Meizu M1 Note mempunyai kamera belakang dengan sensor 13 Megapixel. Saya telah membuat perbandingan antara kamera Meizu m1 Note dengan iPhone 6 untuk mengetahui perbezaan dari segi kualiti gambar, ketepatan warna dan prestasi keseluruhan.Gambar dari kamera Meizu M1 Note (kiri) dan gambar dari kamera iPhone 6 (kanan). Kesemua gambar adalah diambil dalam mod AUTO dan tidak menggunakan tripod.

Meizu M1 Note Camera Sample

Meizu M1 Note Camera (13MP, F2.2) vs iPhone 6 (8MP, F2.2)

 

Warna yang ditonjolkan dalam gambar dari kamera Meizu M1 Note (kiri) agak pudar dan warna yang kurang tepat berbanding dari kamera iPhone 6.

 

Lagi perbezaan warna di antara kamera Meizu M1 Note dengan iPhone 6.

 

Belalang di pohon Nenas.

 

Depth of field – kedua-dua Meizu M1 Note dan iPhone 6 mampu menjelmakan efek background blur yang menarik tetapi warna daun pada kamera iPhone 6 lebih mirip kepada nyata.

 

Menerusi beberapa siri percubaan, saya dapat simpulkan bahawa kamera Meizu M1 Note adalah sederhana dari segi kualiti. Kelajuan autofokus agak memuaskan namun aspek penting bagi saya iaitu ketepatan warna (color rendering accuracy) tidak berapa memberangsangkan. Untuk kualiti smartphone kategori pertengahan (mid-range) boleh dikatakan sudah cukup untuk pengguna kasual.

Review penuh Meizu M1 Note akan dipaparkan dalam entri seterusnya.RELATED POSTS