Celcom Magic Sim Review – Prabayar Terbaru Dengan Internet Asas Percuma untuk Whatsapp

Perasan tak dekat TV, radio sekarang banyak iklan pasal Magic? Apa yang Magic ni?

Hujung bulan April lepas, Celcom telah melancarkan pelan pascabayar Basic 38 yang agak ‘disruptive’ dan berdasarkan jumlah respon yang saya dapat (674 shares, 185 komen) pelan ini ternyata sangat popular kerana memberikan value yang terbaik pada kadar harga yang masuk akal.

Baru-baru ini pula, Celcom telah melancarkan pelan prabayar Xpax Magic Sim yang boleh dikatakan ‘disruptive’ juga kerana memberikan internet asas percuma pada serta kelebihan yang banyak jika dibandingkan dengan pelan prabayar oleh telco lain.

Jadi Magic – Magic yang orang ramai sebut2 tu refer kepada Xpax Magic Sim la sebenarnya!

Saya berkesempatan membeli satu simkad Xpax Magic Sim untuk digunakan pada telefon kedua saya (phone untuk business purpose) dan jika anda nak tahu apa yang magic sangat dengan kad sim ini, boleh membaca artikel penuh di bawah.

Xpax Magic Sim Review

celcom-magic-sim-review

Harga Xpax Magic Sim

Harga saranan bagi simkad baru ialah RM5 dengan jumlah kredit sedia ada RM3.

Dekat internet mungkin ada peniaga jual dengan bermacam-macam harga, dan bermacam-macam bonus, topup percuma…tapi yang pasti harga RRP hanya RM5 termasuk GST. Kad sim Xpax Magic Sim ialah kad sim saiz normal, dan tiada pilihan untuk kad sim Nano atau Micro. Pengguna iPhone terutamanya agak leceh sikit kena potong atau tukar kepada kad sim Nano yang baru.

By default, kad sim Magic Sim sudah menyokong 4G LTE.

Convert Pelan Sim Kad Biasa kepada Magic Sim

Jika ada pengguna pelan Xpax sedia ada seperti IOX, UOX dan sebagainya, anda boleh convert ke pelan Magic Sim dengan menggunakan SMS.

Hantar “MIG MAGIC” ke 28882.

Tapi saya difahamkan bagi yang convert pelan dari UOX ke Magic Sim, anda akan kehilangan tempoh validity hingga umur 26 tahun.

Manakala, trick untuk extend validity hingga 1 tahun juga tidak lagi valid. (SMS EXP1 ke 28882)

Jadi sebelum anda convert pelan, fikir dulu yang mana lebih menguntungkan anda.

Jika anda mahu MNP atau convert dari Hotlink, Digi, Umobile, Altel etc ke Magic Sim, anda boleh ke Celcom Center berdekatan.

Kelebihan Xpax Magic Sim

Internet asas percuma ini hanya mempunyai kelajuan 64 kbps. Agak perlahan untuk browsing dan agak impossible untuk streaming video tetapi anda tidak boleh complain lebih sebab ianya percuma. Haha. Basically anda kini boleh on Data pada telefon pintar anda setiap masa tanpa langgan pakej internet tambahan cuma kalau perlukan internet yang lebih laju baru kena langgan data tambahan.

  • Percuma 64 kbps internet asas, cukup untuk hantar/terima mesej dari aplikasi Whatsapp, Line, Telegram, Wechat dan sebagainya
  • Percuma Data kelajuan tinggi 200 MB
  • Percuma 20 minit panggilan atau 20 SMS
  • Kadar panggilan serendah 12 sen seminit
  • Tiada caj PPU dikenakan, kredit tidak akan ditelan sekiranya internet habis kuota
  • Baki internet bulanan boleh di bawa ke bulan hadapan
  • Ianya adalah Prabayar (prepaid), since ramai kata postpaid leceh, nak kena daftar bil dan sebagainya

Yang membezakan Magic Sim dengan prepaid telco lain, ialah, dengan Magic Sim anda dapat banyak freebies setiap kali anda beli topup;

xpax magic sim review
xpax magic sim review
  • Topup RM5 dapat 50MB data percuma, 5 min call atau 5 SMS
  • Topup RM10 dapat 100MB data percuma, 10 min call atau 10 SMS
  • Topup RM30 dapat 300MB data percuma, 30 min call atau 30 SMS

Manakala Celcom juga akan memperkenalkan pakej RM30 sebulan dengan 1.8GB data. Untuk langgan pakej data anda boleh dail *118#.

