Drama Black (Malaysia) Adaptasi Kdrama di VIU Jadi Bualan Hangat Netizen – Kisah Tragik Detektif Bunian dan Gadis Pembawa Sial

black malaysia viu drama

Drama Korea atau siri popular antarabangsa diadaptasi kepada drama Melayu bukan perkara baru. Tapi, dalam ratusan drama Korea yang popular, Black (2017) lakonan asal Song Seung-Hun dan Go Ara juga yang menjadi pilihan untuk di-adaptasi kepada drama Melayu terbaru [ Black Malaysia ] di  VIU ini. Very, unusual choice.

Kenapa ya? Ini kerana Black bagi saya drama yang sangat berat dan depressing. Tema utama Black bukan seperti kdrama yang lain — banyak sisi gelap masyarakat Korea ditonjolkan dalam Black seperti budaya suicide, bullying, harrasment, child abuse, child murder, under-age prostitution, power abuse dan banyak lagi tema berat. Mudah kata, dari start cerita sampai ending memang depress gila.

Drama Black Malaysia VIU Original Series

Dalam kdrama Black, watak utama Han Moo-Gang merupakan detektif Grim Reaper (Dewa Maut) yang menyiasat beberapa kes kematian misteri dan jenayah berat. Kang Ha-Ram memegang watak gadis yang ada kuasa misteri untuk melihat bayang hitam yang menandakan seseorang itu bakal mati. Kedua-dua watak utama ini ada sejarah tersendiri yang sangat gelap. 

Good job @kamaladli, Siti Saleha, Khir Rahman, Nabila Huda - Terbaik Adaptasi K-Drama Black versi Malaysia di VIU Click to Tweet

drama black adaptasi k-drama viu malaysia

Drama Black versi Malaysia pula peranan Grim Reaper ditukar kepada Bunian dan Kamal Adli memegang watak utama sebagai Detektif Malik. Manakala Sofia lakonan Siti Saleha pula seorang gadis dengan mata yang boleh melihat bayang hitam di keliling orang yang akan mati.

Selain itu, drama Black Malaysia ini juga dibintangi nama-nama besar seperti Nabila Huda, Khir Rahman, Rashidi Ishak dan Zoey Rahman pun ada.

Daftar VIU Premium – percuma 1 bulan akses semua shows.

Tonton Drama Black Versi Malaysia di VIU (Episod 1 – 8)

drama black malaysia viu original series

Kalau kdrama Black memang serius dari awal sampai habis, nampaknya Black versi Malaysia ini lebih santai dan banyak scene crack seperti kata netizen tapi still follow jalan cerita asal.

https://twitter.com/TyhaFaris/status/1210852521050161153

Seperti siri KL Gangster Underworld, dalam drama ni banyak ayat kasar dan mencarut so thats why drama ni main kat VIU dan tidak ditayangkan di TV. Not safe for kids.

BACA :  Cara Tonton Disney Plus Hotstar Malaysia di TV (Android TV, Apple TV, Smart TV, Chromecast)

Total episode drama Black Malaysia ini ada 8 episod — dan overall tak terlalu berat, depressing dan tragic seperti drama Korea asal yang ada 18 episod. Kalau rajin boleh tonton dua-dua versi Malaysia dan Korea.

tonton black malaysia viu

Boleh tonton drama Black Malaysia di VIU app atau web. Langgan akaun premium VIU Malaysia untuk kualiti video HD, akses semua episod penuh, bebas iklan dan offline download untuk tonton tanpa Data atau Wifi. 

📺 Tonton Drama Black Episode 1 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 2 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 3 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 4 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 5 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 6 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 7 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 8 (VIU Malaysia *Premium Account)

⠀⠀⠀

VIU Malaysia Free 1 Month Premium Access Untuk Reader Einz.MY

viu malaysia free trial

Suka layan drama-drama, movie atau variety shows Korea? Jom daftar sebagai pengguna VIU Premium. Dapat tengok semua episod dalam HD dan juga shows yang hanya exclusive untuk pengguna VIU Premium sahaja.

Contohnya, dah sedap-sedap layan drama Black secara percuma tiba-tiba sampai episod 5 nak kena pakai VIU Premium pula. Atau tiba-tiba rasa nak tengok movie Korea yang menang anugerah Oscars, Parasite pun ada dekat VIU Premium. 

Daftar VIU Premium – percuma 1 bulan akses semua shows.

Klik link di atas sahaja ya, dan selama 1 bulan tu anda boleh akses semua shows yang ada dalam VIU. Tanpa perlu apa-apa bayaran (RM0) untuk bulan pertama.

Lepas adaptasi Black, drama Korea apa yang lagi anda nak tengok jadi drama Melayu?🎥 SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL 💕


mi-band-5-malaysia

XIAOMI MI BAND 5 TERBARU 💯 - KINI DI MALAYSIA, COMEL, POWER DAN MAMPU MILIK 👌🏼


unifi-ia

DAFTAR UNIFI SEKARANG - PERCUMA 30 HARI PERTAMA - AGEN PENJUAL SAH TM


iphone se 2020 malaysia price

🔥Tak Perlu Belanja Besar Untuk iPhone. iPhone SE Baru, RM1999 Jer! 🔥

Comments (9)

 1. Muhammad Naufal

  January 6, 2020
  • ziezie

   February 19, 2020
 2. faiez fetrizal

  January 7, 2020
 3. Firdaus

  January 8, 2020
 4. hxzq

  February 23, 2020
 5. Fyra Malik

  February 24, 2020
  • Einz

   March 2, 2020
  • Faiz1234

   March 30, 2020
 6. Tergantung Sepi Dalam air

  May 27, 2020

Leave a Reply