Celcom First Basic 38 Review – ‘Killer’ Postpaid Plan, RM38 sebulan untuk 3GB Internet

Pada 23 April lepas, Celcom telah melancarkan pelan postpaid terbaru mereka yang mendapat sambutan ramai iaitu Celcom First Basic 38. Pelan postpaid ini berbeza dengan pelan postpaid sedia ada yang ditawarkan oleh telco-telco lain di Malaysia kerana menawarkan pakej harga serta kelebihan yang mampu membuatkan ramai pengguna prepaid dan pelanggan telco selain Celcom untuk jump ship.

In short, Celcom has kick-start the telco price war, something yang sudah lama tidak berlaku dalam industri telco di Malaysia.

Celcom First Basic 38 Review

celcom-first-basic-38-review
celcom-first-basic-38-review

 

Saya merupakan pengguna prepaid Celcom selama ini di telefon utama saya. Saya mengelak untuk menggunakan postpaid kerana tidak dapat justify membayar sekitar RM68 – RM98 sebulan untuk pelan postpaid yang menawarkan kuota data internet yang sedikit serta tiada kelebihan ketara dari segi jumlah minit panggilan dan sms percuma. Dengan prepaid, saya boleh rancang bajet yang saya perlu bayar setiap bulan untuk kegunaan data, sms dan call yang biasanya tidak melebihi RM50 sebulan.

Apabila saya baca berita mengenai pelan Celcom First Basic 38, saya tidak menunggu lama untuk melompat kapal ke pelan ini.

celcom first basic 38
celcom first basic 38

 

Basically, pelan Celcom ini well-within my monthly budget. Sedikit overview dari saya :

  • RM 38 sebulan
  • Data 3GB dan Celcom Wifi 3GB
  • 50 SMS untuk kesemua telco
  • 50 minit panggilan kesemua telco
  • Kadar panggilan rata 15 sen/min kesemua telco
  • Kadar sms rate 15 sen/ sms atau MMS ke semua telco
  • Baki kuota internet bulanan boleh dibawa ke bulan seterusnya
  • Tiada PPU selepas kuota internet habis
  • Kuota internet tambahan boleh dibeli 5GB untuk RM50 

Data 3GB sebulan itu sebenarnya 2GB + 1 GB. Bagi pengguna yang daftar pelan Basic 38 bermula 23 April 2015, anda layak untuk dapat 3GB Data dan 3GB Wifi. Selepas tempoh promosi (tidak diketahui sampai bila), anda masih layak untuk menggunakan 3GB Data dan 3GB Wifi selagi langganan anda masih aktif.

Manakala, jika anda baru nak sign up Basic 38 selepas tampat tempoh promosi, anda hanya dapat 2GB Data dan 2GB Wifi sahaja.

celcom first basic 38 review
celcom first basic 38 review

 

Selain itu, anda juga boleh carry forward baki Internet ke bulans seterusnya. Katakan, bulan May baki internet anda ada 2.5GB yang belum guna. Bila masuk bulan Jun, baki 2.5GB itu akan dibawa ke hadapan dan ditambah ke 3GB Data bulanan menjadikan kuota internet anda pada bulan Jun ialah 5.5GB.

Celcom juga tidak lagi mengawalkan polisi yang dibenci ramai iaitu internet pay-per-use (PPU).

Pengguna pelan Basic 38 boleh terus menggunakan internet setelah habis kuota dengan kelajuan 64 kbps. Tidak lagi perlu risau bil internet melambung kerana tiada caj tambahan dikenakan cuma anda terpaksa hadap internet yang tersangat perlahan.

Convert Prepaid ke Celcom First Basic 38 Postpaid

celcom basic 38
celcom basic 38

 

Pengalaman saya menukar prepaid ke Celcom First Basic 38 ini sangat mudah dan painless.

Hanya perlu pergi ke Celcom Blue Cube berdekatan dan bagitahu nak convert prepaid ke postpaid. Kurang 10 minit sudah boleh siap dan pelan baru ini boleh guna terus dalam masa kurang 15 minit. Menurut staff Blue Cube, pelan ini tiada kontrak dan pengguna telco lain boleh buat MNP dengan bayaran tambahan RM20. Pengguna pelan postpaid Celcom sedia ada pula tidak boleh convert ke pelan Basic 38 selagi pelan anda itu ada kontrak.

celcom-basic-38
celcom-basic-38

 

Convert dari prepaid ke postpaid, saya kena bayar RM40.30 iaitu untuk advance payment bagi bulan pertama. Kredit dalam prepaid saya ada dalam RM20 lebih akan ditolak pada next billing. Saya pula memilih untuk membuat e-billing atau auto-debit kerana Celcom bagi diskaun 5% bagi jumlah bil bulanan, jadi kurang sikit efek kena GST itu.

Bagaimana dengan kelajuan internet?

Kelajuan internet on-average biasa dapat lebih kurang 5 Mbps download dan 2.5 Mbps upload. Apa yang saya boleh kata ialah Celcom mempunyai coverage yang paling luas antara telco-telco lain, kadang-kadang duduk dalam hutan pun ada signal phone dan internet. Tetapi dari segi kelajuan saya rasa Maxis lebih laju terutama di kawasan tumpuan dan bandar-bandar besar.

Jika anda tinggal di kawasan yang mempunyai coverage Celcom 4G LTE yang kuat, mungkin anda boleh dapat speed yang jauh lebih laju, sehingga 75 Mbps.  Next time saya pergi ke Penang, Selangor dan KL, saya cuba buat speedtest dekat sana pula ya.

Update : Ramai pengguna Celcom Basic 38 mengalami ‘capped speed’ iaitu speed 3G dan LTE terhad kepada sekitar ~3 – 6 Mbps sahaja, sedangkan pelan Celcom lain boleh dapat kelajuan tinggi H+ dan LTE. Speed masih perlahan even duduk di kawasan bandar yang penuh signal 4G LTE. Saya sudahpun menghubungi celcom careline 1111 dan pihak mereka memberitahu saya Celcom tidak mengenakan sebarang ‘capped speed’ pada pelan Basic 38. Jika anda mengalami masalah yang sama, sila buat aduan kepada Celcom agar mereka dapat ‘restore’ balik speed internet kepada yang sepatutnya.

Update 2 : Celcom dah restore full speed 3G, H+ dan LTE bagi pengguna Basic 38. (6/5/2015). Saya kini dapat lebih 10Mbps untuk 3G dan sehingga 40 Mbps untuk LTE.

Update 3 : Panduan daftar celcom online billing dan jimat melalui rebate bagi pengguna Celcom postpaid. Sila baca post selengkapnya untuk info.

Update 4 : Advanced payment, dan bayaran untuk bulan pertama yang anda patut tahu. Ini saya ambil dari Celcom faqs.

Update 5 : Contoh billing setiap bulan (menggunakan online billing).

Update 6 : Promosi Celcom Basic 38 sudah berakhir. Bagi yang baru daftar, tiada lagi data 3GB setiap bulan, hanya 2GB sahaja.

