CIMB Debit MasterCard – tutorial link ke Steam dan PayPal

Baru-baru ini, saya dikhabarkan Maybank telah menidakkan penggunaan debit card untuk transaksi Steam. Malah, ramai pengguna debit card Maybank juga mengalami masalah bila membuat transaksi menggunakan Paypal (bagi mereka yang link debit card Maybank dengan akaun Paypal).

Dulu, saya sarankan ramai rakan saya guna Maybank, sebab senang…’works out of box’ dengan Steam, PayPal, dan pelbagai jenis transaksi online, baik tempatan atau antarabangsa.

Mujurlah, ada alternatif lain, iaitu CIMB Kwik.

Mengikut pengalaman saya, kad debit CIMB Mastercard biasa (kad ATM fizikal dengan logo Mastercard) tidak boleh digunakan sama sekali, atau terlalu terhad untuk transaksi secara online. Apa yang saya buat ialah, transfer sejumlah wang dari akaun debit saya dalam ke akaun Kwik.

Apa itu CIMB Kwik?

Kwik bukanlah sesuatu yang baru, kerana ianya telah dilancarkan pada penghujung tahun 2013 lagi. Saya pula telah mendaftar Kwik pada awal 2014 dan agak kerap menggunakannya sejak itu.

cimb steam paypal
kwik mastercard paypal

 

Kwik merupakan akaun debit ‘maya’ yang boleh digunakan oleh pengguna laman Clicks. Konsepnya lebih kurang macam ‘virtual debit card’. Ada nombor 16 angka MASTERCARD, tarikh luput dan juga 3 angka kod pengesahan CVV. Mudah dan cepat, tak perlu beratur di bank berjam-jam untuk membuka akaun, hanya apply secara online sahaja.

Jika anda belum pernah membuka akaun Kwik, anda boleh buka selepas login di laman CIMB Clicks.

Kad fizikal Kwik adalah optional, anda boleh pilih mahu apply atau tidak. Bagi saya, ada nombor sahaja sudah cukup.

Cara Transfer Duit dari akaun CIMB ke Kwik

cimb-debit-steam-paypal
cimb-debit-steam-paypal

 

Selepas anda berjaya membuka akaun Kwik, anda perlu transfer duit dulu ke dalam akaun Kwik tersebut. Pilih menu Transfer Within CIMB Bank.

Cara Dapatkan Expiry Date dan CVV bagi Kwik

Untuk membuat transaksi online menggunakan Mastercard atau VISA, 3 perkara yang perlu ada ialah

  • Nombor Kad
  • Tarikh Luput
  • Kod Pengesahan CVV / CVC2

Untuk mendapatkan nombor kad, tarikh luput dan CVV bagi Kwik, anda perlu buat seperti langkah di bawah.

Cimb Kwik CVV
Cimb Kwik CVV

 

Settings > Kwik Settings > CVC2 Number Retrieval.

Anda perlu request dulu TAC untuk akses maklumat seperti expiry date dan verification code CVV / CVC2.

cimb-steam
cimb-steam

 

Simpan baik-baik maklumat mengenai nombor akaun Kwik anda.

Cara Link CIMB Kwik dengan Steam
Steam Mastercard CIMB
Steam Mastercard Kwik

 

Mudah sahaja, buat apa saja transaksi di dalam Steam, dan pilih Mastercard untuk kaedah pembayaran. Masukkan nombor kad, CVC2 dan expiry date.

steam-maybank-cimb
steam-maybank-cimb
Cara Link CIMB Kwik dengan Paypal
paypal-cimb-debit-card
paypal-cimb-debit-card

 

Login PayPal > Profile > Add/Edit Credit Card > add Mastercard.

Untuk verify, pastikan anda mempunyai baki sekurang-sekurangnya RM10 di dalam akaun Kwik.

paypal cimb
paypal cimb

 

Selepas beberapa hari, anda akan dapat 4 angka nombor verifikasi, login Clicks > Kwik > Transactions History dan ambil 4 nombor (seperti dalam gambar di atas) dan aktifkan akaun Paypal anda.

