Internet Burung Hantu Review – Internet Laju Percuma Untuk Pengguna Magic Sim

internet burung hantu
Pengguna Magic Sim kini boleh menikmati pakej Internet Burung Hantu iaitu internet laju percuma tanpa had bermula 1 pagi hingga 7 pagi setiap hari. Jom baca artikel sepenuhnya untuk ketahui bagaimana cara untuk menikmati Internet Burung Hantu di smartphone anda.

Internet Burung Hantu Review

internet burung hantu review
Internet Burung Hantu (IBH) ini bukanlah pakej baru dari Celcom / Xpax, tetapi merupakan freebies kepada setiap pengguna Magic Sim. Kenapa ia dipanggil burung hantu? Kerana internet laju percuma dan unlimited ini khas untuk mereka yang sering berjaga lewat malam dari pukul 1 pagi hingga 7 pagi.

Semua pengguna Magic Sim boleh guna Internet Burung Hantu. Syaratnya; mereka kena melanggan mana-mana pakej internet mingguan dan bulanan seperti dalam gambar di atas. Lepas langgan, barulah Internet Burung Hantu itu akan aktif setiap hari bermula 1 AM – 7 AM.

  1. Buat masa sekarang, IBH adalah unlimited !

  2. Boleh stream Youtube, browse facebook, download games daripada Steam dan macam-macam lagi pada tempoh tersebut tanpa sebarang caj dan had quota.

3. Download speed based on 3G, H+ atau LTE. Kalau kawasan anda tinggal ada LTE, anda boleh menikmati download speed yang super laju menggunakan IBH.

  1. Saya dapat speed H+ sekitar 800 kbps – 1.5 MBps bila download files menggunakan IDM.

  2. Saya dengar ada yang dah berjaya download files saiz lebih 10 gb dengan IBH. Saya harap anda semua tidak abuse internet free dan laju ini, kalau terlalu congested tak mustahil Celcom / Xpax akan terminate atau letak quota pada IBH ini.

Speedtest Internet Burung Hantu

internet burung hantu speedtest

internet burung hantu speedtest 2

internet burung hantu download speed test
internet burung hantu download speed test

Screenshot : IBH download speed H+ sekitar 600 Kbps – 1.5 Mbps (laju walaupun di kawasan luar bandar!).

Cara Langgan Internet Burung Hantu

internet burung hantu magic sim

Dail *118# di telefon pintar anda dan langgan mana-mana pakej Internet weekly atau monthly. Bagi pengguna Xpax lain, anda boleh migrate ke Magic Sim dengan membaca artikel ini. Atau anda boleh memohon sim kad percuma Magic Sim dari sini (selagi promosi masih ada).

Saya cadangkan langgan dulu pakej RM25 1gb sebulan untuk “test drive” IBH.


Sebarang komen boleh tinggalkan di bawah.

Klik butang share untuk kongsikan artikel ini kepada rakan FB dan Twitter anda.



Suka baca artikel2 di Einz Dot My ? Jom follow kami di media sosial dan berkongsi pandangan atau persoalan anda; https://fb.com/einsmy https://twitter.com/einztrigger https://instagram.com/einz.my


RELATED POSTS

211 thoughts on “Internet Burung Hantu Review – Internet Laju Percuma Untuk Pengguna Magic Sim

  1. sy lnggan intrnt yg rm10-500mb.. tp ketika sy langgan intrnet sim sy plan x2.. lepas to sy tukar ke plan mgic sim selpas sy langgn internt to.. ble sy bukak youtbe.. sy cek qouta sy mkin kurang.. knpe jd cmto??

    • Bukak youtube memang kuota makin kurang. Free basic internet 64kbps magic sim dulu unlimited kini ada 500mb quota bulanan. Yg betul2 unlimited kena guna internet tengah malam dari 1 pagi ke 7 pagi

  2. Ak try gk guna burung hantu.. Tpi lembab je tenet nye padahal da 4G line pastu pkol 1am.. Internet ak da abes quota, tpi still ade lg yg monthly pnye tu.. Acano nie?

  3. i’ve tried everything to stop the auto-renewed internet plans . . try yg weekly punya . pastuh i send STOP , then die kata keyword salah . duit i terbang . so how to stop it ?

  4. Nak tanya “IBH – boleh stream Youtube, browse facebook, download games daripada Steam dan macam-macam lagi pada tempoh tersebut tanpa sebarang caj dan had quota.”
    betul ke? Kawan I kata hanya boleh main youtube, facebook, instragram shj.. yang lain punya perlu charge GAO GAO!!
    Stream video punya speed akan kurang klu lbh dr quota yg bagi.