Celcom First Basic 38 – Berbaloi atau tidak?

Setakat ini saya rasa berbaloi kerana tiada pelan dari telco lain yang mampu mengatasi harga dan kelebihan yang ditawarkan pelan Celcom Basic 38 ini. Coverage Celcom di tempat saya adalah meluas walaupun tidak dapat full speed 4G LTE tapi konsisten.

Dan berdasarkan tinjauan ringkas saya di forum-forum, facebook, dan twitter ramai pengguna telah jump ship ke pelan ini sejak dari hari pertama ditawarkan oleh Celcom. Maxis, Digi, U-Mobile better come up dengan pelan baru yang lebih murah dan banyak kelebihan kerana pada setakat ini Celcom First Basic 38 dijangka akan menjadi sangat popular di kalangan student dan pengguna yang memiliki budget terhad.

Saya cuba dulu guna pakej ini untuk beberapa bulan lagi dan jika ianya bagus, saya tidak akan teragak-agak untuk convert line lain saya (U-mobile dan Altel) ke Celcom Basic 38 juga.

Ada soalan mengenai pakej Celcom Basic 38 ini boleh komen di bawah.



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

379 thoughts on “Celcom First Basic 38 Review – ‘Killer’ Postpaid Plan, RM38 sebulan untuk 3GB Internet

  1. Memang betullah rasa hati ini pakej ini mampu buat aku lompat kapal juga.
    InsyaAllah dalam minggu ini akan ke Celcom untuk tukar nk hotlink ini ke Celcom.

    Lagipun line hotlink tiada langsung di rumah mertua kalau balik kampung, hanya Celcom sahaja yang ada.
    Amat terseksa tak boleh nak cek email bila balik kampung.

    • Staff celcom blue cube bagitau boleh tukar plan postpaid Celcom ke first basic 38 jika tidak terikat dengan kontrak. Kena pergi blue cube dan hanya perlu bayar advance 1 month. (RM40.30 termasuk GST)

    • Celcom Wifi tu hotspot yang ada dekat certain2 kawasan public. Lebih kurang macam TM Wifi. Nanti celcom akan send username dan password untuk login di celcom wifi tu.

    • Salam. selepas habis kuota 3GB, internet akan jadi slow 64kbps. tapi boleh continue guna kerana tiada lagi caj pay per use (ppu).

      kalau dah exceed free calls 50 min dan 50 sms baru caj lebih akan dikenakan dalam bil

    • bil bulan pertama dah bayar advanced, so masuk bulan kedua baru kena bayar. boleh try call 1111 untuk confirm kan atau buat online billing dekat website celcom untuk mudah sikit

  2. baki internet tu boleh carry forward ke bulan seterusnya saja ke atau bulan kedepan depan lagi? contohnya baki internet bulan pertama 1GB, kemudian masuk bulan kedua 3GB+1GB = 4GB. kemudian lepas guna 4GB tu ada lagi baki 1GB, adakah 1GB akan carry forward jugak ke bulan ketiga atau dia reset balik kepada 3GB macam mula mula?

  3. saya baru registered yg rm38 tu..slps tu dia ckp kena tunggu 24jam..then sy musykil..dlm blog ni ada dpt resit payment yg kita telah bayar pada hari pertama..sy ada mintak resit..org celcom tu ckp..mmg pakej ni xde resit ..so sy tkot nanti next month kena bayar rm40.30.,.mohon pencerahan betul ke org celcom tu bagi thu kt sy

    • Aritu masa saya register dekat blue cube, staff tak bagi resit initially. Then saya mintak resit dengan dia baru dia print. Kalau next month sampai bil ada caj kena bayar, try call celcom 1111 tanya pasal billing

    • convert telco tapi kekal no tu dipanggil MNP.
      boleh buat di celcom blue cube cuma kena pastikan takde remaining contract dengan telco lain tu

  4. Tak dapat full LTE speed walaupun di bandar. Cuma dapat 3-6Mbps sahaja. Pad shall Celcom plan lain dapat 14Mbps di tempat yg sama. Dah buat inquiry dgn celcom. Belum dapat reply.

    • Itu lah. Banyak orang cakap celcom intentionally capped speed even LTE max speed dapat pun bawah 7.2 Mbps (average 3 – 6 Mbps).

      Dah try call celcom 1111 tapi diorang cakap celcom takde implement capping speed.

      By the way, buat inquiry tu via phone call ke email?

      • melalui phone. tak dapat banyak info. cuma standard answer. harap2 lebih banyak user plan 38 buat complain sehingga celcom ubahkan speed LTE.

          • Hari ni dapat call dari Celcom tuk follow up. Lepas tu speed LTE terus naik ke 15Mbps. Kemudian naik sehingga 31Mbps. Best! Tapi data dah nak habis buat speed test.

  5. Sy baru je convert dri pelan celcom first prime ke first basic 85+max up all..sy dpt 3gb internet+3gb wifi..mcm mana yer nk chek baki internet?klu sms ke 22188 pn hanay gtau sy xsubscribe celcom data plan..mntk tlg sape2 yg tau yer..

  6. @ lelarentaka
    Saya baru lepas tukar drp plan mbasic 38 ke pakej first 38 ni, dan saya masih boleh semak baki dgn sms ‘Vol Status’ ke 22188.

    Atau spt yg diberitahu pegawai celcom td, bleh semak dgn sms ‘Bal Status’ ke 28882.

  7. betol la einz tukar ke plan ni speed makin slow paling tinggi pun boleh cecah 6mbps jea..dulu prepaid 4g boleh cecah 40mbps……dah call cel die ckp xder capped speed internet…die tengah seting data kena off telefon nanti kena check balik speed lps die buat…

  8. Salam semua. Aku punya celcom first, darad hari pertama sampai sekarang tak pernah cecah 3mbps pon!

    Sejak seminggh lebih nih, speed hanya 0.01mbps. Kadang tuh speedtest ooklaa pon tak bpleh nak test.

    Dah tanya celcom customer service n takde jawapam or cadangan.

    Dah test di area s.kembangan, petaling jaya, johor bahru, dan kuantan. Semuanya macam ni.

    Hari ini speed 0.01mbps. Tak sure apa lagi boleh buat and tak sure nak amik plan lain yang mana satu.

    • Biasanya takde la slow sampai macam tu. Tu dah level macam internet yg dah exceed quota (64kbps) kadang2 speedtest pun tak lepas.

      Kalau careline pun x leh bantu memang kena gi complaint dekat Center celcom la

  9. Hi,

    Macamana kita nak register untuk pakai celcom wifi 3gb yg free itu? saya register wifi monthly ke 22188 mahu bayar rm18 untuk subscribe.

  10. assalam, sangat infomatif…thumbs up!!

    btw, ade bace y brother pernah try kat ganu.. saye dduk area gong badak ok je ke line die?
    pakej y ni prabayar ke postpaid? tak berape clear tntang ni. tq

  11. Salam. Sy baru je tukar ke plan basic Celcom ni. Nak tnye, mcm mne nk check balance call and message tu? Sbb tkot terguna lebih then nti kene bayar pay-per-use bila kuota call and message habis tnpa pengetahuan. Mohon pencerahan. Tq.