Update : Jika anda baru buat akaun kwik, sila call CIMB untuk activate online purchase / transaction kerana online purchase adalah disabled by default.


Selain Steam dan PayPal, secara teori Kwik juga boleh digunakan untuk pelbagai jenis transaksi online seperti Amazon, Facebook Ads dan sebagainya.

Saya harap pihak Maybank akan kembali memberi lampu hijau untuk transaksi Steam, PayPal dan sebagainya menggunakan debit card Maybank VISA.

Ada sebarang pertanyaan? Komen di bawah ya.



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

241 thoughts on “CIMB Debit MasterCard – tutorial link ke Steam dan PayPal

  1. helo tuan, sy nak tanya.. sy baru saja mndaftar paypal menggunakan CIMB Kwik sy, yang sy heran, dimana untuk sy dapatkan 4digit kod untuk pengaktifan tersebut? sy cek d transaction history d kwik blum ada, pdahal Rm10 sudah ditolak dr akaun sy.. tq

  2. hi thanks untuk artikel nie :). nak tanye boleh tak gune kwik tanpe akaun CIMB? ke kene ade acc CIMB dulu baru boleh mohon kwik? e.g gune maybank nyer acc transfer duit ke kwik. last q ade kene ape2 charge? kalau kene bape % ade kene GST tak?. tu je thanks 🙂

      • saya pun kena juga.. sekarang tutup terus akaun maybank buat cimb pula. dia kata debit kad dah x boleh beli online untuk keselamatan, kena guna kredit kad baru boleh. padahal sy nak beli software je pun, lg 1 playstore pun x boleh juga. haruuuu..

  3. WOOOOOOWWWWW thank you thank you thank you. just tried and it works and the best part is no service charge what so ever haha im so happy. i use maybank2u to add money to the account no charge from m2u too hehe. thank you so much for this 🙂 now i can go back to buy steam game again hehe. thanks

    • Masuk paypal.com pastu daftar guna email address. Pastu add credit card/debit card guna no akaun kwik. Partial tutorial link kwik ke paypal dah ada dalam artikel ni

  4. hai..macam mana tak nak apply Kwik card tu?..macam wajib je apply sebab siap suruh masukkan maklumat dari bank mana dan jumlah duit lagi. Tak ada pun pilihan nak apply kad ke tak..thank you.

  5. haii. Kwik saya xlink dengan paypal. dan saya terima 4digit code tu melalui sms. bukan melalui kwik. so akaun paypal saya dah verified la. So skrg mcm mana saya nak link kan kwik dengan paypal?

  6. Salam, saya dah buat kwik dan link ke cimb, problemnya still X boleh tambah fund ke steam account. adakah bbrapa hari lepas daftar kwik baru boleh guna di steam?

    • Salam, biasanya immediate boleh guna terus. Pastikan dalam kwik ada amount duit yg cukup. X boleh tambah fund tu, Steam ada bagitau error ke macam mana?

      Cuba capture screenshot dan upload ke imgur.com then paste link kat sini

  7. “There seems to have been an error initializing or updating your transaction. Please wait a minute and try again or contact support for assistance.”

    perlukah saya call cimb?

      • sorry einz bnyak tanya. dah dftar dah paypal dgn kwik. Nak verify paypal guna mastercard tu dia sruh masukkan card verification? amik kt mana? then, utk expiry date tu x brpa fhm? mcm 22/03 expiry date dia apa?

        • Expiry date 22/03 tu maksud Mac 2022 atau masukkan je 03/22 dekat form expiry date. Satu lagi penting kena ada CVV tu yg 3 angka.

          Kena login di cimb clicks dulu baru boleh dapat. Tgok step kat atas ntuk akses

          • ohh… jadi yg Card Verification Number tu CVV lah kan.. okay thanks bro pasal penerangan expiry date tu..

    • Ikut tujuan kita nak guna paypal untuk apa. Kalau nak guna untuk membeli boleh pilih buy with paypal. Kalau untuk perniagaan boleh pilih receive payment.