    • Buat apa nak stop plan burung hantu?!!! yg plan ni percuma punya kan?!
      klu btl nak stop, jgn top up $$, burung hantu ni akan stop 😛

  5. Nak tanya, kenapa internet burung hantu i dah tak ada? Kredit belum tamat tempoh lagi. Baru 2hari guna internet burung hantu ni then tiba2 takda

  6. Saya dah dpt simkad ni dr Celcom. Hehe. Nak tanya lagi, kalau kita cuma langgan internet yg weekly 500mb RM10 tu, then internet burung hantu ni boleh guna dlm week tu saja atau sebulan terus?

  7. Saya baru dapat simcad free dri celcom tapi bile nak register die suruh msukkn merchant id. Lpas masukkn, die kata merchant id invalid. Mcm mana nk activate and mcam mne nak tau merchant id yg betul?

    • Saya pun sama. guna merchant id yg ada dlm kertas yg dia bg tu rasanya. tp sy dah follow 1by 1, still failed. then sy call CS celcom, dorang suruh register kat centre. Apa guna laa bg tau kat kertas step by step tu kalau still kena pergi kedai.

  8. Sy langgan internet rm25 utk sbulan..bila sy bkak youtube dlm pkul 3..lpas tu sy cek data smakin brkurang??kena tekan apa2 ke utk aktifkn internet burung hantu tu??

  9. salam nak tanya, ibh ni tak berapa clear la.
    mean kalau kita guna magic sim da dapat free basic 500 je kan? so kiranya kalau da habis free basic, dan kita nak langgan internet, ianya dalam pakej burung hantu lah ye?

    yang keduanya. ibh ni free 1am-7am je kan.
    selain waktu tu data kita jalan mcm balik la kan? yang saya faham pasal ibh ni. kalau kita langgan dia, kiranya nya late night kita guna free. betol tak?

  10. Nk tnye skit..sy langgan internet rm25/1 gb tok sebulan…knape sy da x bole men internet ye sedangkan validity internet bgtau smpai 21/11/2015…validity kredit smpai 5/11/2015, so sy bole gne internet smpai tarikh tu je…internet ni hanya bole gne kalau validity kredit masih hidup je ke?

  11. Baru 1 hari guna IBH ni. firstly nk cakap, memang superb! Download game kat oceanofgames.com memang laju. dah la server dia laju pastu guna line 4G LTE. Super Duper laju la kan..

  12. dah start berat dah..kat ipoh dulu H+ sampai la 500kbps sekrang paling untung pun dapat la 100kbps tapi mostly 60-70 kbps maintain..pastu user bising kat page celcom ckp line slow la then celcom pon nk fix this prob no unlimited..less user..tak berat..more speed..positive review

  13. Knape kouta sya habis tngok youtube..sdangkan sya pkai mgic sim ni…sya start tngok you tube dri kul 1..skali msej smpai kata kouta dh abs!!!..knape cam ni….???????????????

  14. Saya langgan internet bulanan rm58 utk 5gb,kalau sblm sebulan habis 5gb then saya top up internet 500mb masih free..sbb baru2 saya top internet 500mb then download movie start 1am -3am,habis suma kuota saya dia telan…check internet balance tgal 00mb lg…😢

  15. Saya baru online after pakai tenet brung hantu nie..saya bt yg net25/monthly tapi lpas buka youtube after 1am quota mcm kurang dri 780mb>560mb..simcard sy xpax biasa after da tkr magic sim n langgan net25 tu tapi knp still quota kurang..??

  16. Saya langgan rm25/1gb dan saya download apps di playstore dan surfing google tapi data saya berkurang walaupun saya guna pukul 6.30 a.m?

  17. Assalammualaikum bro. Nak tanya

    Kalau saya pasang sim ni kat phone yang tak support 4G, tapi saya on Personal Hotspot, connect dengan phone lagu yang support 4G, boleh capai tak fungsi 4G tu?

  18. Memang terbaik la sim ni apa lagi kalau pengguna 4G mcm sya memang puas hati … laju gile layan youtube download game pun percume .huhu

  19. weyh.. nk tanya sikit.. adakah ibh masih berjalan walaupun sim xactive?? mksd saya.. internet smpai 30/11.. tapi sim active smpai 28/11.. adakah ibh masih bley digunakan??

