Pada 23 April lepas, Celcom telah melancarkan pelan postpaid terbaru mereka yang mendapat sambutan ramai iaitu Celcom First Basic 38. Pelan postpaid ini berbeza dengan pelan postpaid sedia ada yang ditawarkan oleh telco-telco lain di Malaysia kerana menawarkan pakej harga serta kelebihan yang mampu membuatkan ramai pengguna prepaid dan pelanggan telco selain Celcom untuk jump ship.In short, Celcom has kick-start the telco price war, something yang sudah lama tidak berlaku dalam industri telco di Malaysia.

Celcom First Basic 38 Review

celcom-first-basic-38-review

celcom-first-basic-38-review

 

Saya merupakan pengguna prepaid Celcom selama ini di telefon utama saya. Saya mengelak untuk menggunakan postpaid kerana tidak dapat justify membayar sekitar RM68 – RM98 sebulan untuk pelan postpaid yang menawarkan kuota data internet yang sedikit serta tiada kelebihan ketara dari segi jumlah minit panggilan dan sms percuma. Dengan prepaid, saya boleh rancang bajet yang saya perlu bayar setiap bulan untuk kegunaan data, sms dan call yang biasanya tidak melebihi RM50 sebulan.

Apabila saya baca berita mengenai pelan Celcom First Basic 38, saya tidak menunggu lama untuk melompat kapal ke pelan ini.

celcom first basic 38

celcom first basic 38

 

Basically, pelan Celcom ini well-within my monthly budget. Sedikit overview dari saya :

  • RM 38 sebulan
  • Data 3GB dan Celcom Wifi 3GB
  • 50 SMS untuk kesemua telco
  • 50 minit panggilan kesemua telco
  • Kadar panggilan rata 15 sen/min kesemua telco
  • Kadar sms rate 15 sen/ sms atau MMS ke semua telco
  • Baki kuota internet bulanan boleh dibawa ke bulan seterusnya
  • Tiada PPU selepas kuota internet habis
  • Kuota internet tambahan boleh dibeli 5GB untuk RM50 

Data 3GB sebulan itu sebenarnya 2GB + 1 GB. Bagi pengguna yang daftar pelan Basic 38 bermula 23 April 2015, anda layak untuk dapat 3GB Data dan 3GB Wifi. Selepas tempoh promosi (tidak diketahui sampai bila), anda masih layak untuk menggunakan 3GB Data dan 3GB Wifi selagi langganan anda masih aktif.

Manakala, jika anda baru nak sign up Basic 38 selepas tampat tempoh promosi, anda hanya dapat 2GB Data dan 2GB Wifi sahaja.

celcom first basic 38 review

celcom first basic 38 review

 

Selain itu, anda juga boleh carry forward baki Internet ke bulans seterusnya. Katakan, bulan May baki internet anda ada 2.5GB yang belum guna. Bila masuk bulan Jun, baki 2.5GB itu akan dibawa ke hadapan dan ditambah ke 3GB Data bulanan menjadikan kuota internet anda pada bulan Jun ialah 5.5GB.

Celcom juga tidak lagi mengawalkan polisi yang dibenci ramai iaitu internet pay-per-use (PPU).

Pengguna pelan Basic 38 boleh terus menggunakan internet setelah habis kuota dengan kelajuan 64 kbps. Tidak lagi perlu risau bil internet melambung kerana tiada caj tambahan dikenakan cuma anda terpaksa hadap internet yang tersangat perlahan.

Convert Prepaid ke Celcom First Basic 38 Postpaid

celcom basic 38

celcom basic 38

 

Pengalaman saya menukar prepaid ke Celcom First Basic 38 ini sangat mudah dan painless.