  8. Assalamualaikum…..

    Saya cuma nak tanya,, kalau guna CIMB Kwik boleh direct buat payment untuk subscribe hosting iPage (terus masuk detail debit card),,,atau nak kena melalui paypal jugak…

  9. Ok.. terima kasih Einz,,, Encik Einz pakai DigitalOcean ker..?
    Tak ada tut pasal web ke..? S.E.O ker..?

    Macam mana pun terima kasih….assalamualaikum…

  10. Assalamualaikum…

    Dah register CIMB Kwik… tapi tak ada option sama ada nak pakai card atau tanak… sebelum tu ada surf juga blog lain nyer review.. semua cakap option untuk pilih sama ada nak pakai card atau tidak… mungkin sekarang dah tukar kot..

    Info: kalau pakai card CIMB charge -> issue card=RM10 + GST=RM0.60. Kik..kik..kik

    Tanak amik card bukannya aper… dah ada CIMB Debit Master Card buat aper kad lagi… ada akaun untuk buat payment dah ler… tapi tak check plak boleh transfer balik tak dari Kwik ke CIMB Debit Card… ok.. assalamulaikum.. nak gi check jap…

    • Wsalam. Dulu card kwik tu optional, sekarang maybe dah lain la. Boleh transfer duit dari cimb click ke kwik dan kwik ke cimb clicks balik, vice versa.

  11. Saya dah register CIMB debit master card dengan Paypal sebelum apply Kwik. Lepas baca banyak review kata CIMB debit card tak boleh guna untuk paypal,, itu yang register Kwik.. tau-tau semalam dapat transaction charge by Paypal PP**** Code,,(Lepas 2 atau 3 hari add debit card ke paypal)… ini maksudnya boleh digunakan ke CIMB debit card dengan Paypal..? Kalau saya tak masukkan verification code tu apa jadi…Paypal akan refund balik ke RM10 diorang charge untuk verify owner kad.. kalau masukkan tentu RM10 tu masuk ke akaun paypal kan…

    • Paypal boleh guna multiple debit card. Boleh je link cimb debit mastercard atau cimb kwik ke paypal.

      Masukkan kod 4 angka tu nanti paypal akan refund balik duit yg tolak untuk verification tu.

    • Cimb debit card boleh guna di paypal, cuma tak support certain2 transaction. Bila guna kwik, boleh beli apa saje kat internet, games, software, ebay, etc

  12. salam.. nak bertanya.. mungkin soalan mcm lari sikit… saya dah daftar credit card cimb kat account paypal.. tp takde link dgn cimb kwik ni pon.. then after purchase barang.. duit dalam akaun bank tak tolak tolak… kenapa ye??

    • credit card dengan debit card ni lain. kalau bayar pakai credit card, dia tak tolak dalam akaun, dia akan kuar kat statement atau outstanding payment dalam credit card/cimb clicks.

      yang kwik ni debit, so bila bayar pakai paypal, dia tolak baki dalam akaun.

  13. lau kita swipe cimb kwik ni beli barang di superstore boleh ke (tesco, giant, mydin)? lau bole brp minimal pembelian..spt kad kredit biasa nak swipe ada had pembelian.

    • Minimal pembelian tu ikut merchant rasanya. Memang kena bubuh duit dulu dalam akaun kwik baru boleh guna macam debit card/credit card biasa

  14. Salam nk bertanye, kalo nk fund transfer from maybank2u to cimb kwik account ade charge tak? any specific ways to make the money transfer? thanks.

    • Dulu ada user kata dari maybank2u ke kwik takde charge. Post-GST ni tak sure pulak. Money transfer buat macam pay as credit card dan masukkan no cimb kwik.

      maybank2u

  15. Youre a life saver, thanks! On a different note, I too have the CIMB Debit Mastercard. Does it function like a normal debit card or..? Like can I use it at restaurants/any kedai in general? Thanks.