  12. Salam. Hye. Saya skrg ni guna plan maxis iphone plan (iValue – 2 tahun kontrak). Sekarang ni dah habis kontrak dah. Perlu tak sy pergi maxis centre utk terminate sebelum tukar plan celcom ni? Sbb sy nak gunakan nombor yg sama. Tq ✌🏻

    • salam. kalau dah takde kontrak, should be ok, boleh ke blue cube celcom kata nak MNP nombor maxis ke plan Basic 38 ni.
      Bila dah buat MNP dapat kekal nombor tapi pakai network lain.

  13. saya baru register hari ni utk plan ni. sblm ni guna plan 1 + 5. diorang ckp 3 hari line takleh guna. bila dah aktifkan.

  14. Salam, sya nak tanya, kalau sya pakai pakej ni, call, message xhabis pakai, brp ye kena byr? Ngam ngan rm 38 ke? Mohon pencerahan…

    • Kalau usages call dan sms tak exceed free usages celcom bagi. Bayar hanya rm38 + gst 6% setiap bulan. Kalau bill harga tinggi lain macam, boleh gi argue kat center kalau2 ada hidden charge. Tegakkan hak sebagai pengguna.

  15. Hello Einz, hows your 38 plan doing so far? I MNP from Digi to Celcom and to this 38 plan without paying any single cents and the representative told me to wait for 3 working days and gave me a nano sim without any agreement or receipt for me…abit worried lol. Nevertheless, can’t wait to enjoy Celcom 4G 🙂

    • Hello, Celcom 4G is very fast, but sometimes Celcom cap the speed for no reason, and then uncap back the speed. Maybe its their mechanism to prevent bandwidth overload due to influx of new customers. I hope you are getting good speed and service from Celcom, not sure about their policy, they don’t give receipt to customers…need to request first from them.

  16. Asslamualaikum,b4 nie dekat rumah guna yes4g sbb portable,so klau sy langgan plan ni n buat hotspot,dia pnya speed tu efek x?n klau bleh bwak balance kuota tu,dya ad max limit x?like up to 15gb?

    • Wsalam. Plan ni ada 3GB data kuota, tapi boleh langgan extra quota contoh RM50 untuk 5GB tambahan. Boleh jadikan sebagai hotspot cuma lagi cepat habis kuota kalau share dengan banyak devices. Maximum quota boleh carry forward setakat 3GB sebulan sahaja.

  17. Katanya kalau dah abis free cal 50 minit akan di cas 15sen/min . Adakah cas sama macam plan Voice + data sebelum ni yang cas 0.08sen/30sec? Prorated

  18. setakat ni, penggunaan awk dari segi Voice data ada kena charge sampai berapa ringgit ye? berbaloi ke untuk orang yang sibuk menelefon menggunakan Plan 38 ni? tq

    • Kalau kuat calling2, celcom ada first 85. 3gb data dan ada optimizer (extra free minutes) untuk voice call. Boleh check di website celcom

  19. Salam, nak tanya. ok ke speed mcmni utk 3G? Kalau tak ok ingat nk call celcom.
    3G
    Ping 68ms
    Download 8.87mbps
    Upload 3.02mbps

  20. Salam Einz, nak tanya off topik sikit. Kalau tau la berkenaan hal ni. Kalau blacklist dengan celcom boleh mintak diskaun ke? Ada member nak daftar pelan celcom ni. Tapi dia dah kena blacklist. Kesian pulak tgk dia sbb org lain yg pakai no yg sampai kena blacklist tu. Dia nak bayar tapi dah kena penalti sampai RM700. Berat jugak nak bayar.

  21. Thanks einz,
    Sbb byk yg buat Q&A kat sini dh terjawab soalan sy psl jump ship dr telco lain..boleh la nk survey plan ni esok

  22. sebarang pertanyaan mengenai produk berkaitan celcom boleh whatapps sy…insyallah sy blh bantu..014-8468289

  23. Paklang dah register.. 2 day b4 tarikh bil.. x sempat guna 3G tu..

    check balance terkini nah….

    6Gig…jenoh pakai…heheh

    mmg berbaloi…baloi…

  24. saya tak berapa faham mengenai speed tu.mcm mana nak test speed.boleh terang kan lebih lanjut.dan macam mana nak tahu kawasan mana ada coverage utk celcom?

  25. Saya baru tkr pd line ni. Tapi internet sangat slow dan teruk sedangkan semasa guna prepaid, kt rumah sy laju je. Bila guna postpaid ni, slow pulak dan nak loading pun makan masa. Kenapa ya mcm ni? Try guna speed test pun tak lepas.

    • Guna phone apa ye? Dan tinggal area mana?

      Cuba try buat speedtest 2,3 hari lagi. Sebab kitorang pun awal2 tu agak slow tapi now laju dan puas hati

  26. assalamualaikum..terima kasih kerana mengajar saya.boleh saya tahu kelebihan guna plan celcom rm38 ni?selain speed nye yg laju?

  27. Sy pengguna prepaid n berminat nak langgan Plan 38 nie. brape lama proses peralihan dr prepaid ke postpaid? baki kredit prepaid sy masih ade lbh kurang RM80.. adakan baki tu brun @ bleh carry foward??

  28. salam..nk tanya..sy skunk guna postpaid dan sy bminat dgn plan 1st rm38 ni..blh ke kalau sy langgan tetapi masih blh kol yg main dan supline yg lain dgn free?

  29. Saya baru daftar 21/5/2015 jam 9 malam, speed yg sy dapat paling tinggi pun 1.2mbps walaupun coverage h+ full bar. Dah try call customer service dan dorang ckp xde capped speed dan semua ok. Dorang kata kena tunggu 24 jam utk bagi complete registration baru up speed. hari ni saya call balik selepas 24 jam sebab speed saya tambah teruk, hanya dapat 0.55 mbps je, so dorang dah reset dan macam2 still sama, at last dorang kena buat repot dan hantar technician survey kawasan…. ke mmg yg baru akan ada masalah ni??? Kalau speed yg macam saudara einz dapat mmg tengok je la buat masa ni. saya pki phone note 3, ada sapa2 boleh bantu x????

  30. Tapi skrg Monthly Commitment dah naik kan jdi rm48.
    Rasanya mcm dah tak berbaloi pulak klau nak tukar.
    Mcam lebih kurang je dgn pelan biase. Huhu

  31. Saya pakai celcom prepaid, sim kad lama, perlu ke tukar ke sim kad 4G utk tukar plan postpaid basic 38 ni?. Klau kna tukar sim kad, bpe charge die ye?

  32. Saya baru je beralih celcom prepaid ke plan 38 3gb ni. Bagi sim yg dah ada 4G tak perlu tukar simkad lagi. Terus guna pakai sim sedia ada… Cuma saya nk tau call 50 minit dan sms 50 tu cuma untuk bulan pertama saja ke.. Tq tuan.