Kelajuan internet Magic Sim

Internet coverage di tempat saya tinggal dan speed Celcom/Xpax paling memuaskan saya setakat ini dan ini adalah speedtest yang saya dapat menggunakan kad sim Xpax Magic Sim.

 

Signal H+ : 9.42 Mbps download speed, 2.10 Mbps upload speed

Lokasi : Kelantan.

Malangnya phone saya tidak menyokong 4G LTE, jadi maksimum speed yang saya dapat ialah H+ sahaja (up to 21 Mbps).

Magic Sim – adakah prepaid terbaik setakat ini?

celcom magic sim
celcom magic sim

 

Celcom Basic 38 pada masa sekarang, basically pelan postpaid terbaik di pasaran. No contest dari Telco lain even selepas sebulan lebih Celcom melancarkan pelan Basic 38. Maxis One masih terlalu mahal untuk kebanyakan pengguna.

Manakala, bagi prepaid, susah sikit sebab terlalu subjektif untuk katakan yang Magic Sim ini adalah pelan prepaid terbaik di pasaran.

Cuma, dengan adanya internet asas 64 kbps percuma, serta pakej internet tambahan yang harga masuk akal, tiada lagi PPU, dan percuma data setiap kali reload topup, saya yakin yang ramai pengguna mesti berpuas hati dengan inisiatif terbaru dari Celcom ini. Students terutamanya saya jangka, akan jadi golongan paling ramai menggunakan Magic Sim ini dalam masa terdekat.

Pakej Umobile UMI 25 baru juga sangat menarik bagi saya, namun malangnya coverage Umobile di tempat saya tidak selaju menggunakan Celcom.

Competition sangat baik untuk pengguna, saya harap telco-telco lain boleh keluarkan pelan yang lagi power dari Basic 38 dan Magic Sim ini.


Update September 2015 !!!

magic sim xpax rate latest
Rate terkini Xpax Magic Sim.

Internet Basic percuma kini boleh guna hanya 500 MB setiap bulan dan kadar panggilan ialah 2.5 sen seminit untuk Celcom ke Celcom dan 10 sen seminit untuk Celcom ke telco lain.

Untuk Internet Burung Hantu Magic Sim, Baca Artikel Ini.


Pendapat, pertanyaan, pengalaman menggunakan Magic Sim? Komen di bawah ya



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

228 thoughts on “Celcom Magic Sim Review – Prabayar Terbaru Dengan Internet Asas Percuma untuk Whatsapp”

  1. internet basic ni kalu lepas 5day.. still boleh guna ke kena topup.. biasa lpas 5day make a call xboleh but still can receive call.. am i right

    • Internet basic magic sim ni always on. Tak langgan pun boleh guna.

      Data yang dapat bila langgan plan data atau dapat bila reload tu masuk dalam kategori high speed data. Yang ini ada kuota.

  2. ohh jadi internet basic magic sim ni macam free internet basic maxis la kan? xpyah langgan cuma reload ja dan bole dptkn internet basic? 😀

  3. Ada tempoh sah tak untuk free call dan sms tu? Dan kalau nak tukar daripada xpax 24 ke magic sim, berapa charge di kena kan?

  4. IOX dn magic ketara kat call rate je 28/3minit vs 12/sminit..
    iox boleh extend validity. magic dah x boleh.
    lain rase bebaloi magic la, subcribe intenet laju bila perlu je

  5. Assalam… basic internet ni on selagi nombor kite aktif or kredit kite y aktif? lagi satu, heheh…boleh bagi sikit pakage2 y ditawarkan oleh simkad magic ni untuk internet laju tu… terime kasih.

