MaybankPay – Pembayaran Mudah Menggunakan Telefon Pintar Kini di Malaysia

maybankpay mobile wallet

Pembayaran menggunakan telefon pintar kini tiba di Malaysia dengan aplikasi MaybankPay ! Seperti yang anda biasa tengok di dalam drama Korea dan Jepun, Maybank Pay membenarkan anda menggunakan telefon pintar anda sebagai “mobile wallet” untuk membuat pembayaran di kedai atau premis terpilih. Hanya perlu sentuh dan tekan bayar.

Walaupun idea pembayaran menggunakan telefon pintar sangat bagus, buat masa sekarang Maybank Pay mempunyai pelbagai limitasi. Saya ringkaskan bagaimana Maybank Pay ini berfungsi dan limitasinya bagi memudahkan anda untuk menggunakan aplikasi ini.

MaybankPay Mobile Wallet di Malaysia

#1 MaybankPay hanya menyokong telefon pintar Android yang menyokong NFC sahaja

maybankpay nfc

Untuk menggunakan aplikasi Maybank Pay, anda perlu menggunakan telefon pintar Android dengan fungsi NFC. NFC membolehkan fungsi ‘tap to pair / tap to pay’ digunakan.

iPhone ketika ini belum lagi menyokong Maybank Pay walaupun iPhone dilengkapi NFC, mungkin kerana iOS hanya membenarkan pembayaran mobil terhad menerusi Apple Pay.

#2 Maybank Pay hanya menyokong VISA

MaybankPay ketika ini hanya menyokong kad debit VISA dan kad kredit VISA Maybank sahaja. Mastercard dan American Express tidak termasuk dalam senarai kad yang disokong. Di dalam aplikasi Maybank Pay anda boleh ‘scan’ kad atau masukkan butiran kad secara manual. Percubaan saya untuk ‘scan’ kad kredit VISA saya bagaimanapun tidak berjaya dan butiran kena ditaip sendiri.

#3 Maybank Pay hanya terhad kepada premis yang menyokong Visa PayWave

maybankpay visa paywave

⠀⠀⠀

Pembayaran menggunakan Maybank Pay Visa PayWave ketika ini hanya terhad kepada 21 premis berikut. Saya jangkakan senarai premis yang menyokong Maybank Pay akan bertambah lebih banyak sekiranya trend mobile wallet menjadi lebih popular di Malaysia.

BACA :  Cara Edit Gambar Makanan Jadi Nampak Lebih Sedap Dalam 1-Click (Snapseed)

Download Maybank Pay App Android 


 

Sekiranya anda ada pengalaman menggunakan Maybank Pay atau mobile wallet boleh kongsikan di ruangan komen.🎥 SUBSCRIBE TO MY YOUTUBE CHANNEL 💕


mi-band-5-malaysia

XIAOMI MI BAND 5 TERBARU 💯 - KINI DI MALAYSIA, COMEL, POWER DAN MAMPU MILIK 👌🏼


unifi-ia

DAFTAR UNIFI SEKARANG - PERCUMA 30 HARI PERTAMA - AGEN PENJUAL SAH TM


iphone se 2020 malaysia price

🔥Tak Perlu Belanja Besar Untuk iPhone. iPhone SE Baru, RM1999 Jer! 🔥

Leave a Reply