Celcom Magic Sim Review – Prabayar Terbaru Dengan Internet Asas Percuma untuk Whatsapp

Perasan tak dekat TV, radio sekarang banyak iklan pasal Magic? Apa yang Magic ni?

Hujung bulan April lepas, Celcom telah melancarkan pelan pascabayar Basic 38 yang agak ‘disruptive’ dan berdasarkan jumlah respon yang saya dapat (674 shares, 185 komen) pelan ini ternyata sangat popular kerana memberikan value yang terbaik pada kadar harga yang masuk akal.

Baru-baru ini pula, Celcom telah melancarkan pelan prabayar Xpax Magic Sim yang boleh dikatakan ‘disruptive’ juga kerana memberikan internet asas percuma pada serta kelebihan yang banyak jika dibandingkan dengan pelan prabayar oleh telco lain.

Jadi Magic – Magic yang orang ramai sebut2 tu refer kepada Xpax Magic Sim la sebenarnya!

Saya berkesempatan membeli satu simkad Xpax Magic Sim untuk digunakan pada telefon kedua saya (phone untuk business purpose) dan jika anda nak tahu apa yang magic sangat dengan kad sim ini, boleh membaca artikel penuh di bawah.

Xpax Magic Sim Review

celcom-magic-sim-review

Harga Xpax Magic Sim

Harga saranan bagi simkad baru ialah RM5 dengan jumlah kredit sedia ada RM3.

Dekat internet mungkin ada peniaga jual dengan bermacam-macam harga, dan bermacam-macam bonus, topup percuma…tapi yang pasti harga RRP hanya RM5 termasuk GST. Kad sim Xpax Magic Sim ialah kad sim saiz normal, dan tiada pilihan untuk kad sim Nano atau Micro. Pengguna iPhone terutamanya agak leceh sikit kena potong atau tukar kepada kad sim Nano yang baru.

By default, kad sim Magic Sim sudah menyokong 4G LTE.

Convert Pelan Sim Kad Biasa kepada Magic Sim

Jika ada pengguna pelan Xpax sedia ada seperti IOX, UOX dan sebagainya, anda boleh convert ke pelan Magic Sim dengan menggunakan SMS.

Hantar “MIG MAGIC” ke 28882.

Tapi saya difahamkan bagi yang convert pelan dari UOX ke Magic Sim, anda akan kehilangan tempoh validity hingga umur 26 tahun.

Manakala, trick untuk extend validity hingga 1 tahun juga tidak lagi valid. (SMS EXP1 ke 28882)

Jadi sebelum anda convert pelan, fikir dulu yang mana lebih menguntungkan anda.

Jika anda mahu MNP atau convert dari Hotlink, Digi, Umobile, Altel etc ke Magic Sim, anda boleh ke Celcom Center berdekatan.

Kelebihan Xpax Magic Sim

Internet asas percuma ini hanya mempunyai kelajuan 64 kbps. Agak perlahan untuk browsing dan agak impossible untuk streaming video tetapi anda tidak boleh complain lebih sebab ianya percuma. Haha. Basically anda kini boleh on Data pada telefon pintar anda setiap masa tanpa langgan pakej internet tambahan cuma kalau perlukan internet yang lebih laju baru kena langgan data tambahan.

⠀⠀⠀
  • Percuma 64 kbps internet asas, cukup untuk hantar/terima mesej dari aplikasi Whatsapp, Line, Telegram, Wechat dan sebagainya
  • Percuma Data kelajuan tinggi 200 MB
  • Percuma 20 minit panggilan atau 20 SMS
  • Kadar panggilan serendah 12 sen seminit
  • Tiada caj PPU dikenakan, kredit tidak akan ditelan sekiranya internet habis kuota
  • Baki internet bulanan boleh di bawa ke bulan hadapan
  • Ianya adalah Prabayar (prepaid), since ramai kata postpaid leceh, nak kena daftar bil dan sebagainya
BACA :  Celcom First Basic 38 Review - 'Killer' Postpaid Plan, RM38 sebulan untuk 3GB Internet

Yang membezakan Magic Sim dengan prepaid telco lain, ialah, dengan Magic Sim anda dapat banyak freebies setiap kali anda beli topup;

xpax magic sim review
xpax magic sim review
  • Topup RM5 dapat 50MB data percuma, 5 min call atau 5 SMS
  • Topup RM10 dapat 100MB data percuma, 10 min call atau 10 SMS
  • Topup RM30 dapat 300MB data percuma, 30 min call atau 30 SMS

Manakala Celcom juga akan memperkenalkan pakej RM30 sebulan dengan 1.8GB data. Untuk langgan pakej data anda boleh dail *118#.