  6. rasa buat masa nie mcm berbaloi lg plan umobile yg UMI 20 @ UMI 25 , bagi saya xda la mahal sgt [email protected] . cuma mungkin lebehnya magic sim nie dkt basic internet . tapi sebenarnya benda nie maxis dh buat lama dh yg basic2 internet nie , tp jujurlah cakap , kdg2 speed nya tersgt slow , mmg la bole whtsapp tp kdg2 terasa la pending kejap send tu , n delay la kejap 5-10s utk di send , yelah network dh slow kn , bkn x boleh guna , boleh , cuma mmg akan ada sesetengah user akan annoying dgn speed slow sgt , btw , kira langkah free basic internet dr celcom nie , gud job la dr celcom , yelah , celcom kn dulu famous dgn pakej dia yg mahal , berbanding umobile dan digi . skrg bila dorg buat pakej mcm magic sim nie , kira membuktikan celcom pon sebagai company yang pandang jauh ke depan dr sudut bisnes dan infrastruktur yakni memberi kemudahan kepada rakyat Malaysia. yelah , celcom kan antara coverage terluas berbanding telco lain. mcm saya dlu pernah buat aktiviti dekat tempat org asli pahang , felda keratong 10 x silap , telco maxis n digi masing 1-2bar , tp celcom sorg je steady full bar siap H+ lg bukan 2g aka edge . padahal , duduk dalam hutan jauh nuh , btw gud job celcom utk plan magic sim ini . buat masa skrg , dsbbkan penggunaan saya lebih ke arah voice dan internet yang laju , jd sy menggunakan plan postpaid digi spv 78 yang call 800min dan sms 800 dan internet 1gb , dan lg 1 sim , sy guna pakej postpaid celcom yang baru nie , first basic rm38 , internet 6gb tu dan 50min call free dan 50sms lagi , ckuplah buat habuan guna d kuala lumpur dgn speed 4G LTE celcom , dan digi untuk saya buat call n sms untuk tujuan kerja saya.

    tahniah celcom , luaskan kuasamu

  7. Masih ada kelemaham Magic sim ni. 1) validity berdasarkan RM1 = 1 hari, 2) SMS mahal 12 sen 3) kalau nak streaming kena langgan data celcom. Sesuailah untuk yg takde wifi. Saya masih pakai iox, sebab rumah/opis dah ada wifi. kalau kat luar je takde. jadi saya pakai iox celcom. call murah, sms murah, internet bila perlu je tebus internet 3 kali percuma. LTE pulak tu. boleh lah layan dua lagu kat youtube dalam kereta atau banking.

    • Nak juga pakai digi tapi coverage belum memuaskan. Pantai timur (kelantan, terengganu) coverage h+ dan 4G celcom memang unmatched.

      Yang di KL memang boleh consider pakej 3GB data dari DiGi dan Umobile juga

    • Tak beza sangat hotlink dengan magic sim. Berbaloi kalau tukar ke prepaid yg 3GB data macam celcom basic 38, digi 36 dan umobile 28.

      Murah dan banyak data.

    • Maxis basic internet tu tak brbaloi la sbab ada kuota..dah habis kuota,internet dah tak bole pakai. Entah berapa je kuotanya. Tak dinyatakn pun

  8. magic sim setanding dengan prabayar hotlink youthclub..sye pnguna hotlink youthclub…klajuan sma2 hbt…tetapi…hotlink perlu bayar..ambil rm15facebook..bleh pkai 1bln,x aktif kredit pon xpa..brbnding magic sim prlu aktif kredit walaupon percuma..kiranya.. perlu topop rm30 utk sbln..brbnding rm15 tuk pkai hotlink..btw terbaik magic sim ….