  33. Salam einz.. saya baru dftar klmarin.. nnti dh cukup sblan kna byar x bil tu? atau dh kira dh dbyar masa register tu…

  34. salam, nak tanya. so until now speed still laju ke acane? sbb sy plan nak tuka telco if celcom speed ok sume. pls update,thanks!

    • tgk area jugak. cth kalau mcm area awk stay sapot celcom 4g, mmg laju ah speed. tp kalau tmpat celcom 3g pon dh laju. so far sy guna 3g je, speed dia okay le, laju gak. stakat nk bukak fb instagram tu cepat je, takde nk tnggu lama2.

  35. Brother, any hidden charges in your bills so far? exactly RM38(excluding GST) if do not exceed the 50mins call and 50 sms ?

  36. Baru je register tadi plan 38 dan sub line. Saya diingatkan oleh petugas celcom bahawa subline ada PPU. So, berhati2 bila dah habis 500mb

    • nak senang cek balance minit panggilan ke sms ke intrnet ke, taip je Bal Status anta ke 28882. trus dpt sms balance kita.

  37. the best postpaid. sy br lepas subscribe first 38 ni. mantap. line okay. internet dpt 3gb dgn hanya byr 38 sebulan je. lg murah dr prepaid. dpt lg free 3gb quota kalau guna free wifi. free wifi ni kt tesco pon ada kalau kt dlm tesco tu ada celcom centre.

  38. Saya cek bill utk bulan pertama. Saya register pada 18 May dan cut date pada 28hb. So saya check, outstanding charge saya -Rm45.24. Current charge pula rm66.54 dan amount to pay rm21.30. kenapa current charge saya tu rm66.64 ya sedangkan saya plan rm38/month dan xda exceed limit call/sms/internet.

  39. Bro. Nak tanya,tadi baru bayar untuk second payment.Dia kata bayar RM25.50 jek. Pastu dah dapat bill semua. Bila on dy punye line slow mcm 64 kbps jek. Nak tanye, kena tunggu 24 hours ke bru line laju mcm mule2 langgan.

    • awk bayar mcm mana? online ke kt celcom centre? maybe payment tu blom submit. cube recheck balik payment

  40. Utk jumlah mbps tu, kne tambah download and upload ke? Baru tau total mbps utk 4g and 3g?

    Lagi satu, kalau kita dh select 4G kat setting phone, tapi still keluar as 3G, tu knape? Adakah disbbkan kawasan tempt tu tak provide line 4G?

    • try cek simcard dulu. simcard tu support 4g ke just support 3g je. maybe area pon sebab jugak. kna cek area tmpat awk tu ada coverage 4g ke tak.

  41. No lama tak boleh convert, so kena guna no baru. Sebenarnya no baru yg kita ambik, sebelum ni telah digunakan oleh orang lain. Itu yg jika check payment last, @ current standing adalah pemilik sebelum Ini.

    • tp kalau nk guna no lama pon boleh. cuma tukar plan je la. postpaid ke prepaid ke smua boleh. kalau prepaid, kredit yg ada lg dlm akaun trus masuk dlm akaun baru kalau langgan plan first 38 ni. kalau postpaid, kena make sure dah lepas kontrak sblm br boleh ambik plan ni.

  42. Hi..I just change the new plan celcom first 38, but 4G upload speed only have 2 mbps..sometimes only 1mbps although the download speed is 20mbps above..May I know why??I’m curious…Erm…

    • 1+5 tu bila kita ambik plan first 38 ni, kita boleh tambah 5 lg line atas plan ni. utk famili kita. so dlm 1+5 line ni smua free. mcm call, mms, sms. just byr utk satu bil yg 38 tu.

  43. kawan-kawan

    Kite check balance melalui sms kan iaitu dengan taip bal status hantar ke 28882. So adakah sms yang kita hantar itu akan ditolak sekali 50 sms free yg kita dapat

  44. Salam, saya baru subscribe plan First 38 ni semalam, June 4. dan sekarang plan dah aktif tapi saya hanya dapat line 3G. Bila saya tanya pada Celcom Customer Service, diorang cakap plan First 38 ni memang terhad pada kelajuan 3G sahaja. Tengok review page ni, boleh dapat kelajuan 4G LTE, jadi macam mana tu ya ? Trima kasih.

      • Saya pakai iPhone 5. Saya nak tanya customer service tempat saya ada line 4G ke tak, tapi dia cakap plan saya subscribe ni terhad untuk line 3G je pula, tu yang saya confius. Mungkin dia pon tak pasti agaknya.

  45. Hai nak tanye td baru aktif plan ni dalam pukul 12. Bila cek pukul 4.30 hari y same tinggal 0.9gb. Takdek buka youtube n instagram.

  46. hai..nak tny sy dduk kwasan jb..dan jb kwsn yg provide 4g…tp malang nye sy just dpt E je…oh fyi sy baru gune basic 38 ni 2 hari lps dan sy pengguna oppo..patut ke sy call celcom service??

    • Sama dengan saya dekat Jb, masa first & second day dapat line E je. Tapi hari ke-3/4 dah dapat 3G. Cuma line 4G je yg masih tak dapat.

  47. Memang skrg ni ade problem kalau nk cek bill melalui *111# ? Sbb sy cek n CelcomBill balas mesej “Sorry, the service is not available at the moment.Thank you.” Dah lama dah, 2 minggu lebih dah mcm ni.

  48. Hai..sy da register last friday utk plan rm38 ni..fyi sy nk convert dr maxis to celcom.lepas 1 jam register dpt msg kata porting to celcom rejected by previous provider.sy da call celCom tanye dia kata sy still under contract w maxis.padahal skang sy guna prepaid.n baru last mth tukar from postpaid to prepaid.sy call maxis dia kata semua ok.no contract.ade sape2 blh bntu or tau kenapa.TIA

    • kena cuba pergi dekat celcom center cawangan lain kot. bagitahu @ tunjuk bukti yang memang dah takde sebarang contract dengan previous telco. kadang2 maxis even dah terminate postpaid pun masih ada dalam rekod.

  49. Nak tanya, kalau kita dah habis guna data 3gb, pastu beli yg 5gb rm50, kalau yg 5gb ni tak habis boleh carry forward juga atau setakat bill cycle je?

  50. saya baru dpt msj dr number 23400 . dia kata leave dari maxis . so saya tekan yes dan kalau saya nak topup guna telco apa maxis or celcom ?

  51. Salam einz…
    Nak confirmkan, betul ke utk sub lines tak dpt guna 3gb data tu? Ade kena charge ppu ke? So, utk sub lines, berapa data limit dia ye?

    • Salam. sub lines dia masuk bawah First 1+5. rasanya 500MB data je dapat tapi maybe ada lebih free SMS/Call.
      PPU lak kalau tak silap celcom dah disable untuk semua pakej data plan celcom/xpax.