  16. salam bro..yeeeza..finally jumpa juga place to learn how to link cimb dgn paypal..jenuh dah tanya org..soalan saya..klo x aplly cimb kwik ni..x boley link dgn paypal ke? saya ada cimb debit mastercard tu..yg tu boleh guna x untuk link paypal? nak beli barang dekat aliexpress/tinydeal/ebay jea..mohon padangan tuan

    • Kalau guna cimb debit mastercard biasa, ada banyak limitation bila beli online.
      guna kwik, takde limit nak beli online barang apa2 pun, nak buat bayar payment, bayar tiket flight, bayar paypal locally or oversea etc.

      kesimpulan, gunalah kwik.

  17. Hi Bro… tumpang bertanya,, Boleh Tak Top Up akaun Paypal menggunakan Akaun CIMB Click.. saya tidak jumpa option untuk itu di akaun paypal..

  18. krana blog ni lah baru sy perasan cimb kwik.. padahal selama ni lama dh ada akaun cimb…kbetulan nak bli tiket kplterbang ke oversea.. mmg x dpt payment klu stakat cimb direct debit card. lepas daftar kwik dgn mudahnya payment berjalan…apapun tq..

  19. En einz,saya nak tanya..
    saya ada akaun cimb debit masterkad,tp x bleh nak daftar d gedung play utk membuat pembelian game..duit masi ada dlm akaun tp pendaftaran x berjaya

    • withdraw paypal

      Boleh. Fund tu masuk paypal, pastu withdraw ke akaun bank local. bawah RM400 kena caj rm3, atas pada RM400 free. Kalau withdraw ke card kena caj RM20. So better withdraw duit tu ke akaun local bank contohnya CIMB akaun sendiri.

  20. Slm. Saya nak tanya boleh ke kalau akaun kwik (cimb bukan debit/credit card) nak link dengan paypal? ke mesti debit/credit card untuk link dengan akaun paypal?

  21. Salam , saya baru register Kwik tapi tak tahu process dah successfull atau tak sebab lepas letak no TAC ia suruh isi Secure Payment tapi sy tak tahu sbb belum ada Kwik Card . So bila time dah out sy ingat process failed and sy try register skali lagi . Tolong bantu sy .

  22. Excuse sir, i already applied for the kwik account, but when i go to the settings to retrieve the cvc number and expiry date, its just blank over there. How long does it take to receive the cvc code and expiry number?

  23. whenn i register for kwik account it says succesfully activated but i dont get any expiry date or cvc code. even when i retrieve it from kwik settings its blank

  24. Salam Bro, Bila kita dah link kwik debit card dengan paypal Account.Mcm mana nak withdraw ke akaun bank ? berapa keping maksimum debit card yang kwik boleh bagi ?

    • Dari paypal boleh withdraw ke cimb saving acc, jangan withdraw masuk card debit mastercard atau kwik.

      Kalau dalam kwik ada balance, boleh transfer ke saving acc bila2 masa.

  25. Saya ada acccount Cimb bank & cimb clicks, tapi tak guna sangat account ni so baki duit tak ada dalam bank ni lol
    Saya pengguna maybank.. Nak tanya pendapat Einz, kalau open account kwik ni baik guna cimb atau maybank? Thank you in advance

  26. salam einz, saya ada tambah duit di akaun cimb kwik, tapi dekat paypal tiada pertambahan duit pun. Berapa lama perlu tunggu untuk duit tu masuk kat paypal..

  27. Tuan, saya cuba untuk link steam account dengan CIMB KWIK, tapi tak berjaya & keluar macam ni:-

    “There seems to have been an error initializing or updating your transaction. Please wait a minute and try again or contact support for assistance.”

  28. Saya cuba link akaun Steam dengan CIMB Kwik, tapi dia keluar error macam ni:-

    There seems to have been an error initializing or updating your transaction. Please wait a minute and try again or contact support for assistance.

    Kwik sudah tak support steam atau ada masalah dari pihak saya?

  29. Saya nak tanya, memang kene verify ke lepas link kwik dgn paypal? Saya dah link tapi paypal takde mintak pun angka 4 digit dari kwik tu dan macam boleh terus transfer fund je lepas dah link kan kwik dgn paypal. Ke macam mana?

    • Normally paypal memang kena verify bila add card. not sure lah kalau diorang dah ubah procedure dia dalam masa kebelakangan ni. baguslah kalau boleh terus guna, save time.