  20. btoi ka IBH ni =.=” aku dlu pun pgguna setia celcom .. tapi smua menghampakan ja sbb celcom ni suka telan duit org cpat je .. skrang g ke umobile power prepaid ., lagi untung .. sbulan minimum top4 rm10 dh dpat 1gb .. pastu lggan umi25 tmbah lagi 1gb ., n dia punya basic intenet pun best laju je walau kuota dh habis or selagi tarikh topap masih aktif .. pkul 2pagi smpai 10pgi leh stream youtube or tonton percuma jee .. lebih puas hati sbb depa jujur tak mcm celcom yg slalu hampakan aku ,, brrrrrr

    • Aku plak antara org yg kcewa lps port out from celcom 38 to Umobile 28. Even dduk kt area sri damansara, travel around selayang, semenyih, sg buloh, certain tmpt xda line umobile & kalu ada pn H+ ja, ssh nk dpt 4G mcm pkai celcom dlu2. Download video utube pn lembab jgk, amek msa smpai 15-17 min utk 15 mb video padahal pkai celcom dlu dlm 2 min ja setel. Cuma 1 ja klebihan umobile ni, website loading laju skit bbnding celcom. Tp still x puas ati jgk psl coverage x bnyk @ mluas, dh la aku slalu travel guna waze, ssh dowh klu line asyik lost ja. Ckup sbln nk port out msuk celcom blk la, amek plan magic sim wlupn aku dh ada sim kad len utk magic sim

        • Purata pengunaan bulanan cuma 3-4 GB ja sbln. Kiranya dh ssuai dh pkai pakej 38 dlu tp gatal tgn sgt nk tukar plan, merasa la sengsaranya. Lgpn aku ni hantu torrent, jd pkai brung hantu lbih ssuai, blh torrent movie dlm hp @ download from telegram tyme tgh membuta smpai ke pg. Hehehe

  21. Minggu ni download movie dah 1xxGB…mcm ade kouta gak la…skrg tenet dah slow walaupun line 4G…😭..tp mmg puas hati download….

  22. Sedeh weyh… xdpt dwld pun. Bukak website apatah lagi, lgsg xdpt. Dah langgan dah. Siap H+ lagi. Huhuhu. Mcm mn kalau jdi mcm nie??? Nak buat mcm mn??😭😭😭

  23. Salam, hai. Bang kalau nak aktifkan IBH kene beli yg internetRM25(1GB) ekh. Dan dikawasan saya ni, internet asyik E jek. Macam mane atau kene download apps ape untuk jadi kan H+ & 4G. Harap abang balas 😂😂

  24. Sebab yang scroll atas atas saye ade terbace, abg suruh langgan internet RM25. Sebab tuh saye tanye, kalau langgan yg RM10 x bole active kan IBH ke?? Harap abang balas comment ni dan comment atas ye. Asslm

  25. aq dha langgan dha mingguan punya, expired 21.12.2015
    tp skrg br 17.12.2015, internet aq dha x laju mcm dl. knp ya.
    kata unlimited tp sejak rajin mendownload nie dha mkn lmbr nmpk.
    bole jelas kan tak. burung hantu nie ada limit ke….

  26. Hi gais, saya dah angkat Celcom Magic Sim minggu lepas. amik pakej bulanan rm25. internet browsing, streaming youtube dan upload data beratus2 Mb ke stok agensi mmg laju je takde masalah.

    TAPI bila nak download data yg cuma 3Mb, atau nak torrent file 1GB++, guna browser gugelkrom, ambik masa sampai 5-6 jam. Kenapa eh? Ada setting lain nak kena buat ke?

    please kindly advise tq!

      • Aku dduk area sri damansara, torrent movie 6-7 blh dpt smpai 100kb/s bg stiap movie. Mgkin line kt area korg sesak kot, or mybe download speed depend on platform yg korg guna utk download (idm ke, torrent ke, direct donlod from browser ke)

  27. nak tanya sikit. kenapa selepas subscribe internet monthly 2.5 GB youtube, browser and playstore tak dapat buka. still run mcm basic internet (dekat handphone). padahal dah subscribe. tapi apabila jadikan sim tersebut untuk buat hotspot, sim tersebut function macam biasa.

  28. Assalam..kalau ikutkan plan rm10 seminggu tu..sepatutnya dpt la kan ibh..sy try guna after 1am..tp quota masih ditolak..knape ye?ke perlu ada pengaktifan lain?thanks 🙂

  29. nk tnya , awat aq dpt 100kbps je download speed . h+ je dpt. phone aq support 4g , area aq ada 4g… tapi download speed cam sial.