  9. Okey ke kalau sy tukar #Maxis ke #Celcom? bebaloi tak? mxis sngtlah slow😓 dekat office tak dapat line. terpikir untuk bertukar ke celcome magic sim. mcm menarik. rasanya di shah alam line celcome tak de masalah kan?👌 orang banyak dok sembang pasal celcome bagus

  10. Tak boleh pom..saya pengguna lama celcom yg tarikh luput dya selama 26 tahun..tp saya nk tukar magix sim xpax terkini..saya ikut arahan semua berdasarkan di atas taip MIG YES Ke 28882. Tapi gagal.

  11. Mohon pertolongan penulis untuk membuat satu lagi artikel perbandingan antara plan2 yang menawarkan percuma internet asas (digi smart prepaid, celcom magic sim, hotlink free basic internet). Lebih2 lagi digi baru sahaja keluarkan plan baru tersebut. Jika ada, artikel tersebut sangat2 membantu saya untuk membuat pilihan. Terima kasih

  12. Yg hi-speed internet tu 4G kan? Kat situ tulis free 200 mb.. kalau dah habis 200 mb tu maksudnya 4G x dpt guna lagi ke?

  13. salam saya nk tanya, internet basic internet tu cemana ? beli sim rm5 tu terus dah ada ke basic internet tu ? atau kena subscribe apa2 dulu atau topup atau ke cemana. sorry sy kurang faham. nk belikan utk anak sedara hanya utk whatsapp & wechat je… tq

  14. Assalam . Nak tnya yang basic internet tu dapat ke main fb selain daripada whatsap n wechat ? Dia tarik tak kredit ? Tq

  15. Apasal network aku asyik G ? Dh beli plan internet rm1masih gak camtu .. Network Celcom aku 3G H+ kat phone ku satu lagi .

  16. aq langgan internet 1gb sebulan sim magic, tapi tarikh luput dah expired. so aq dh tak boleh main internet lagi.. Rugii sangat rasa. Baik guna maxis, walaupun dah expired still blh main intenet…huhuhuhu

  17. As salam author,nk tau tempoh hayat magic sim nie utk setahun saje ker atau sampai bila-bila? Risau gak kalau tempoh kegunaan hanya setahun jer seperti package celcom 1malaysia skmm. Rm25 /bln katanya unlimited rupa2nya dpt guna utk 1 tahun jer. Mohon pencerahan…

  18. Salam nk tanya sikit kredit sy 0.00 tp masih bole buka youtube,game on9…ade kesan ape2…maksud nyer masa topup kena tolak kredit mohon penjelesan dan percerahan..tq

  19. Can we choose to max up the data after reload instead of subscribe any monthly/daily plan? Eg reload 50, max up 50 for 5gb.

  20. nak tye free call 20min dengan 20 sms tu dapat masa first daftar je ke? Dan data free 200 mb tu dapat masa first daftar ke?

  21. Raya haritu saya balik kampung nun dalam hutan kuala nerang sana, masatu saya pakai maxis lagi, memang sepanjang dekat kampung emergency call only, line internet tak payah ceritalah, tapi dekat kl laju lah kan. Pakai magic sim baru baru ni, minggu lepas saya balik kuala nerang sebab ada kematian, terkejut saya line dua bar and internet E tapi send gambar dekat ws semua lepas, receive gambar pun okay cuma slow sikit, tapi kamonlah dalam hutan kot boleh send and receive gambar. Paling serious lah celcom? Power kot. Just jangan jadi cam maxis lah, awal awal je laju berdesup kencang tak cukup nafas kejor sebab laju sangat cukup 3/4 bulan slow kalah siput.

  22. sy guna celcom yg lama….dalam baki kredit ade lah rm200++..kalau saya tukat kepada magic sim ni…kredit yg rm200++ tu hilang tak?

    • Beza dia. Celcom rm48 tu promo merdeka dapat 2+1 GB percuma. So total 3GB.