Kelajuan internet Magic Sim

Internet coverage di tempat saya tinggal dan speed Celcom/Xpax paling memuaskan saya setakat ini dan ini adalah speedtest yang saya dapat menggunakan kad sim Xpax Magic Sim.

 

Signal H+ : 9.42 Mbps download speed, 2.10 Mbps upload speed

Lokasi : Kelantan.

Malangnya phone saya tidak menyokong 4G LTE, jadi maksimum speed yang saya dapat ialah H+ sahaja (up to 21 Mbps).

Magic Sim – adakah prepaid terbaik setakat ini?

celcom magic sim
celcom magic sim

 

Celcom Basic 38 pada masa sekarang, basically pelan postpaid terbaik di pasaran. No contest dari Telco lain even selepas sebulan lebih Celcom melancarkan pelan Basic 38. Maxis One masih terlalu mahal untuk kebanyakan pengguna.

Manakala, bagi prepaid, susah sikit sebab terlalu subjektif untuk katakan yang Magic Sim ini adalah pelan prepaid terbaik di pasaran.

Cuma, dengan adanya internet asas 64 kbps percuma, serta pakej internet tambahan yang harga masuk akal, tiada lagi PPU, dan percuma data setiap kali reload topup, saya yakin yang ramai pengguna mesti berpuas hati dengan inisiatif terbaru dari Celcom ini. Students terutamanya saya jangka, akan jadi golongan paling ramai menggunakan Magic Sim ini dalam masa terdekat.

Pakej Umobile UMI 25 baru juga sangat menarik bagi saya, namun malangnya coverage Umobile di tempat saya tidak selaju menggunakan Celcom.

Competition sangat baik untuk pengguna, saya harap telco-telco lain boleh keluarkan pelan yang lagi power dari Basic 38 dan Magic Sim ini.


Update September 2015 !!!

magic sim xpax rate latest
Rate terkini Xpax Magic Sim.

Internet Basic percuma kini boleh guna hanya 500 MB setiap bulan dan kadar panggilan ialah 2.5 sen seminit untuk Celcom ke Celcom dan 10 sen seminit untuk Celcom ke telco lain.

Untuk Internet Burung Hantu Magic Sim, Baca Artikel Ini.


Pendapat, pertanyaan, pengalaman menggunakan Magic Sim? Komen di bawah ya



🎥 SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL 💕





mi-band-5

XIAOMI MI BAND 5 TERBARU 💯 - KINI DI MALAYSIA, COMEL, POWER DAN MAMPU MILIK 👌🏼


iphone se 2020 malaysia price

🤩 Tak Perlu Belanja Besar Untuk iPhone. iPhone SE Baru, RM1999 Jer! 🔥

Comments (222)

