Drama Black (Malaysia) Adaptasi Kdrama di VIU Jadi Bualan Hangat Netizen – Kisah Tragik Detektif Bunian dan Gadis Pembawa Sial

black malaysia viu drama

Drama Korea atau siri popular antarabangsa diadaptasi kepada drama Melayu bukan perkara baru. Tapi, dalam ratusan drama Korea yang popular, Black (2017) lakonan asal Song Seung-Hun dan Go Ara juga yang menjadi pilihan untuk di-adaptasi kepada drama Melayu terbaru [ Black Malaysia ] di  VIU ini. Very, unusual choice.

Kenapa ya? Ini kerana Black bagi saya drama yang sangat berat dan depressing. Tema utama Black bukan seperti kdrama yang lain — banyak sisi gelap masyarakat Korea ditonjolkan dalam Black seperti budaya suicide, bullying, harrasment, child abuse, child murder, under-age prostitution, power abuse dan banyak lagi tema berat. Mudah kata, dari start cerita sampai ending memang depress gila.

Drama Black Malaysia VIU Original Series

Dalam kdrama Black, watak utama Han Moo-Gang merupakan detektif Grim Reaper (Dewa Maut) yang menyiasat beberapa kes kematian misteri dan jenayah berat. Kang Ha-Ram memegang watak gadis yang ada kuasa misteri untuk melihat bayang hitam yang menandakan seseorang itu bakal mati. Kedua-dua watak utama ini ada sejarah tersendiri yang sangat gelap. 

Good job @kamaladli, Siti Saleha, Khir Rahman, Nabila Huda - Terbaik Adaptasi K-Drama Black versi… Click to Tweet

drama black adaptasi k-drama viu malaysia

Drama Black versi Malaysia pula peranan Grim Reaper ditukar kepada Bunian dan Kamal Adli memegang watak utama sebagai Detektif Malik. Manakala Sofia lakonan Siti Saleha pula seorang gadis dengan mata yang boleh melihat bayang hitam di keliling orang yang akan mati.

Selain itu, drama Black Malaysia ini juga dibintangi nama-nama besar seperti Nabila Huda, Khir Rahman, Rashidi Ishak dan Zoey Rahman pun ada.

Tonton Drama Black Versi Malaysia di VIU (Episod 1 – 8)

drama black malaysia viu original series

Kalau kdrama Black memang serius dari awal sampai habis, nampaknya Black versi Malaysia ini lebih santai dan banyak scene crack seperti kata netizen tapi still follow jalan cerita asal.

BACA :  POKÉMON Detective Pikachu - Filem Pokemon Hollywood Menampilkan Ryan "Deadpool" Reynolds Sebagai Pikachu
⠀⠀⠀

Seperti siri KL Gangster Underworld, dalam drama ni banyak ayat kasar dan mencarut so thats why drama ni main kat VIU dan tidak ditayangkan di TV. Not safe for kids.

Total episode drama Black Malaysia ini ada 8 episod — dan overall tak terlalu berat, depressing dan tragic seperti drama Korea asal yang ada 18 episod. Kalau rajin boleh tonton dua-dua versi Malaysia dan Korea.

tonton black malaysia viu

Boleh tonton drama Black Malaysia di VIU app atau web. Langgan akaun premium VIU Malaysia untuk kualiti video HD, akses semua episod penuh, bebas iklan dan offline download untuk tonton tanpa Data atau Wifi. 

📺 Tonton Drama Black Episode 1 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 2 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 3 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 4 (VIU Malaysia)
📺 Tonton Drama Black Episode 5 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 6 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 7 (VIU Malaysia *Premium Account)
📺 Tonton Drama Black Episode 8 (VIU Malaysia *Premium Account)

Lepas adaptasi Black, drama Korea apa yang lagi anda nak tengok jadi drama Melayu?Suka baca artikel2 di Einz Dot My ?Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


Comments (3)

  1. Muhammad Naufal

    January 6, 2020
  2. faiez fetrizal

    January 7, 2020
  3. Firdaus

    January 8, 2020

Leave a Reply