslh….

  43. Asslmkum…sy nk bt ptukaran almt..tp xbole…byaran dh bt kt 7e… tau tak nk tkar almt cmna sblum trikh phntaran…sb sy ingt brg tu leh dpt dlm msa shri dua hri..tp lpas bt byaran …bru dpt info phntarannya… trikh phntaran plak xde org kt almt yg didftar… so cmna eh nk tkar almt?

  44. Sy ada orderkan bag tuk kwn sy, tp bila smp je bag lain plak….sy dah try check cara nk return dia g tau just msuk kan brg tu kat box d pos office.. Btul ke cara tu @ kita kits knew pos blik ke lazada @ seller tu?..

  45. kalau buat installment dengan lazada , barang akan dapat lepas sekali bayar installment atau akan dapat barang bila dah habis bayar full ammount ?

  46. Saya buat bayaran guna debit card dh settle no card,cvv dan tac..kmudian check dlm my order mmang ada detail brg yg tlh dbayar..selepas sejam saya check my orders lagi skali dia tulis kata it look like u have no order..mcm mna tu,adakah duit saya akan ditolak..

  47. Saya nak tanya. Kalau dia dah sent one time password and then bila kita masukkan OTP utk proceed payment, page tu kembali ke payment punya page. Dah 3,4 kali mcm tu. Dia takda kata dah process order semua. Duit still kena deduct or mcm mana?

  48. Salam, mohon bertanya… bagaimana kita dari malaysia membuat pembelian di Lazada Indonesia. Bolehkah dari malaysia membuat pembelian di Lazada indonesia demikian juga dari indonesia membuat pembelian di Lazada Malaysia?

  49. apa maksud bill to a different address tu?… adakah BARANG dihantar ke shipping address dan invois belian dihantar ke alamat bill tu?

  50. Assalam Einz. Macam mana ye kalau barang yg saya order check kat Lazada tracking (LEX) statusnya delivered walhal saya tidak terima pun barang tu, siapa harus saya hubungi? Terima kasih

  51. Helo tuan…saya cuma nak tnya..lazada boleh hantar tak barang yg diorder kemana2 alamt..sebagai contoh saya di sarawak nie..sebab masa saya tengah cari barng..detail dekat bawah iaitu delivery options ada mnta pos kod..bila sya letak dan tekan check..dia balas delivery not available for your location..macm mana pla nie..lagi pun item yg sya nak order dari oversea..emm??

  52. nak tanya, contoh saya dah bank in, macam mana dia nak tahu yang kita dah bankin ? dan nak ambil nombor account dia kat mana ? dan contoh saya beli tiga brg semua lain-lain boleh bank in sekali ke ?

  53. nak tanya, contoh saya dah bank in mcm mana kita nak bagitahu dia yang kita dah bank in? dan macam mana nak ambil nombor account dia ?

  54. boleh saya tahu tak macam mana cara untuk tahu siapa seller kita..contoh nak dapatkan nombor seller di lazada @ nak tahu di mana kedai orang yang jual..

  55. Mcm mana nak buat? Sy dah bayar kat seven e. Tapi sy x perasan yg barang tu dah out of stock. Sy gi lazada app xda sebarang tanda yg sy dah bayar. Mcm mana nk amik balik duit? Barang dapat ke?

    • Tak semua item ada rating. dalam case ini try compare price dengan tempat lain dan check nama seller tu.
      contoh barang elektrik, takde rating tapi seller dia “senheng” yang ni trusted.

  56. kalau dah tukar nombor fon.. mcm mana nak seting ye? dah tukar di my addres tapi bila nak buat payment masih keluar nombor lama kerana untuk confirmkan pembelian perlukan code..

  57. Saya ada beli pendrive sandisk kat lazada..dh siap bayar..tp item sy x smpai..apa perlu sy buat..sy nak duit sy balik

      • Dekat oder sy tulis delivered utk item tu, bila sy tekan item tu dia tulis out of stock..klu dh out of stock ms sy oder dulu knp msih msuk dlm jumlah pmbyrn..

  58. Macam mane nk tau trusted seller ke x . Sebab sy nk beli barang tapi x tau trusted seller ke x . Kalau boleh tolong tengok kan baarang nie

  59. Hi, I beli barang dari lazada and I bayar thru Debit Card. But then my payment was failed because they stated that authentication failed. Tapi I check di “my order” box shows that my order was processed even though my payment failed. adakah payment itu berjaya?

      • Mcmane kalau sy beli kt lazada 14hb lpas,spatutnye brg smpai 17hb,tp belum smpai lg. Kt facebook lazada mane yg boleh drop mesej?sebab bile tgk kt fb lazada malaysia dy ckp tu fb unt ads shj..boleh tahu fb mane yg boleh drop mesej mcm awk ckp kt atas? Terima kasih.