  30. Hi I don’t really understand Malay, could you explain to me, after I set up my Kwik account. How do I buy from steam? Do I still use my cimb debit card number or you use the Kwik account number now?

  31. Saya cuba link Kwik dengan pay pal hari ini, tetapi pay pal cakap bank reject. Called CIMB customer services sorang cakap any transaction with pay pal are bolok until further noticed, sorang cakap kwik card boleh….apa status pembayaran melalui pay pay dengan bank di Malaysia ni? Siap boleh bagi pencerahan….

  32. Sy dah buat kwick smlm,n balance pn ada lg,tp bila nk purchase kt steam acc steal block.fuhh stresss.mcmana nk buat lg nih.huhu klu paypal nn tggu kod lg 3hri .. waaaa stress.klu paypal xblh jgk xtaula hmmmm…any solution new update?

  33. Pe problem ni? Bila try link cimb kwik ke paypal?

    The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now.

  34. currently register a cimb kwik card and encountered problem when trying to link paypal

    The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now

  35. The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.

    pe ni? x boleh link cimb kwik ke paypal

  36. sy dpt notification dari cimb kata nk block any payment online dalam 17 Dec lepas.. pastu dia suruh pilih setuju atau tak setuju. (lebih kurang mcm tu la.. x ingat specific ayat) pastu saya memang tak setuju. pilih yang tak setuju tu untuk unblock online payment.. dpt notification kata CIMB tidak akan block dan dpt buat payment online mcm biasa. tp sama je skang ni tak bole buat payment. bank malaysia ni da kne blacklisted ke dengan bank luar negara. maybank kene block. cimb pun sama. too security at the wrong places

  37. Menyesal aku tak baca sampai habis ni. Aku pun dah setelkan kwik. Beberapa minit je dah dapat kwik. Aku masukkan RM100. Tapi time nak link dengan paypal.. keluar ni : The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.

    Kalaulah senang cari orang jual paypal macam 2 tahun lepas, senang sikit, setel masalah aku ni.
    Solutionnya : KENA BERATUR DAFTAR AKAUN RHB lah esok.

  38. sya aply kwik and dan info no,exp date and cvc, bila nak add (google play) die keluar invalid credit card number, info sume dah cukup dah, call cimb untuk active onlibe purcahse pun dah active kan, so mcm mn lagi perlu saya buat.

  39. nk tnye..add fund dlm steam,mklumat card mcm address mmg kne sme dgn detail awl2 isi kt form,,sbb tu ke add fund xbole?klu lupe,nk check mne eh mklumat2 tu,sori noob skit

    • kalau guna kwik, call dulu CIMB untuk activate online purchase. Lepas dah activate tu baru try add balik kwik dalam steam. Maklumat dan address tak penting, pastikan maklumat nombor kad tu yang penting.

  40. Salam bro. Biasa lepas verify paypal pakai code 4 digit tu, paypal akan refund terus RM10 tu time tu juga atau delay sikit? Saya dah verify tapi paypal belum refund lagi, dah lebih sehari.

  41. Salam & hi. Sy nak tumpang tanya. If kita buat facebook ads guna kwik account (number card etc) since dia mastercard, adakah amount spent kt facebook tu akan auto deducted dr kwik acc kita? Atau pun kena bayar melalui mana2. Kwik acc bukan credit card kan? Terima kasihhh.

  42. saya nak tanya baru ni je google ads bagi notification yang maybank dan cimb debit card saya telah reject payment…sebelum ni boleh je…apekah perlu saya bukak kwik akaun utk membayar google ads saya? tq

    • debit maybank dan cimb sekarang strict sangat…macam2 tak boleh. kwik so far boleh pakai untuk online shopping, fb ads, app store dan play store dan sebagainya. boleh cuba

      • dah aktifkan direct call cimb. x boleh juga. bro boleh share step by step utk topup paypal guna cimb kwik? yg sy tahu RHB saja yg boleh direct topup skg ni

        • tambah balance dalam kwik, pastu paypal akan tarik balance kwik tu. tak perlu topup paypal directly.

          contoh nak beli barang harga $10 guna paypal, tapi balance paypal $0, jangan risau sebab paypal akan tarik dari balance kwik.