      Call/sms percuma 60 min dan 60 sms. Bezanya pakej ni takleh convert dari prepaid ke postpaid rasanya dan tak sure boleh carry forward data ke bulan seterusnya atau tidak

  23. Selamat menyambut merdeka…sy pakai magic sim…mcm mna nk buat facbokk youtube dll mcm maxis basic ad exmple Facebook tolak rm 1.00 shja

  24. Assalamualaiku..
    Sy guna celcom plan x2..mana berbalaoi dgn plan magic sim ni ya..sayang nk tukar..sbb x2 kn kol murah…28 sen 10 mnit..tolong ya…tq

  25. Nak tanye sikit,sya bru bli sim celcom ni..bla dh aktifkan automatik ade 200 mb dlmnya kan?? Tapi basic internet saye xle gune kalau 200mb tu abes..kalau topup rm5 pun xle gne gak kalau 50mb tu abes..skrang ni saye terpaksa langgan rm1/hari..macammane ek??

  26. Klau mgic sim nie ade validity 1 tahun mmg sy dh amek dh.
    Ade x plan laen dr telco lain yg ade FREE BASIC INTERNET dgn boleh EXTEND VALIDITY 1 TAHUN?

  27. Pasal mgic plan..bal data sy 133 mb.minit call bal35min, Bonus bal 16 minit callxpiry.11.9.15.bila main game
    Mcm x de data..so sy try beli RM1 data.sy Chuck bal..ada 30.7 data 5minit call dan 16 minit bonus..mana pergi sy punya bal..
    Pegi shopping ke?ko.. nyo maake kaambing!

  28. Salam. Tumpang tanya. Betul ke call rate Magic Sim ni 2.5sen/min? Sebab haritu saya call kawan saya yg guna Magic Sim tak sampai seminit pun, tapi kena tolak 30sen. Minta tolong explain ye.

  29. nak tanya ni , kenpa saya punya asik kena beli data je , rm1 setiap hari . sebab kalau saya stopkan rm1 tuu , internet tak masuk pun . macam pelik je .. kata free internet asas .. mohon respon ,

    • Benda ni terjadi kt aku gak ar. Mmg panas dengan sim ni. Bulan pertama pakai je bukan main free basic internet dia. Then start minggu lepas, aku top up rm5 tak dpt langsung nak layan social chats melainkan kene subscribe internet plans. Mcm kencing org je celcom ni. Janji manis awal2 .. Lama2 kasi kencing pelanggan. Bodoh punyaa celcom.

  30. Hello.
    Free basic intrnt panadai tamat juga ka?
    Sebab sy dah takde free basic intrnt.kena langgan rm1 baru ada pastu keesokannya free bsic intrnt dah tak boleh.

    • Kita kena kencing ngan clcom la tu maknanya. Aku pun kena sama. Skrng nak kena langgan internet plans diaorg sbb kalsu x… Mmg tak boleh surf apa2 .. Even wasep ngan wechat pun tak leh main dh. Dlm iklan tv bukan main lahi ckp free itu free ini.. Lepas tu mintak itu ini plak ngan kta… Kita kena kencing ngan celcom

  31. So, pengguna IOX kalau migrate ke MAGIC dah tak dapat akses 3× 10minit internet percuma? Tak best pulak… sebab free 10min internet 3 kali sehari tu UNLIMITED, boleh stream youtube sepuasnya hingga habis masa.

  32. Baru dpt call dr celcom servis center, katanya magic sim free basic internet dh hbis promosi. Mmg celaka hri tu xbgtau ada tempoh promosi. Patut dh 3 hari xbleh wasap

  33. hai saya juga pengguna magicsim…saya baru membelinya baru-baru ini…tetapi sekarang basic internet saya tidak aktif…saya kena langgan daily internet 30 mb baru saya boleh gunakan internet..