  1. Tokan

    June 11, 2015
    • Einz

      June 11, 2015
      • Hamba allah

        August 29, 2015
      • Mohamad Zulfadhli

        November 13, 2015
    • naza

      October 28, 2015
  2. dle27

    June 11, 2015
    • Einz

      June 11, 2015
      • girl

        September 13, 2015
        • bb

          September 16, 2015
        • AHMAD

          September 24, 2015
          • Einz

            September 24, 2015
    • Entohle

      June 26, 2015
      • Einz

        June 26, 2015
  3. mio

    June 12, 2015
    • Einz

      June 12, 2015
  4. roy

    June 13, 2015
  5. Mohd Idzham

    June 14, 2015
    • Einz

      June 14, 2015
  6. manda

    June 14, 2015
    • Einz

      June 14, 2015
  7. manda

    June 14, 2015
    • Einz

      June 14, 2015
  8. manda

    June 14, 2015
  9. Aina

    June 15, 2015
    • Einz

      June 15, 2015
  10. niki

    June 16, 2015
    • Einz

      June 16, 2015
    • Maddmedia

      September 9, 2015
  11. iz2ah

    June 16, 2015
  12. Shahrul Hazmi

    June 21, 2015
  13. mohd asrul

    June 21, 2015
  14. Wan

    June 22, 2015
  15. Amir

    June 23, 2015
    • Einz

      June 23, 2015
      • tasya

        September 28, 2015
        • Einz

          September 28, 2015
  16. nakharom

    June 23, 2015
    • Einz

      June 23, 2015
      • asyraf

        September 17, 2015
  17. jibam

    June 24, 2015
  18. Ry

    July 1, 2015
  19. Abe Wapi

    July 4, 2015
    • Einz

      July 4, 2015
      • Aina

        January 21, 2016
  20. Kurita Sanyu

    July 4, 2015
    • Einz

      July 5, 2015
  21. Khai

    July 5, 2015
    • Einz

      July 5, 2015
  22. amir

    July 5, 2015
    • Einz

      July 5, 2015
    • Buyug

      September 2, 2015
  23. Nami

    July 6, 2015
  24. sob

    July 9, 2015
  25. lub

    July 10, 2015
  26. AqilaMadRus

    July 11, 2015
  27. len

    July 11, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  28. asyraf newz

    July 11, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  29. aidil

    July 11, 2015
  30. mohd adam

    July 12, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  31. Wan

    July 12, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  32. Hentah

    July 13, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  33. Ex Avantz

    July 13, 2015
    • Einz

      July 13, 2015
  34. Aichum 😉

    July 14, 2015
  35. dya kirana

    July 16, 2015
  36. User Magic Sim

    July 18, 2015
  37. zulkifli

    July 20, 2015
  38. D

    July 20, 2015
  39. akleey

    July 21, 2015
  40. Drone

    July 21, 2015
  41. ciecemm

    July 21, 2015
    • Einz

      July 22, 2015
      • ciecemm

        July 22, 2015
  42. Hmmmmmm

    July 28, 2015
    • Tokey topup

      September 12, 2015
  43. idham

    July 28, 2015
  44. Raimi Md

    July 30, 2015
  45. Hafiy

    July 31, 2015
  46. Mrs.ahdie

    August 2, 2015
  47. Kicap

    August 2, 2015
  48. amalina

    August 2, 2015
  49. Aiman

    August 6, 2015
  50. nasho

    August 7, 2015
    • kaizon

      September 25, 2015
  51. Aira Ash

    August 8, 2015
  52. isaac

    August 11, 2015
    • wan

      August 13, 2015
  53. suriani

    August 16, 2015
    • Einz

      August 16, 2015
  54. Azrul MA

    August 18, 2015
  55. MimieyAmore

    August 21, 2015
  56. kavita

    August 21, 2015
  57. Hadi

    August 24, 2015
    • Einz

      August 24, 2015
  58. nabeelah

    August 24, 2015
  59. mj

    August 28, 2015
  60. rafima

    September 3, 2015
    • aadi

      September 6, 2015
    • Einz

      September 6, 2015
  61. aadi

    September 6, 2015
    • Einz

      September 6, 2015
  62. ShahrIzan Shiebon

    September 7, 2015
  63. atip

    September 8, 2015
  64. Maddmedia

    September 9, 2015
  65. wanryan

    September 9, 2015
    • Einz