  52. Jadi kalo saye dh terguna sampai 2gb tu kire mcm mana ye? Dia slowkan speed aje ke? Sebenarnye, saya tak sedar pon yg 3G saya ni terpasang sampai berhari2. Itu yg tgh risau ni hihihi…

  53. assalam…

    dah gune, ni baru first month nak bayar..
    saye ade kemusykilan tentang charge y dikenekan..
    saudara ade info tak tentang..

    1. ape itu, advance payment? stamp fee?
    2. ape itu FIRST Basic 38 commitment fee? saye dicharge rm14.71 untuk bil yang pertama ini.

    \Sekian terima kasih.

  54. As’salam..sy cek Bal Status 28882, Celcom reply “RM 0 You can still enjoy 5.2 GB Internet & bla..bla..bla..”
    Yg sy pelik sy tak ada tambah kuota pun tp knp bleh jadi smpai 5.2 GB? Last guna sampai 2.4 GB pastu cek balik trus bleh jadi 5.2 GB? padahal sy guna Plan, RM38 sebulan untuk 3GB Internet. TQ

    • Dia jadi camtu sebab sistem celcom dah reset masuk cycle baru even baru je lepas daftar plan basic 38. Guna je data tu sampai masuk cycle baru.

  55. Sorry, 2.4 GB tu balance yg boleh sy guna lagi last sy cek..sy daftar 7/6/15. Memang sy tak ada call sape2 lg,just pakai untuk internet. Tp dia dah ada caj semasa 24.25..sy confuse, Plan 38 ni dia caj internet ke caj call ke or dua-dua skali? Sila beri penjelasan. TQ

  56. *118# – 1. MyAccount – 1. Check Bill
    caj tunggakan mmg 0.00 caj semasa : RM24.25 (Tarikh Matang)
    “Tarikh Matang” maksud dia ape ye?
    Bill yg perlu di bayar sebulan selepas sy daftar kan? I mean sy daftar 7/6 so sy kena bayar pada 7/7 kan?

    • dah kena tipu dgn celcom..td aku call celcom.die ckp yg 40.30 tu cume pendahuluan je..hjg bulan still kne bayar..ape motif byr advance sbulan.tp hjg bln kne bayar lg..mmg mntak maki la celcom ni.

      • Sepatutnya dah bayar advanced 1 bulan, masuk bulan kedua pulak baru kena caj.
        contoh dalam ni, first bayar 25/04/15 jumlah RM40.30 pastu bulan May takde bil sebab dia tolak yang advanced 1 bulan dan total credit transfer dari prepaid ke postpaid.

        celcom postpaid

        kalau lihat sini, bulan 5 almost tak bayar lansung cuma masuk billing cycle Jun baru bayar (RM48.10)

        • u bayar rm48.10 pada bulan Jun tu la bil untuk bulan Mei…account u buka dari 25/4/2015 + bulan Mei…total u sudah bayar berapa?
          advance payment celcom charge kita sebagai registration fees

  57. Sy menggunakan maxis broadband (postpaid) utk internet shj. Boleh ke sy
    1) tukar kan no. telco broadband skrg kpd plan RM38 @ RM48 utk kegunaan call dan internet menggunakan nombor yg sama
    2) berapa caj yg akan dikenakan?? deposit ke? caj semasa ke? dll

    • Salam. kalau dari prepaid @ postpaid yang ada call, sms, data tu memang boleh port masuk ke celcom basic 38.

      Tak pasti lak kalau nak port dari maxis postpaid internet sahaja ni boleh ke tak. kena cuba call celcom atau tanya dekat blue cube

  58. celcom ni menipu..dahla bayar advance sbulan pstu kne bayar lg hjg bulan..gile ape..pstu die ckp mmg kne bayar advance sbulan.

  59. salam..bru2 ni bil sya smpai rm300 lebih…sya hnya guna whtpp sja…sya memg x lnggan internet…hnya pkai buka mcm tu sja…sya ada dail *118# tpi x ada pun twrn internet…blh x tlong

  60. Bagaimana nak tengok billcelcom first basic 38 dan saya pelik knapa tetiba quato saya ada 4GB sedangkan belum masuk sebulan lagi ?

  61. guys..bagi yang nak try basic plan celcom rm38 ni baik try nombor baru..jgn MNP nnti menyesal
    sbab sy punya line slow gler..start hari pertama n dah masuk minggu ke2 mmg xpuas aty..dah call centre 1111 pun still xda perubahan.. sy guna prepaid lgi perform line dia.. mmg menyesal giler.. line teruk padahal duk tngh2 KL..ping >300 speed 0.96mbps je..
    *kalau sapa2 ada cara boleh bantu saya tok boots ke apa ke bgtaw ye

  62. bagi pengguna celcom first ni cer try step seperti berikut..ini based on team teknikal celcom ajar kat saya..

    1) setting->general->reset->reset network setting->dan tnggu dia reset
    2) selepas selesai fon reset network -> turn off wi-fi
    3) cellular->voice& data-> pilih kita nak choose 4G/3G (tapi orng celcom ckp baik guna 3G sebab semua tmpt available)
    4) airplane mode on-> then off semula
    5) biarkan beberapa minit fon
    6) cer try guna speettest untuk menguji line anda

    p/s: untuk pengguna iphone 5s
    harap dpt mmbantu dan berjaya..
    tq

  63. Hai.. saya baru bayar ni 2 hari lepas.. sbnr nye dah terlajak guna n lmbt bayar..hmm mse lps tarikh sepatutnya bayar tu kan signal saye tak pernah full.. asik2 2 n 3 je.. signal saya tak pernah full.. Kadang2 E..dah bayar pon mcm gitu gak internet mcm slow sikit nape ya?? Dan speedtest tu utk apa ya.. boleh bagi tahu tak..

    • speedtest ni nak tau speed network. masuk app store or play store download app nama dia “speedtest.net”

      kalau 3G speed dia boleh pergi sampai 10Mbps
      kalau 4G speed dia boleh pergi sampai lebih 50 Mbps.

      kalau dapat speed rendah sangat means ada benda tak betul la tu.

  64. Situasi sy begini
    1. Tukar ke plan celcom first 38 ni pd 24/5/2015
    2. Semalam 29/6/2015 check bal status : u can still enjoy 3.5gb internet, 3gb wifi, 2.5 minutes, 6 sms
    3. Bile sy try check baki *118# dpt reply Sorry the service is not available at the moment. Tq
    Soalan sy kire skrg dah masuk bulan kedua guna tp kenapa update baki sms n call still baki yg bln lps?kenapa x update jd 50 minutes n 50 sms?
    Kmdn, kenapa sy xboleh nak check bill?dan kirenye masa tukar plan tu dah bayar rm40.30 so bulan ni xperlu bayar ke camne?terima kasih

  65. daftar pada 25/6/2015,MNP no.Digi,tapi bila cek online plan yang didaftarakan First Basic 38 for Business,ada beza ke?

  66. untung lgi klau guna celcom prepaid x2 + celcom pospaid 38 ni.. nk cal guna celcom x2.. 50 minit (0.28sen X 10min x 5 kali cal) cal guna x2 bru rm1.40 (sma telco) dan ke lain telco 50 minit (0.28sen X 5min x 10 kali cal) bru rm2.40.. data pula guna yg postpaid 38 tu.. untung maa.. ada lgi free 50 minit lgi..

