Tips Lajukan Wifi Bagi Pengguna Router TM Unifi, Streamyx

lajukan wifi tm router

Tahukah anda, default setting pada router TM boleh menyebabkan ‘bottleneck’ yang mengakibatkan kelajuan sambungan Wi-Fi menjadi lebih perlahan daripada sepatutnya. Contohnya, walaupun melanggan streamyx 8Mbps, anda masih mengalami lag ketika bermain games atau buffering yang lama ketika streaming video.

Tips mudah ini membantu anda lajukan wifi dari router asal yang dibekalkan oleh TM untuk mengurangkan lag atau buffering ketika streaming.

Cara Lajukan Wifi Router TM Streamyx dan Unifi

Saya rasa majoriti pengguna internet TM (terutama Streamyx) menggunakan router yang dibekalkan sendiri oleh TM. Kalau mampu, tukarlah kepada router jenama lain seperti Asus untuk kualiti dan usability yang lebih baik berbanding router TM. Jika anda tidak bercadang untuk menukar router, saya galakkan praktik tips seperti di bawah untuk dapatkan lajukan wifi dan kualiti sambungan Wi-Fi yang lebih memuaskan.

lajukan wifi streamyx tm router 1

Langkah 1 : Akses Configuration Router Anda

Untuk mengakses configuration router, taip 192.168.1.1 pada pelayar internet anda. Jika anda menggunakan router seperti dalam gambar di atas, model INNATECH-W700N (Innacom) username dan password adalah seperti berikut :

Login : tmadmin

Password : [email protected] – disini XXXX merujuk kepada empat angkat terakhir MAC Address router tersebut. Boleh rujuk di pelekat di bahagian bawah router.

Langkah 2 : Menukar Wi-Fi kepada Wireless N sahaja

lajukan wifi unifi tm router

Setting asal bagi kebanyakan router ialah Wi-Fi B/G/N iaitu signal “radio” yang menyokong peranti “legacy” dari zaman sedekad lepas hingga ke sekarang. Peranti moden seperti laptop generasi baru, iPhone, peranti Android kebanyakannya menyokong sambungan Wifi b/g/n/ac.

Masalah utama ialah penggunaan mode wifi b/g/n pada peranti moden boleh menjejaskan “speed” wifi transfer itu sendiri. Oleh itu, bagi mengurangkan bottleneck saya sarankan bahawa anda set wifi mode kepada Wifi N sahaja.

AMARAN : JIKA ANDA MENGGUNAKAN DEVICE YANG MENYOKONG Wifi G sahaja, jangan buat langkah ini kerana di khuatiri anda menghadapi masalah tidak dapat connect ke WIFI.

Tekan “Apply Changes” untuk menyimpan setting terbaru.

#Nota 1: Kalau tak boleh proceed, sila buat langkah 3 dulu kemudian baru tukar kepada WPA2.

#Nota 2 : Laptop atau model telefon lama mungkin tidak mesra wireless N atau tidak dapat connect langsung.

Langkah 3 : Menukar security kepada WPA2

BACA :  Authorized Phone Service Center di Kota Bharu (Sony, Lenovo, Xiaomi, Huawei, Nokia)
⠀⠀⠀

lajukan wifi tm router 1

Kebanyakan router juga masih mengekalkan wifi security jenis WEP sebagai default settings. Masalah utama WEP ialah boleh menyebabkan kelajuan transfer data melalui wifi dibawah prestasi sebenar selain sekuriti WEP yang mudah digodam.

Biasa dengar kes curi wifi? Saya yakin kebanyakan wifi yang kena curi itu masih guna sekuriti WEP.

Untuk lebih lajukan wifi transfer, tukar sekuriti kepada WPA2 (AES) dan apply changes, kemudian restart router anda.

Langkah 4 : Menukar DNS kepada Google DNS

lajukan wifi google dns

Saya pernah tulis mengenai Google DNS, enam tahun lepas. Tapi hari ini ianya masih relevan. Google DNS tidak meningkatkan kelajuan wifi tetapi membantu anda melayari web dengan lebih pantas. Untuk menukar DNS pada router TM, masuk 192.168.1.1 > Service > DNS > Set DNS Manually > 8.8.8.8 dan 8.8.4.4.

Langkah 5 : Menukar kedudukan router

Router TM biasanya guna ‘internal antenna” jadi signal tidak kuat berbanding router yang ada 2 atau tiga tanduk, dan boleh menjadi bertambah lemah sekiranya banyak halangan. Letak router di kawasan utama dan terbuka dan elakkan dari meletak router di bilik paling hujung atau tempat tersorok. Percayalah, kalau signal tidak banyak halangan, wifi pun akan jadi kuat dan laju.

—————————————–

Secara teori anda akan merasakan perubahan yang agak drastik terutamanya bila streaming dan bermain online games. Router TM banyak limitasinya, seperti signal yang tidak kuat kerana antena terbina dalam, jumlah RAM yang rendah (tidak mampu menambung banyak peranti pada masa sama) dan tiada sokongan dual-band.

Saya merupakan pengguna modem dan router Asus yang menggunakan custom firmware. Kalau post ini dapat sambutan, mungkin saya boleh cerita sikit mengenai pengguna modem dan router Asus di dalam artikel akan datang.

5 tahun kemudian, artikel cara lajukan wifi ini masih lagi relevan dan mendapat lebih 50 ribu perkongsian di url asal. Terima kasih anda semua.

Jangan lupa kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda.🎥 SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL 💕


mi-band-5-malaysia

XIAOMI MI BAND 5 TERBARU 💯 - KINI DI MALAYSIA, COMEL, POWER DAN MAMPU MILIK 👌🏼


unifi-ia

DAFTAR UNIFI SEKARANG - PERCUMA 30 HARI PERTAMA - AGEN PENJUAL SAH TM


iphone se 2020 malaysia price

🔥Tak Perlu Belanja Besar Untuk iPhone. iPhone SE Baru, RM1999 Jer! 🔥

Leave a Reply