  34. semalam sya terima mesej dari celcom mcm mi
    ‘anda telah habis guna basic internet percuma untuk bulan ini.dapatkan 500mb dgn internet burung hantu percuma(1am-7am)@rm10/minggu.’
    saya hairan kenapa internet tu boleh hbis sdgkn setahu sya selagi kredit ektif free basic internet boleh pkai lagi.sya terus call celcom centre.dorg ckp sya punya penggunaan internet percuma dah habis untuk bulan ni.sya terkejut dan xfaham.kenapa boleh macam tu.perempuan tu ckp skrg magic sim ada letak limit untuk free basic internet.500mb sja sebulan.lepas tu saya tnya kenapa dulu xda mcm tu.dorg jawab baru je buat mcm tu and sya tanya knp xmsj utk bgtahu untuk perubahan tu.dorg ckp byk pelanggan celcom.xdpt nk msj semua.
    yg sya heran time nak cut basic internet tu dapat pula msj sya ckp dh hbis pkai internet
    sepatut nya kalu mmg ada limit mcm tu sebelum potong internet pelanggan smpai xboleh on9 lagi dorg ptut bgtahu bberapa hariseblum internet tu btul2 habis.ni tidak.hantar msj dan lepas tu internet xboleh pkai termsuk wsapp.kalau org yg mmg xda krdit utk melanggan internet tu mcm mna tiba2 kena mcm tu.semalam sya dah kena dgn celcom.kecewa dgn celcom.mcm nk suruh org melanggan internet saja.marketing strategi lh ni.

    ada yg pernah terkena mcm sya x.

    • Dapat lagi free 75 min call dan 75 sms. Refer gambar bawah sekali. Internet free dah jadi burung hantu.

      Sekarang pakej yg paling best untuk kebanyakan orang amek yang Net25 – rm25 1gb sebulan dan free burung hantu.

  35. nak tanya..saya dapat tahu magic sim telah dinaik taraf?apa pebaharuan nya?yg saya tahu tak ada basic internet dan top up yg dapat internet free tu celcom bg utk sebulan.tak berapa clear.boleh jelas kan??

  36. sya topup rm10..still dpt free bsic internet x ? cm mne nk tw yg kte dpt 100Mb data percuma ble reload & internet yg abis quota ble reload biasa blh auto-renew ke data internet.. mhon penjelasan

    • setau sy kalau abis quota, speed internet jd slow. 64kbps. tp kalau taknak speed slow, boleh add quota. kalau tempoh valid internet idup lg. kalau tempoh dh abis, kna subscribe yg baru pulak le.

    • aku pakai magic sim slalu aku buat hantar MAX STATUS ke 28882.
      lagi senang dial je *118# pastu amik internet pack. cari je kt stu.

  37. Hello. nak tanya. Magic sim ni ckp bila reload rm5 dpt free data 50mb. tp bila sya reload tak dpt apa2 pun. whtsp n wc pon tk dpt main? Knp ehh?

    • demm.. dah ada dua orang pemenang. hahaha. aku dah try mlm td. mana tau dpt note 5 free.
      kena cuba lebih gigih lg malam ni. esok weekend. boleh la bjaga smpai 7 pagi nk cuba. hahaha

  38. Salam, nak tanya kalau kita nak beli start-up pack magic sim yang baru kene pergi celcom centre atau boleh beli kat mana2 kedai fon? n perlukan salinan ic ke? tq blogger atas respond anda.

  39. Celcom mmg marketing die x clear, dlm brochure ckp 2.5sen sminit. Tp ble pakai. Call kejap je dah telan 30sen. Call celcom, derg ckp mmg 2.5 sen. Tp ad blok time dia. Die cas 30sen for each 12 minutes. So sape yg ske gayut tu untung la. Kalo takat buat kje call x smpi sminit tu rugi je kot.

  40. Jangan percaya pada apa yg diiklankan. baca t&C dulu
    Magic SIm ni Iklan dia bagi saya sungguh menipu, sesuka hati tuka plan promosi. Saya migrate ke magix sim sebab call 12sen/min. masa awal2 dulu memang 12sen di tolak ikut berapa min kita pakai.
    TAPI SEKARANG- (cust service celcom kate semenjak sept) :

    Call 10sen/min tu ada hidden SYARAT. Per block = 3min. Panggilan dari 1 saat minimum hingga 3min maximum di charge 30sen.
    Tak kira la panggilan anda 10 saat or 30 saat or 1min or 2 min TETAP deduct 30sen!. masuk voice mail pun deduct 30sen!
    Bagi saya Sungguh mahal. Kalau anda orang yang memang membuat panggilan genap 3/6/9minit berbaloi la.