  67. hai.. boleh tnye x? mcm nak check bill ye? dh dkt sebulan x leh check.. not available at moment.. then satu lagi , boleh kan byr bill melalui reload ? sy dh try boleh.. just try rm5 je dulu, sbb nk tgk boleh atau x,,cume dia charger 5% dr akaun.. mksod nya ape ye?

  68. Nak tanya pasal 50mint call free.. 1block/30sec. Klu call just 15sec je, akn di kire 15sec or 30sec? Mksdnye bki call free tgl 49mint 45sec atau 49mint 30sec.

  69. Hari tu tye kt kdai clcom psl plan ni.. Dia kte rm38 utk plan ni + rm5 utk bil + 6% gst. So far, sape yg dh pki plan ni ada lain2 hidden cost x?

  70. mcm mne nk buat akaun ni.. OCS.. asek not available je.. then invalid primary ID.. tolong bantu…penting sgt.. sbb x dpt nk cek bill melalui *111#&*118#.. sy nk cek bill sy ni..

  71. salam bro..nak tanya…billing cycle bermula dari tarikh kita daftar atau celcom yg tentukan?mcm saya daftar dan aktif pelan first38 pada 25/6/2015…tiba2 pada 3/7/2015 celcom renew pelan saya dan ianya dikira /masuk bill bulan 6 yg saya dah guna sebulan…

  72. Salam Einz. Saya baru shj tukar ke pelan celcom first basic 38 ni. Sebelum ni sy guna maxis prepaid. Dan org di celcom centre bagi sy simkad celcom yg baru. Sekrang ni sy tgh guna simkad maxis yg lama. Mcam mna cara nak guna simkad celcom first 38 tu? Cuma masukkan dalam fon macam biasa ka? Terima kasih.

  73. dulu sy guna prepaid . sy asyik lupa bila tarikh luput dan x bleh buat panggilan,online
    . Payah nk cari top up kad masa wakut mlm..
    lepas tukar celcom first 38, sy bleh terus layari internet walaupun quota dah guna lebih.. =)

  74. salam bro sya baru sahaja daftar tadi plan rm38 .selama beberapa tahun sya pengguna maxis .disebabkn kawasan saya maxis kurang oke. saya cuba pakej nie . settle switch dari maxiss ke celcom sya baru sahaja dapat msg dari :
    23440=plis infrom yr request to leave maxis ,reply Y or N before 2015-07-15

    so saya reply Y . kata staff tgu second msg then baru tukat kepada simkad baru .cas tadi hanya rm5,50
    so saya nak tnya yg advance tu bila saya akan kena bayar ?
    atau kena tunggu hujung bulan ?
    isau saya tkot kena bill melambung2 . kalau betul rm38 + gst tiap bulan okey .takot ada cas tambahan 🙂 tq

  75. Caj semasa Rm 24. 25, ni apa dia utk celcom first ni? Orang celcom cakap kena bayar Rm 38 je. Tapi saya kena bayar caj semasa dan Rm 38 tu sekali. Takde buat call atau mesej pun, Cuma layan internet je.

  76. Sebab ni baru bayar untuk first time. Tp tak tahu lg macam mana bulan depan kena caj semasa atau tidak. Tp yang pelik, kawan lain yg guna celcom first takde kena caj semasa pun.

  77. Last month tukar ke first basic 38 ni..
    Saya punya bil bulan ni RM96
    Caj tetap RM38
    Caj bulanan RM62

    Caj bulanan tu utk pe ek?

  78. sy bru beli plan ni..hari ini..sy msukkn simcard tapi xley pakai internet lagi..line penuh tapi xleh call xleh msg..bila call dia tulis not registered on network..internet pnya sign pn x kluar..ad pape yg kena setting ke

    • Tiada, sebab kalu ikut promotion kat page FB Celcom, pakej ni last reg pada sehari sebelum raya..selepas dari Raya, dah tiada

  79. Bro einz, awat susah nak loading page walaupun speedtest 11mbps? Saya dok pakai samsung S5 dan tethered ke laptop HP. Speedtest laju tp loading fb dan lain-lain mmg lambat. Sbb setting ke? Thank you.

  80. Hai einz. saya mula pakai plan first basic 38 ni pada 17/6. hat billing ni saya pening ni. supposedly bill masok berapa hb? kalau ikut logik 17/7, 17/8, 17/9 dan seterusnya lah kan (cukup 30 hari). betul tak?

    sebab tak ada pulak anta mesej mngatakan anda perlu mmbayar sebelum2 tarikh ini sekian2. so sy cek sndiri kat online customer service, sy bayar je unbilled amount tu pada 3/8/2015 berjumlah 63.70 sbb sy dah sebulan setengah sy tak bayar.

    then sy bc artikel ni rupa2nye free sebulan. skrg ni cerita sy mcm gini. kalau ikutkan dari tarikh register 17/6 smpai 4 ogos arini dah sebulan setengah dah saya pakai plan ni. sepatotnya bulan pertama free dan baki setengah bulan ni patot nya rm20++ je la sy patut bayar. mano datang pulak 67.30 ni ek? pening2.

    kalau ikut logik en einz cemana? saya dlu pakai prepaid ni first time pakai postpaid jadik pening hat billing ni konsep die mcm mna.

  81. Btol ke portion internet usage 2gb+1gb? Skrg ni bila nk browsing ok tp bila nk loading fb asyik error je. Social web yang lain ok je

  82. Sy syor kan pada sesiapa yg kurang jelas tentang caj yg dikenakan boleh download bill anda di online castomer service, semua keterangan ada di situ

  83. Nk tanya. Apa akan jadi kalau.. kalau Bill monthly dah keluar. Tapi bayaran tak dibuat disebabkan terlupa or sengaja tak nak bayar? Kene block ke atau macamane. Ada dikenakan hidden fee tak kalau lambat bayar?

      • Masa cek akaun, Celcom bagi amaun tunggakan sebanyak RM 150…if hutang terkumpul sampai atau lebih RM 150, maka line / nombor akan kena blok hingga la kita buat bayaran tunggakan

  84. salam..sy nk tanye..sy pkai line basic 38rm..tp celcom takde hantar msg atau email utk byr bill..tapi celcom top up mcm biase 3gb/wifi 50sms/call..bila sy cek bill akaun ade cas semasa&tunggakan..tu yg sy tk fhm kat situ..