    • Line sesak mungkin. Aku pn slalu jd mcm tu, tp aku x kisah sgt sbb aku guna utk torrent movie ja. 1 AM aku on torrent, bgn pkul 6 pg sok 6-7 movie dh complete download

  30. maaf..saya rasa pelan intenet saya lagi bagus..

    rm30-free 1GB..komesen anda topap dapat balik

    rm50-free 2GB..topap free rm20 total rm70 topap anda..free insuran kawer 100k..komesan anda topap dapat balik..

    nak tahu lebih lanjut
    wsaap saya 0148276458

    • Kalu pek asal tu cuma leh register dlm msa promosi, cm First Basic 38, dh tukar ke Magic Sim, xleh tukar dh ke 38 tu psl dh xda promosi

        • Jika pakej prepaid lama adlh UOX, masih boleh tukar semula, asalkan tarikh lahir masih below umur 25. Tp kalu pakej asal cm X2, bla dh tukar ke Magic Sim, mmg x dpt la nk migrate blk ke X2 sbb pakej tu dh xda promosi

          • contoh plan asal prabayar celcom blue kemudian ke magic sim . nak balik ke celcom blue tak dapat ke? kalau boleh nak tukar balik, mcm mana tu?

  31. plan rm10 keatas akn dpt ibh automatik.n xkan tolak kuota plan.dlm msa tmpoh ibh 1am-7am ada buat 3g call,wasap call,dll?? @ on9 smpi lebih msa 7am ngam2? klu leh 5 mnit sblum kol 7am stop smua DL,streaming.:)

  32. Salam bro…
    Sy ada 2 sim card.dua2 maxis.1 sy gn utk phone & 1 lg sy gn utk wassap.skrg sy bminat nk gn plan burung hantu ni utk wassap sy.
    Bleh x sy tkr dr maxis ke celcom utk plan burung hantu tanpa tkr no maxis.syg rr..byk sgt no nk kne sy transfer nnti..
    Bleh buat kt kdai ke @ perlu sy buat kt center..
    Mohon pencerahan…

    • Utk MNP (telco lain ke celcom), kna buat kt centre. Kiosk atau kedai biasanya cuma blh buat utk upgrade plan sahaja, cthnya Xpax plan to Magic SIM

  33. Awat Sim Magic ak xd plan internet 1GB tu..yg dibagi hanya RM 30 untuk 1.5GB,RM40 untuk 2.5GB dan RM60 tuk 4.5GB..pelik aih..xkn xd plak plan ni..ke cmne tu boss?

    • Mmg dh xda pakej 1GB (RM28) sbb Celcom dh upgrade pakej internet dia ke 1.5 GB (RM30) dgn kenaikan RM2 bg pakej terdahulu. Bg aku ok la bbaloi sbb naik RM2 ja tp pertambahan internet sbnyk 500 MB

  34. Saya baru beli magic sim. Intnet burung hantu still unlimited ke? Sebab celcom hantar msg ni ” RM0 Monthly Internet Pack RM40 2.5GB 75 Mins & 75 SMS + 10.0GB InternetBurungHantu [email protected] 11:59 PM, 27/05/2016. For other Internet packs & more info, dial *118# “. 10gb intnet burung hantu? Maksudnya bukan unlimited lagi ke? Xplain pls. Tq

    • Spa yg renew internet slps 28hb @ beli magic sim lps tarikh tu, IBH cap stakat 10GB je spnjang internet validity yg kita purchase

  35. tp free internet 1 pagi -7 pagi still ad ok la..just nk tye..pelik mber set 1GB xleh..jgn ditukar pakej free unlimited tuk pakej burung hantu sdh le..hehe

  36. Hai. Sy msukkn sim ni dlm modem broadband dia jd slow thp gaban pnya. Ape mslh ye? Klau pkai fon laju plk, dpt around 4mbps. Dlm modem dia capped kat 236.8kbps je

    • Kalu modem 4G, ptut laju..kalu modem 3G, slow la..tp base om pglmn aku, guna hp mmg lg laju speed internet bbnding broadband

  37. Magic Sim yg baru skrg kena beli Internet Burung Hantu. RM 5 dapat 10gb. Masih dikira murah nak compare yg lain. Kalau nak lagi bnyk quota beli la rm 50 dpt 200 gb Burung Hantu. Maaih berbaloi