  43. Salam tuan einz, kalo nk link maybank ke akaun kwik yg bru nk bukak, untk enable online purchase tu kena kol cimb kan, jd sy x ada akaun cimb cuma nk link maybank ke akaun kwik sja, soalan sy, bila kol cimb kata nk enable on9 purchases tu, depa akn mntk detail akaun kwik sja atau kna bkak jugak akaun cimb dkt bank ? terima kasih tuan 🙂

  44. salam . kode utk verify paypal mmg lama ke nk dpt ? sbb da masuk 2 hari ni .. kode tu tgk kat acc kwik punya transfer kan ??

  45. Nak tanya mcm mana nk tau bank kwik kita link kn tu dah verified? few days jugak ke? or terus verified once masukkan acc number? dah dua bank try still checking je?

    • Paypal ke? biasanya lepas link kwik ke paypal, tunggu few more days (biasanya 3 hari bekerja). Dan dalam kwik akan ada code verification dari paypal then baru boleh anggap activation succesful

  46. Ya paypal.. selalunya ada dpt notification email ke kalau dah successful? Sebab kalau apps paypal pun kat fone kat bahagian bank and credit card tu. Status checking and unconfirmed. Ke kena ada minimum balance dlm account tu? Baru boleh confirmed?

  47. Salam,sy baru je call cimb tuk opt in kwik akaun…pastu letak 16 digit credit card sebagai number akaun sy tapi dia kata not valid….kenapa eh?

  48. selamat petang…
    saya ada soalan sikit…
    saya dah buka akaun paypal…
    dan dah link kad debit..
    cimbclik dah hantar mesej potong rm 10.00 dalam akaun..
    tapi saya belum terima code pengesahan2…
    terima kasih

  49. Aku baru try. Tak boleh la bos. Dia kluar error your credit card declined. Tapi aku guna untuk country malaysia elok je boleh beli apps. BTW, aku tuka guna phone.

  50. Salam sy bru buat acc paypal tp x reti nk topup paypal bole tak tolong saya topupkan acc paypal saya kalau bole wassp sy 01127527327

  51. Nak tanya skit nih di mana nak check transaction history untuk cimb kwik akaun ? Sy log in click > kwik > all transaction belum ada apa2 transaction history sy nak tengok history yg paypal tolak RM 10.00 untuk verified

  52. mohon pencerahan..sy cuba link acc kwik n paypal lps masuk detail ini yg kluar…The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.

  53. Bro Einz…
    kalau tanpa Kwik. masih boleh kah membeli barang yang dalam nilai USD melalui Paypal menggunakan CIMB Debit biasa?
    Sbg contoh, nak beli domain name dekat NameCheap…

  54. Salam, just nak bagitahu thanks utk tutorial ni, saya dah pun buat account kwik dan link kat paypal dgn mudah nya. Lepas ni boleh dah shopping sakan oversea xD

  55. Tuan sy dah register Kwik Cimb ,, tapi still tak boleh beli kat origin , “we’re unable verify credit card”,, sbb apa ye ??

  56. mohon pencerahan..sy cuba link acc kwik n paypal lps masuk detail ini yg kluar…The bank that issued your card didn’t approve this transaction. Please contact the card issuer’s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue. dan sudah activate online transaction

    • kalau hari ni takleh, try cuba waktu lain pula. Normally akaun kwik yang dah activate online transaction boleh link ke paypal dengan mudahnya.

  57. Assalamualaiku encik..tutorial encik sangat membantu…nk tanye..saye dah buat akaun kwik dan dah verified pun dengan paypal…tapi amount duit yang ada dalam account paypal tak sama dengan akaun kwik yang saya dah link kan tu…agaknya saya apa masalahnya yaa??

    • salam, balance paypal tak sama dengan balance kwik. Contoh dalam paypal ada $50, kalau nak guna duit tu kena withdraw dulu masuk local bank account.