    • Semoleknya buat online akaun untuk nombor, boleh semak bil…register untuk pakai internet 3GB, mesti la boleh buat online akaun…kalu malas jugak nak buat, call la 1111 setiap hujung 18 hb untuk tanya status bil, tapi kena cas 50 sen la sekali call

  85. Salam einz. Baru je jump ship drpd maxis prepaid ke magic sim. Bos rasa mana lg better antara magic sim dgn basic 38 ni? Basic 38 ni buka lg ke skrg? Sbb baru tahu ada plan ni

        • Bos nk tnya balik. Lepas register ke magic sim ni. Dia automatik 4G ke kita yg hok kena register balik sendiri???
          Onemore. Kouta yg free kita dpt tu. apabila expired dia akan hanis terus ke atau continue bila kita renew topup???
          Thanks bro einz

  86. Hi..saya menggunakan celcom first 38….masalahnya mengapa pada bulan pertama penggunaan saya kena bayar RM 140.00 dan sekarang pula untuk bulan kedua ini RM100.75. Padahal saya periksa baki pada 28882, menyatakan penggunaan 2.8 GB Internet 3GB WiFi 5.5 minutes 0 SMS. Boleh beri penjelasan..

  87. Salam tuan bijaksana,

    Saya merupakan pelanggan First Basic RM38.00 convert drp Prepaid to Postpaid
    Semasa pendaftaran, saya dikenakan bayaran pendahuluan RM40.20(38+6% GST), Baki kredit dlm akaun saya yg d transfer ke akaun postpaid RM25.00
    pada masa berkenaan, pihak Celcom kiranya berhutang dengan saya sebanyak RM65.20

    Pertama kali mendaftar pada 5/7/2015 dan bil pertama saya pada 18/7/2015

    Semasa terima bil pertama, saya dikenakan caj sebanyak RM69.20

    RM69.20 meliputi:

    1. Prorate 5-17/7/2015 = RM 20.20
    2. Duty Stamp = RM 10.00
    3. Advance Payment = RM 38.00
    4. GST 6% = ++++

    TOTAL = RM 69.20

    Mengikut kefahaman saya, saya seharusnya dikenakan bayaran sebanyak RM31.20 sahaja untuk kitaran bil bermula 5-17/7/2015 ( prorate + duty stamp + GST )
    akan tetapi, saya juga dikenakan advance payment sekali lagi sebanyak RM38.00. Apakah yang dimakksudkan dengan Advance Payment?.. Mengikut kepada pembacaan di laman sesawang Celcom, Saya seharusnya mendapat kembali Adance Payment tersebut pada bil pertama saya setelah saya mendahulukan wang saya sebanyak RM40.20 semasa pendaftaran.

    Malang sekali, “Advance Payment” tersebut dikenakan “di caj” kepada saya kembali pada bulan pertama, seharusnya Advance Payment tersebut mesti di “-” dalam first bil pertama saya kerana pembayaran telah dilakukan pada pendaftaran sebagai “ADAVANCE”, namun sebaliknya berlaku. Ini bermaksud saya “advance payment” tersebut adalah satu caj yang saya kena bayar dan bukannya pendahuluan pembayaran yang akan dipulangkan kembali kepada saya pada bil pertama. Banyak kali saya menghubungi Customer Service Celcom, namun jawapan tetap mendukacitakan. Akhir sekali saya ke Cawangan Celcom berhampiran dan wakil Celcom tersebut menyatakan bahawa Advance Payment tersebut seolah-olah Deposit dan ianya tetap ada dalam akaun saya dan ianya akan [email protected] sekiranya saya ingin menamatkan perkhidmatan dengan Celcom kelak. Jawapan tersebut ada kewajaranya sedikit berbanding dengan jawapan semasa perbualan dengan Customer Cervice Careline.

    Disini saya ingin meminta pandangan dan nasihat tuan/puan sekalian, adakah situasi yang saya alami ini terjadi kepada pihak kalian. Semakan dengan rakan rapat yang melanggan pakej yang sama tidak menjumpai situasi sebegini.

    Harap ada yang sudi berkongsi pengalaman..

    TQ

    • Dye jd mcm sekuriti deposit brader…so kalau ko dh berenti langgan nnti celceom akan pulang kan…. pulang…pulang….hehehe

  88. bila dia start renew balik internet dgn panggilan serta sms? sbb saya baru daftar 24hb july haritu. adakah kne bayar dulu baru celcom akan renew balik internet?

  89. Saya bayar internet postpaid bulanan skrg sampai 1++ setiap bulan dgn celcom first 3gb sebulan.
    Kalau nak tukar ke plan ni mcm mana

  90. Hi… nak tnya.. apasal dlam bil sy perlu bayar caj tetap rm 38. Dan caj bulanan rm35.55? Mohon pencerahan… rasa tertipu.. sbb penggunaan yg perlu dibyar cuba 78sen. Tp.. bila caj tetap + caj bulanan.. bil melambung smpai rm78++ termasuk gst

  91. sape yg pernah tukar plan nie ke plan lain or telco lain?.nak tukar telco lain..internet cam siput!!.dah try tukar ke umobile tp xbjaya.. so sape dah bjaya tukar bgtau sy caranye..tq

    • Saya dh buat, dr celcom 38 ke umobile 28 (now mnyesal sbb umobile pnya coverage lg hampeh). Nk tukar @ port out, better lps 18hb, stiap bln sbb msa tu cycle bru & bil dh kluar. Pstikan bil bln tu dh settle sblm mntk port out klu x mmg akn sangkut

  92. Keburukan plan nie, Bile lambat bayar. Korang akan dikenakan hidden cost.
    Cost biase: rm 40 ++. (Tak termasuk Gst)
    Hidden cost (Klau lambat bayar): rm 23 ++
    Jadi Cost lambat bayar sebulan = ( cost biase + hidden cost ) x 6% GST = Dlm rm 85 ++
    Conclusion, Baik bayar on time.

    Tapi ak tak tau cara nk autorenew.
    Sape2 boleh ajar ak?
    Admin?

  93. masih ada lgi sim ni???? d mana nk dapat… klu dlu sya ada sim pospaid x aktif dh tp ada bil tertunggak mcm mn nk semak semula bil tu????

  94. salam..sy pn guna jugak,basic 38..tp charge die xmsuk akal lnsung..bru 2bulan lebih guna(memang xsmpai 3bulan)..bill sy da 120 ..then smpai 150 ..da kne potong..sbb da smpai limit..lps sy selesaikn bill 150 cash dkt pjbat celcom..sy kira sbulan sy guna lps tu.bill da 70lbih..??wht the??..sy download detail bill dkt online..then cek 1-1..pnggilan y sy buat n xdcas,xsmpai 50mint pn.n sy belek bill lain..thats so mngarut..sy tanya kt celcom centre..n dieorg ckp xthu ,sbb bill n cas tu bkn dieorg y hndle.n i say ..ok..sy byr bill semua.n sy tukar rngkaian,utk kekalkn ko sy n xpkai pelan celcom..i rse semua postpaid same je..charge xmsuk akal..then sy tukar dg..n gune prepaid.senang.xperlu pening nk pkir bill n the cas mngarut..sekian..so xperlu ad komitmen y mnyakitkn ati.klau tuan2 nk tgk bill sy pn bole ✌.insyaallah ad lg klau sy xdlte.

      • Bukak akaun celcom ocs, pastu download bil bulanan tu dalam bentuk PDF. nanti dapat butiran benda yang korang kena charged.

        kalau ada charged mengarut, complain dekat celcom, mintak diskaun/refund/terminate acc. Gunakan hak korang sebagai pengguna. Kitorang sendiri pun dah berapa kali complain kat diorang kalau ada benda tak puas hati.