  38. Saya menpunyai satu masalah..
    saya menggunakan IBH 30 hari 1.5hgb
    Kemudian kuota sudah 100%,saya tambah kuota dgn max up 500mb..
    Semalam masa IBH kenapa max up 500mb tu ditolak sehingga habis?
    Sebelum ni saya guna hotspot sehingga support 5 biji hp,macam² diorg guna download dan update apps masa IBH..tak pernah jadi perkara seperti ini..mohon bantuan

  39. RM0 Pek Internet Bulanan RM30 1.4GB 75 Min & 75 SMS + 9.9GB InternetBurungHantu [email protected] 11:59 PM, 11/06/2016. Utk pek Internet lain & info lanjut, dail *118# assalamualaikum bro IBH ni Saya masih keliru sebelum Ni Saya Tak ada pun kuota IBH …

    • Tu yg 9.9GB tu kuota IBH leerrr.. Pelan baru yg kena purchase IBH tu namanya M4GIC, berbeza dgn pelan lama MAGIC Sim.. Langganan internet scra amaun genap mcm 30,40 akn dpt IBH yg kuota 10GB. Kalu pelan internet baru yg unlimited on-nett call ni, kna purchase IBH

  40. Nak tnye, dh langgan IBH sebulan RM 30, tp IBH ada masa 2 mlm je? Lps 2 mlm IBH mcm tk berfungsi. Bukan sepatutnya sebulan ke? Apa saya perlu buat?

  41. dah xdak broo UNLIMITED intenet burung hantu ni, pandai CELCOM trick customer, dah ramai beli dia buat kuota plak, bullS–T celcom

  42. Kalau kita dah exceed 1.5gb tu sebelum sebulan , adakah masih boleh guna Internet tapi dalam keadaan slow speed? Atau nama lain unlimited internet? Sebab saya baca celcom ni bila dah capai kuota dia terus block takleh guna internet.

  43. bukan pasai trick. tp ramai yg abuse unlimited data ni. buatkan line jd congested. download line jd slow bila disalah gunakan. tentu ada ramai yg komplain pasai internet slow disebabkan ini.

  44. salam bro/sis burung hantu sekarang ada quata ke? sbb baru2 ni may 2016 dpt notification kata quata dah abis pkai sdgkan time tu 3am?

  45. RM0 MagicPackXLRM48 Blnan: 2.4GB + 512.0MB (HujungMggu)+PgglnTanpaHad(RgknSama)+0 min(RgknLain) + 2.0GB InternetBurungHantu [email protected] 11:59 PM, 28/06/2016.LebihInternet: *118#

    Nak tanya.. setiap kali saya check quota, saya terima msg seperti di atas.. saya x faham apa maksud yg + 2.0GB internetBurungHantu.

  46. Saya nak tanya . Biasa nya saya langgan internet rm30 dulunya memang dapat IBH dari pkul 1am sampai 7am . Tapi sekarang bila langgan dia tulis 10.00GB InternetBurungHantu . So maknanya sy boleh gunakan IBH tu sebanyak 10.00 gb tu je la ? Kalau habis dah tak leh pakai ehh ?? Lepas tu kan sy langgan yang monthly rm30 diorang 1.5gb internet kalau habis 1.5 gb tu tak akan dapat internet basic dh ke or masih dapat ?

  47. IBH dah tak unlimited eh skg ni???
    Mcm kena kencing ngan celcom je!!!
    Bila dah ramai yg guna, mula la menipu.
    Hampeh!…

  48. kenapa saya tak boleh bukak instagram , google , dan media sosial lain ? sedangkan saya subscribe internet pack 1.5 GB dengan internet burung hantu . line pun 4G full . tapi still tak boleh . kalau macam ni , macam takde function kalau saya bayar RM30 sebulan tapi tak boleh bukak apa2 .

    • Kalu baru nak beli, x dpt dh pelan mcm ni. Pelan baru cam Xpax Turbo dgn M4GIC x sma offer cm pelan MAGIC SIM ni. Xpax Turbo capped IBH 333 MB sehari walaupn bg 10GB sebulan. Pelan M4GIC plak, tak blh beli internet bundle yg dtg bsama 10GB IBH, kena purchase asing (RM10) utk 10GB IBH

  49. Salam bro ein..kalo pakai internet burung hantu utk 1 am hingga 7 Am..internet 1gb yg sedia ada x kan turun ker?ke pakai burung hantu pakej tu jer?

Leave a Reply