Hanya perlu pergi ke Celcom Blue Cube berdekatan dan bagitahu nak convert prepaid ke postpaid. Kurang 10 minit sudah boleh siap dan pelan baru ini boleh guna terus dalam masa kurang 15 minit. Menurut staff Blue Cube, pelan ini tiada kontrak dan pengguna telco lain boleh buat MNP dengan bayaran tambahan RM20. Pengguna pelan postpaid Celcom sedia ada pula tidak boleh convert ke pelan Basic 38 selagi pelan anda itu ada kontrak.

celcom-basic-38

celcom-basic-38

 

Convert dari prepaid ke postpaid, saya kena bayar RM40.30 iaitu untuk advance payment bagi bulan pertama. Kredit dalam prepaid saya ada dalam RM20 lebih akan ditolak pada next billing. Saya pula memilih untuk membuat e-billing atau auto-debit kerana Celcom bagi diskaun 5% bagi jumlah bil bulanan, jadi kurang sikit efek kena GST itu.

Bagaimana dengan kelajuan internet?

Kelajuan internet on-average biasa dapat lebih kurang 5 Mbps download dan 2.5 Mbps upload. Apa yang saya boleh kata ialah Celcom mempunyai coverage yang paling luas antara telco-telco lain, kadang-kadang duduk dalam hutan pun ada signal phone dan internet. Tetapi dari segi kelajuan saya rasa Maxis lebih laju terutama di kawasan tumpuan dan bandar-bandar besar.

Jika anda tinggal di kawasan yang mempunyai coverage Celcom 4G LTE yang kuat, mungkin anda boleh dapat speed yang jauh lebih laju, sehingga 75 Mbps.  Next time saya pergi ke Penang, Selangor dan KL, saya cuba buat speedtest dekat sana pula ya.

Update : Ramai pengguna Celcom Basic 38 mengalami ‘capped speed’ iaitu speed 3G dan LTE terhad kepada sekitar ~3 – 6 Mbps sahaja, sedangkan pelan Celcom lain boleh dapat kelajuan tinggi H+ dan LTE. Speed masih perlahan even duduk di kawasan bandar yang penuh signal 4G LTE. Saya sudahpun menghubungi celcom careline 1111 dan pihak mereka memberitahu saya Celcom tidak mengenakan sebarang ‘capped speed’ pada pelan Basic 38. Jika anda mengalami masalah yang sama, sila buat aduan kepada Celcom agar mereka dapat ‘restore’ balik speed internet kepada yang sepatutnya.

Update 2 : Celcom dah restore full speed 3G, H+ dan LTE bagi pengguna Basic 38. (6/5/2015). Saya kini dapat lebih 10Mbps untuk 3G dan sehingga 40 Mbps untuk LTE.

Update 3 : Panduan daftar celcom online billing dan jimat melalui rebate bagi pengguna Celcom postpaid. Sila baca post selengkapnya untuk info.

Update 4 : Advanced payment, dan bayaran untuk bulan pertama yang anda patut tahu. Ini saya ambil dari Celcom faqs.

Update 5 : Contoh billing setiap bulan (menggunakan online billing).

Update 6 : Promosi Celcom Basic 38 sudah berakhir. Bagi yang baru daftar, tiada lagi data 3GB setiap bulan, hanya 2GB sahaja.

Celcom First Basic 38 – Berbaloi atau tidak?

Setakat ini saya rasa berbaloi kerana tiada pelan dari telco lain yang mampu mengatasi harga dan kelebihan yang ditawarkan pelan Celcom Basic 38 ini. Coverage Celcom di tempat saya adalah meluas walaupun tidak dapat full speed 4G LTE tapi konsisten.

Dan berdasarkan tinjauan ringkas saya di forum-forum, facebook, dan twitter ramai pengguna telah jump ship ke pelan ini sejak dari hari pertama ditawarkan oleh Celcom. Maxis, Digi, U-Mobile better come up dengan pelan baru yang lebih murah dan banyak kelebihan kerana pada setakat ini Celcom First Basic 38 dijangka akan menjadi sangat popular di kalangan student dan pengguna yang memiliki budget terhad.

Saya cuba dulu guna pakej ini untuk beberapa bulan lagi dan jika ianya bagus, saya tidak akan teragak-agak untuk convert line lain saya (U-mobile dan Altel) ke Celcom Basic 38 juga.

Ada soalan mengenai pakej Celcom Basic 38 ini boleh komen di bawah.RELATED POSTS