        • aah sy pun bill de cas mengarut!!.msg promosi..msg contentla..dr sape entah.cas bill rm2 keats.korang klu dpt msg mengarut tu terus le stop all.klu x..dieorg akan cas.skrg br ok..sebln rm40.tp nk tkr telco lain coz line celcom de ms xok..huhu

  95. BAGUS ARTIKEL NE. BTW, SY MAU TNY NI KLU MISAL KATANYA SY DA EXCEED LIMIT CALL DAN TIDAK MAHU D KENAKAN PPU TU, SY BLH TAK BELI TOPUP UTK KOL?

  96. Saya dulu guna Postpaid celcom juga.. lebih kurang dah 5 tahun saya guna postpaid celcom. alhamdulillah boleh kata ok. cuma di kampong mertua tak boleh nak on data internat hanya naik E saja. line call banyak kawasan celcom boleh kuasai tp sejak2 akhir sebelum saya tukar Telco bill celcom saya ada caj2 berhantu tertulis dalam bill. mula2 biarkan sebulan, bulan kedua pun sama dan saya dah buat aduan ke centre tapi tak berubah bila datang bill ketiga. last2 terpaksa tukar ke prepaid telco yg lain.. macam lebih jimat beli data guna prepaid Top Up. kembali ke 5 tahun lepas balik. alamdulillah telco yang baru pakai ni pun ok , jimat, dan line internat di kampng mertua pun laju..

  97. Saya dah 3 bulan takpakai , disekat sebab tak bayar . Hutang 40.30 jadi 161.++ . Mcmana nak buat eh . Sebab nak terminate kena bayar dulu . Ingatkan tiada kontrak , tak jadi mcmni

    • nk terminate akaun ofkos kena bayar dlu hutang. if not mmg xleh terminate nombor.. mintak details bil utk cek kenapa hutang dr 40+ terus jadi 161+

  98. Salam. mcm yg sy bace kat artikel ni, baki data akan carry forward ke next month kan. so mcm mana dgn speed dia? slow ke atau same mcm normal? sbb ade balance dl 2GB carry forward tp mcm slow plak. boleh share info x einz?

  99. Saya convert ke xox…sebab line macam hampeh…mulanya saya bayar semua bil..pastu teus submit kt ejen xox…nnti dapt sms dari celcom bagitau yg kita nak pindah..kemudian iya kan aja..saya pindah sebelum cycle dan sebelum billing..tiba2 selepas 2bulan..celcom hantar surat melalui lawyer kata saya ada tunggakan 40++ … baru je dapat tadi suratnya…macam sial je celcom ni…

  100. saya amik plan ni..bulan2 ntah ape2 mesej masuk…cas rm 1..tiap ahri hantr..dari rm38 da jd rm70 ringgit kdg bulan ketiga rm50..xpernahnye bayar dengan rm38 + gst…

    bile tanye celcom..katenye ni virus,,jadah ape virus..telan duit…

  101. Einz.. boleh ke kalau skrg kita guna celcom fist 38 nk tuka jd first gold? Ke nk kne tunggu contract abeh dlu? Yg kata 2tahun kalau nk terminate tu.

  102. Einz saya cuma nak tanya pendapat, byran pendahuluan sbnyak RM40.30 akan ditolak pada bil pertama? Bil prtama sy, kena caj sebanyak RM70.42. Penggunaan sy 9/7-23/7= RM19 sbb start guna pd 9 Julai.
    Dia ada lg caj setem RM10 + BAYARAN PENDAHULUAN RM38 = RM48
    JUMLAH skali 6% = RM70.42

    Dia tolak RM70.42 – RM40.30 = RM30.12

    Jd, bil prtama sy kena bayar RM30.12

    Bukankah sepatutnya bil pertama saya RM19 + CAJ setem RM10 = RM30.74 incl 6%
    Bayaran pendahuluan sebanyak RM40.30 akan ditolak RM30.74 penggunaan sy pada bulan pertama kan????
    Jd, bil bulan kedua akaun saya akan ada sebnyak -RM9.56

    Ni seolah2 mcm CELCOM dah bohong, kata bayaran pendahuluan TAPI bayaran pengaktifan!!!!!!

    Dah call CELCOM, dan ke CELCOM center mohon pencerahan. JAWAPAN yg sy terima tetap kena BAYAR.

    MOHON PENDAPAT SEMUA, bolehkan sy buat aduan ke pihak tribunal.

    TERIMA KASIH

  103. Saya pun ada masalah yang sama juga. Saya dah terminate akaun tersebut tetapi advance tetap tidak dikembalikan jg. Jd sy tidak buat pembayaran pada bil terakhir RM40.30 kerana advance tidak ditolak pada bil pertama dan dicaj 2 kali plak. Sehingga sekarang CELCOM tidak menjawab persoalan saya dan disuruh membuat bayaran jg. Nama saya dah blacklist disebabkan RM40.30 tu ja. Rasa mcm tertipu ngan CELCOM, bukannya xbleh nak bayar tapi dah sah2 terang lagi bersuluh CELCOM yg tipu dan ada caj tersembunyi yg tidak diberitahu kepada customer pd awal pendaftaran. Masalah ni bleh ka kita bawa ke pihak tribunal? Harap beri pandangan..
    tq

  104. Saya pun ada masalah yang sama juga. Saya dah terminate akaun tersebut tetapi advance tetap tidak dikembalikan jg. Jd sy tidak buat pembayaran pada bil terakhir RM40.30 kerana advance tidak ditolak pada bil pertama dan dicaj 2 kali plak. Sehingga sekarang CELCOM tidak menjawab persoalan saya dan disuruh membuat bayaran jg. Nama saya dah blacklist disebabkan RM40.30 tu ja. Rasa mcm tertipu ngan CELCOM, bukannya xbleh nak bayar tapi dah sah2 terang lagi bersuluh CELCOM yg tipu dan ada caj tersembunyi yg tidak diberitahu kepada customer pd awal pendaftaran. Masalah ni bleh ka kita bawa ke pihak tribunal? Harap beri pandangan..
    tq

  105. Assalam
    Sblm nie dh laporan ttg cas mms sedangkan sya x langgan mana mms.
    Then dh dpt claim rm29++

    Skg mslh sya DATA CEPAT HABIS sdgkan penggunaan sama.
    Bln Sblm x pernah dpt msg ttg penggunaan data lebih 80%.
    Hinggakan bleh carry forward..

    Tp bln nie VERY BAD.

    Mohon bantuan adakah sya bleh buat aduan.

  106. Pelik2 masalah yg komen kt sini. Dah dekat 2 tahun guna plan Basic38 ni. Xde masalah stakat ni. Bil berkadaran dgn penggunaan. Yg kata data usage tinggi tu bleh check balik kot henpon ada virus agaknya. Asalnya nak cari review pasal Redone tp klik punya klik smpi page ni. Hehehe..

Leave a Reply