      September 10, 2015
      • DJ LaMi

        September 14, 2015
  66. Mu_422

    September 10, 2015
  67. noanyone

    September 10, 2015
  68. mashi

    September 13, 2015
  69. zed

    September 13, 2015
  70. zed

    September 13, 2015
  71. Fana

    September 13, 2015
  72. hasrol

    September 14, 2015
  73. DJ LaMi

    September 14, 2015
  74. John Jenin

    September 15, 2015
  75. fiefie

    September 15, 2015
    • Mcgyaiver

      September 26, 2015
  76. peace

    September 16, 2015
  77. clement

    September 16, 2015
    • Mcgyaiver

      September 26, 2015
  78. Eric

    September 16, 2015
  79. asyraf

    September 17, 2015
  80. Hero Borneo

    September 17, 2015
  81. Midane99

    September 18, 2015
  82. Morning_Glory

    September 20, 2015
  83. putri

    September 22, 2015
    • Einz

      September 23, 2015
  84. eiya

    September 24, 2015
  85. zul

    September 24, 2015
    • Einz

      September 24, 2015
  86. Afiq

    September 25, 2015
  87. amalina

    September 25, 2015
  88. Ani

    September 27, 2015
    • Jannatul

      October 15, 2015
  89. Ympersona

    September 27, 2015
    • Einz

      September 27, 2015
      • gina

        October 14, 2015
  90. myzura

    September 27, 2015
    • Tarmizi

      October 12, 2015
  91. Shikin

    September 28, 2015
  92. mila

    September 28, 2015
    • Tarmizi

      October 14, 2015
      • mila

        October 16, 2015
  93. shark

    October 2, 2015
    • Jannatul

      October 12, 2015
  94. mimi momoy

    October 14, 2015
    • Jannatul

      October 15, 2015
  95. gina

    October 16, 2015
    • Jannatul

      October 16, 2015
      • gina

        October 16, 2015
  96. gina

    October 16, 2015
    • Tarmizi

      October 16, 2015
  97. de

    October 18, 2015
    • Einz

      October 18, 2015
      • de

        October 20, 2015
  98. Paparock

    October 19, 2015
  99. Ajie

    October 20, 2015
  100. RahMaN

    October 30, 2015
  101. lisa

    November 3, 2015
  102. hmmmmm

    November 3, 2015
  103. Bella

    November 12, 2015
  104. Mohamad Zulfadhli

    November 13, 2015
  105. Atikah

    November 14, 2015
    • Einz

      November 16, 2015
  106. Hafiy

    November 16, 2015
    • Einz

      November 16, 2015
  107. Farra

    November 18, 2015
  108. helmie

    November 18, 2015
  109. Khy

    November 19, 2015
  110. Khy

    November 19, 2015
  111. myra

    November 21, 2015
    • Einz

      November 23, 2015
  112. Mlik

    November 30, 2015
  113. Sha

    December 8, 2015
  114. Fakhrul

    December 24, 2015
  115. Firdaus

    December 26, 2015
  116. kamiwey

    December 27, 2015
  117. Nur

    January 15, 2016
  118. Zul

    January 15, 2016
  119. Fizza

    February 13, 2016
  120. Anonymous

    April 7, 2016
  121. Abang riz

    April 15, 2016
  122. Ivy

    April 17, 2016
  123. zzz

    April 17, 2016
  124. aiman

    April 19, 2016
    • Einz

      April 19, 2016
  125. fezal

    April 25, 2016
  126. Sullivan

    April 30, 2016
  127. Sabri Mahmood

    May 7, 2016
  128. min din

    May 29, 2016
  129. Anonymous

    June 1, 2016
  130. Sasa Thonq

    June 15, 2016
  131. Anonymous

    June 16, 2016
  132. Castello

    June 20, 2016
  133. Anonymous

    June 24, 2016
  134. amad

    July 14, 2016
  135. atok

    July 16, 2016
  136. Zza

    July 19, 2016
  137. syaaaa

    July 23, 2016
  138. zakwan zahari

    July 30, 2016
  139. Hanaaa

    August 6, 2016
  140. Siti sah fiah

    August 6, 2016
  141. MOHD FIKRI KHALIMI

    August 24, 2016
  142. ezat izat

    September 5, 2016
  143. syaza

    September 5, 2016
  144. Reitz

    September 10, 2016
  145. Anonymous

    October 6, 2016
  146. hardiy syaz

    October 27, 2016
  147. Anonymous

    November 8, 2016

Leave a Reply