    Please la CELCOM, syarikat gergasi tak jujur, tak telus dlm penyampaian. IKLAN tu MENIPU kenapa tak letak 30sen/3min, Takut reaksi org ramai akan kate mahal kan. so letak 10sen/min tapi ada SYARAT. perblock 3min
    Bila ramai support, mula tukar plan naik harga. Kaut untung.

  41. Hi …nak ty…
    Dari plan xpax X2 boleh tak nk tukar ke magic sim…? Just send MIG MAGIC to 28882 ke?..
    After tukar plan Nt sy akan dapat free basic internet dan yg lain2 mcm sim magic tu ke? If sy masih ada balance internet mcmana ye?…akan burn mcmtu je ke or still continue?…tq

  42. Sya pkai xpax..td bli data 4gb cz mse g blue cube aritu bro tu kte bli data dia akn active sndri…bfore gne postpaid je…so xtaw sngat…so kalu da blu data bru tkar ke magic sim mcm mne ea??? Dia kire x untuk dpat unlimited data 1am-7am????

  43. N sblum nie if nk check balance just taip MAX STATUS – 28882…dia akn kluar tp lpas tkar ke magic sim dia reply can’t process cz blum langgan ape2 data lg…buntuuuuuuu…can sombdy explain to me about that matter????

  44. Katakanlah kan saya nak tukar plan dari Xpax ke Magic Sim tapi dalam Xpax tu saya langgan internet bulanan utk 2GB dan belum habis data…adakah pelan internet yg sy langgan tu akan burn terus atau tidak jika saya beralih pelan ke Magic sim?

  45. Pkai digi new best v1..setiap kali topup RM30 dpt free high speed 1.2gb..credit xtolak msih kekal RM30..n boleh langgang super long live valid sim 365 hari RM38..setting sikit tepom biar jd GSM pastu pkai la smpai lebam fb wechat n ape yg lite-use tnpa perlu risau credit expired sb dh lgang valid 365 hari..

  46. Sya pkai magic sim.. sms mahal, sdgkan sma celcom. 1 sms x kurang dri 18 sen, kdang2 smpai 28 sen 1 sms. RM10 x ckup utk utk skli perbualan. Geram btul…

    • Dalam faqs celcom, boleh carry forward as long as buat auto renewal. Kalau cancel auto renewal tak sure burn terus ke data tu. Kena call celcom untuk verify.

      celcom

  47. macam mana nak hidupkan kad sim magic ni,?sebab dah tamat tempoh,saya lupa nak topap.so sim ni boleh dibaiki dak,sebab saya selalu pakai sim ni,harap ada yang beri cadagan.

  48. Bangang jugak celcom ni..bila kredit tamat tempoh (sbb isi rm10×4 kali = 10 hari je aktif) guna kredit tu utk beli monthly internet pack..tp bila tempoh 10 hari kredit aktif tu tamat, internet pack langsung x boleh guna lg..

  49. kalau kita nak port out dari telco lain ke magic sim memang kena pergi ke celcom centre ke ? or ade cara lain nak port out

  50. Siapa2 yang ada 1st or 2nd nombor tetapi malas nak topup saya..kad sim onexox ada penyelesaiannya.. nanti saya buat biar takde expired date.. cuma tinggal nak guna ja topup.rm10.sekian terima kasih. 0175417855 fiq wasap only

  51. nk tanya. klo kita subscribe internet yg rm15 then kite subscribe internet yg rm10 pada waktu yg sama.automatik baki internet yg rm15 tu hilg ke cane? sbb bile check kt internet balance just tggl yg rm10 pdhl sblom subscribe yg bru, ad lg baki internet yg rm15

Leave a Reply