      Link kwik-paypal ni mostly bila purchase barang sahaja di mana paypal akan ‘tarik’ balance duit di dalam kwik.

  58. Sebenarnya Encik..saya memang dah linkkan akaun kwik dengan paypal…tapi duit dekat akaun kwik ada RM 300…dekat paypal masih tulis RM 0…bole encik bantu saya dari segi cara mcm mana nk selesaikan perkara ni..sebab saya nk kene beli barang online ni utk majlis kawen saya…majlis bulan 9.

  59. Encik, Saya dah setel buat kwik account dan apply kwik card, kad kwik pun dah sampai. lepas tu sy dah aktifkan kad ,dah tukar no pin. saya cuba link kwik ke paypal dan skrg tgh tunggu 4 code tu.. soalan sy adakah online purchase dlm kwik mmg sudah diaktifkan?

  60. Salam.
    Oct 2016, Kwik x boleh pakai dah ke?
    Sy ingat bulan lepas baru je topup steam, pastu nak topup ari ni tetiba x boleh plak.

  61. Saya dah ada account CIMB click tapi bagaimana nak registered dengan kwik?

    Adakah saya perlu pergi
    1.Transfer> within CIMB Bank
    2. Apply for> kwik
    3.Or setting> link kwik account

    Mana satu antara tiga tu mesti daftar ikut procedure betul?

    Lepas tu bila dah daftar adakah saya akan terima 4 digit code terus? Berapa hari nak tunggu?

    Sudah tu, bagaiman pula nak link kwik dengan paypal?

  62. x boleh apply card dekat paypal la. dah enable online purchase tapi paypal kata “This card is not accepted. Please use a different card.” lepas link. tolong saya

  63. saya pon jadi sama mcm en..kad masterkad.“This card is not accepted. Please use a different card…
    .buka cimb cari kod tk jmpa2 …

  64. Salam tuan. Macam mana kita nak tahu akaun PayPal kita dah verified atau belum? Kalau dah berjaya tambah kad debit dan masukkan kod 4 digit tu maksudnya dah verified ke? Dulu PayPal ada tulis status verified atau un-verified, tapi design baru diorang dah buang status tu.

  65. Hi, saya ade beli game kat steam ni pakai cimb, bile check in cimb click, record transaction tu takde pun, and baki saye still same, takde amount yang ditolak. Atau die ambil masa untuk update ? Fenin saye 😅

  66. hi bro,

    I dah call cimb awal tahun lepas utk enable pembelian online. Hari sy cuba byr online guna paypal, tp x boleh. Paypal kata bank card issuer block. Jadi sy nak kena call cimb balik ke?? or cimb dah blok paypal??

  67. hai, saye baru beli barang di web, tapi web decline card saye, pade mase yang same masuk mesej kate amount tu dah tolak dari cimb kwik saye, biler check di kwik transaction, tak ade ape2 pun, apa step yang perlu saye buat ye?

  68. hi , sy baru updated no kad baru dlm acc paypal sbb kad lama dh expired .. stlah upadate dekat status bank checking ..apa maksud nyer ..

  69. Knp sy punya kwikk kne ptong rm10 tiap2 bln.bila sedar sy trus x guna kad tu duk dlm hndbag je..skrg sy tgk dh negatif rm100..sy plk yg bhutang dgn bnk ke???

  70. saya beli barang masukkan info Kwik yang sama dekat Aliexpress ok je. Kat Steam tak boleh beli. Duit ada dalam Kwik. Keluar mesej ni:

    Your purchase has not been completed. Your credit card information has been declined by your credit card company.

    Note that in some cases, your credit card company may put a ‘hold’ on funds in your account, but you will not be charged. After correcting any errors in the information displayed below, please try your purchase again.

  71. Hi bro,knp xboleh buat kwik, sedangkn saya dah ada account cimb,”We’re sorry, but it appears that you do not have the permission to perform this operation. “

    • Yes. Sampai ke hari ni masih berfungsi lagi kwik ni tapi kwik memang tak popular lah.

      Kalau taknak pakai kwik cuba check airasia bigpay, rasanya support paypal, vice-versa

Leave a Reply