  60. Saya buat pembelian pertama kali.kurang mahir . Saya buat order pertama guna kad kredit. Bila dah masukkn tac no dan tekan send, website terus eror. Saya sangkakan pembelian gagal. Saya mula semula buat order item yang sama .kali ini selepas send tac no , pembelian berjaya dan keluar resit. Masalahnya bila saya tengok bahagian order..ada 2 order dengan item yang sama. Dan order yg pertama tadi juga dalam proses. Bagaimana saya nak tahu samada order pertama itu juga akan diproses dan saya terpaksa bayar 2 order yg sama. Saya cuba cancel order 1 tapi gagal. Mohon pencerahan.

  61. saya nak tanya, saya beli phone di lazada. tapi saya hanya sempat gunakan seminggu sahaja lepastu rosak. then saya call lazada, dia suruh saya deal dgn supplier sbb saya ada warranty lagi. and saya dah pulangkan phone saya kat supplier sbb dia nak betulkan. kalau saya nak mintak refund duit even tak full pun from supplier boleh tak? terima kasih.

    • Phone tu warranty original atau imported set (warranty kedai?)

      Kalau dah lebih tempoh seminggu biasanya lazada reluctant sikit nak bagi refund sebab dah lepas refund policy diorang. Tapi try deal dengan supplier tu direct – tanya boleh refund ke tak, kalau takleh try mintak exchange dengan phone lain yang value sama.

  62. Bil ke alamat lain tu dia hanta ke alamat bil tu ke? Cam contoh dia hanta ke alamat first tu pastu klau saya takde dekat alamat first tu dan klau saya ada dekat alamat bil baru dia hanta ke alamat bil tu ke? Ke bende lain?

  63. Bro… Nk tnya… Sy dh try make it paymnt dlm lazada… Tp kenapa masa menunggu terlalu lama… Masa dlm coloum Secure Check out ..dia tulis dont return back or reload… Waiting until …. Bla bla… Mslhnye lebih 1 jam tungu…. Apa perlu buat mcm tu?

  64. Sebelum ni sy dh biasa shopping di lazada dgn cara bayaran menggunakan kad kredit, tp kebelakangan ni, tiap kali nk bayar guna kad kredit akan keluar notification “payment not completed” kenapa masalah ni berlaku ya?

  65. Kita beli pampes baby, kita tercancel MCM mn ni,barang tu jadi sampai ke?? Sebab nqk pampes pet pet tu ,order takut dua kali jadi??

  66. Saya xda online bank akaun, bayar guna molpoint(7eleven). Check kelmarin order cancelled ntah apa masalah… Duit tu bole tuntut balik tak??

  67. Salam ncik .. kdiaman sya brda d kawasan setinggan dn saya yakin pghntaran ke rumah sya tdk dpt djlankan … jdi bgaimana mna saya nk claim item yg saya beli.. apakah ada pihak yg mnghubungi saya ntuk mngutip item trsbut ?

  68. Salam…sy nak tanya…mereka hantar barang sy x de di rumah. Macamana ye.? Adakah mereka akan tinggal slip macam pos laju tu??

    • Yang hantar tu courier mana ya? kalau poslaju mungkin tinggal slip. Courier lain kena call diorang mungkin boleh rearrange hantar atau terpaksa pickup dekat opis diorang

  69. salam.. hehe,, saye nak tanya..kalau guna kaedah installment di lazada.. adakah kita akan dapat barang tu terus atau kita dapat baranng selepas selesai semua bayaran?…kalau guna installment..kite kene pegi bank in setiap bulan atau die automatik tolak dari akaun kita? .. mohon bantuan.. terima kasih

    • Masukkan nombor b-infinite lepas buat any transactions. B points akan masuk selepas 45 hari.
      Tapi kalau beli pakai voucher, tak dapat la b-points tu.

  70. Hai, nak tanya, kalau refund tu, hari yg dikira tu start dari bila ? And kalau kita dah isi ORF tu, tapi lambat skit pos ke lazada, diterima jugak ke?

  71. Sya nk tnya bleh..sya beli jaket lelaki hrga sales tinggal 800ringgit..sya bayar di seven7,smpai skarang brang sya xsmpai lg..dh 2mingu lbih.bla sya cek ada msj lazada hntar..brang dicancel,sya cma nk tahu mcm mana nk ambk duit tu blik.

  72. Saya nk tnya..sya bli jaket lelaki 800rnggit,tp smpai skarang dh 2minggu lbih brang sya xsmpai lg..sya byar di7eleven,bru2 ni lazada ada hntaq msj brang sya di cancel,sya cma nk tahu mcm mna cra nk ambk blik duit tu

  73. Macam mana nk buat bayaran di 7 eleven? Kita perlu masukkan duit tersebut ke dalam bank atau berikan wang itu kepada tuan kedai ???

Leave a Reply